АгроПолігон LNZ Hub: Спостереження тривають, посіви захищені

Вперше наш АгроПолігон відвідав LNZ Hub у Шполянському районі Черкаської області 26 квітня, коли повним ходом йшла сівба демонстраційних та дослідних ділянок. І ось 19 червня ми повернулися на це поле, аби подивитися, у якому стані перебувають посіви, які обробки тут було проведено та чим цікавим можуть похвалитися агрономи LNZ Hub.

Отож, день видався сонячний, нас привітно зустрів Анатолій Даценко, науковий фахівець в дослідницькому відділі LNZ Group, який і став на сьогодні нашим гідом. А крім того, компанію у огляді посівів команді АгроПолігону склали діти, що саме приїхали на екскурсію до LNZ Hub.

 фото 1 LNZ Group

Анатолій Даценко

Загальні умови

«З періоду фази 4 листків кукурудзи на полі випав 191 мм дощу. Також був град, ось ми можемо побачити на кукурудзі, що деякі листки порвані, це саме град «постарався». Можна навіть сказати, що така погода пішла нам у плюс: 4 роки ми досліджували кукурудзу в хороших погодних умовах, а цього року ми якраз можемо побачити, як вона себе покаже в стресових умовах. Погода, хоч і не була надто сприятливою, якихось суттєвих коректив у нашу технологію не внесла. Ми старались, як ми тут любимо казати, «проскочити між хмарами», заходити обприскувачем і між дощами робити всі агротехнічні заходи», — розповів Анатолій Даценко.

LNZ Hub: Яким був минулий рік та чого очікувати цього сезону?

Шкідників на даний момент у посівах немає, каже він. Цілком можливо, що з нашестям шкідників і не доведеться зіткнутися цього року, адже фаза розвитку кукурудзи вже така, що не кожному шкіднику «смакуватиме». Хоча погода цьогоріч всіляко сприяла нашестю блішок та попелиць: дощі, потім спека та знову дощі. Але кукурудза вже добре виросла, тож такі шкідники їй вже не страшні.

«Про хвороби ще рано говорити, оскільки для кукурудзи в основному страшний фузаріоз, який потрібно відстежувати, коли вже почнеться налив зерна. Будемо проводити регулярні обстеження, звичайно. І плануємо фунгіцидну обробку. Позапланових внесень засобів захисту не буде ніяких, адже перш за все це дослідницькі поля. На ділянках, де випробовуються засоби захисту чи додаткові обробки мікродобривами, це взагалі було б нечесно по відношенню до виробників. Оскільки ми повинні дослідити продукт, як він поводить себе у нормах, рекомендованих виробником, у різних умовах», — пояснює Анатолій Даценко.

Демо-ділянки

Кукурудза не демо-ділянках почувається досить непогано, незважаючи на град та дощі, які цього року були доволі інтенсивними.

«На відмінно я б їх не оцінив, якщо бути повністю об’єктивним. Проте тверду «4» я б цим посівам поставив. Звісно, багато залежить від того, який саме гібрид: як він переносить стресові умови, яка в нього генетична стійкість до тих чи інших стресорів. Але порівнювати зараз вважаю некоректним — усе покаже бункер, саме він стане об’єктивним критерієм оцінювання», — зазначає фахівець.

LNZ Hub: Яким був минулий рік та чого очікувати цього сезону?


«Цього року ми зробили акцент на дослідженні гібридів UNIVERSEED. Адже лінійка гібридів невпинно розширюється, тож маємо, над чим попрацювати. Починали ми з 6 гібридів, сьогодні вже маємо їх 30, у тому числі й силосні. Ми досліджуємо ці гібриди від появи сходів і до врожаю. Ми від початку дивимось, чи можемо ми порекомендувати використання даного гібриду для ранньої сівби чи цього не можна робити і краще посіяти в оптимальні терміни. Ми робимо повний опис рослин: від пасинкування до цвітіння, кількість качанів на кукурудзі, коли розпочалося цвітіння, співпадіння цвітіння, якість запилення, кількість та якість врожаю. Потім усі отримані дані ретельно аналізуються і далі ми вже бачимо, який гібрид для нашої зони підходить чи не підходить», — каже Анатолій Даценко.Анатолій Даценко також нагадав, що кожен гібрид на демо-полі висівався з окремою густотою — сіяли таку густоту, яку рекомендує виробник насіння.

 фото 2 LNZ Group

Посіви на демо-ділянках

Цього року, розповідає він, окрім масштабної дослідницької платформи LNZ Hub також започаткували кілька випробувальних майданчиків у різних регіонах країни, щоб краще побачити, які саме гібриди більше підходять до умов вирощування тієї чи іншої кліматичної зони.



«Такі Mini Hub є майже у кожній області. Перш за все ми хочемо побачити, які гібриди будуть найоптимальнішими для конкретної області, у які терміни їх краще сіяти. Також ми випробовуємо різні системи захисту, різні препарати, щоб обрати найбільш ефективні для певного регіону з його фітосанітарними і ґрунтово-кліматичними особливостями», — пояснює фахівець.

Експериментальні ділянки

Тут перевіряють та досліджують різні схеми та способи додаткових обробок мікроелементами, гуматами, амінокислотами тощо.

«Ми перевіряємо на цих ділянках додаткову обробку насіння, додаткові внесення по вегетації, а також поєднання цих методів. Дивимося, які засоби будуть дійсно ефективними, яких результатів можна досягти, використовуючи їх. Такі досліди робимо перш за все для себе, щоб впроваджувати вдалі рішення у виробництво. Але не приховуємо результатів від своїх партнерів, тож вони також користуються нашими дослідженнями і «беруть на озброєння» ті засоби, які у нас на дослідних ділянках показали гарні результати», — каже Анатолій Даценко.

Обробка насіння

 фото 3 LNZ Group

«Усі випробування проводяться цього року на гібриді кукурудзи ЕХРН-003UNIVERSEED. Раніше ми випробовували всі продукти на гібриді ДКС 4590 від Dekalb. Ми вже досить добре вивчили і гібриди Dekalb, і як працюють препарати на них. Тому вирішили змінити гібрид для досліджень. Нам самим буде дуже цікаво побачити, як поводить себе гібрид ЕХРН-003, як працюють препарати на цьому гібриді», — розповів Анатолій Даценко.

Обробка насіння плюс обробка по вегетації

 фото 4 LNZ Group

Оброка насіння плюс обробка по вегетації

Обробки по вегетації

 фото 5 LNZ Group

Обробки по вегетації

Крім того, на окремому полі проводяться випробування засобів захисту рослин та порівняння ефективності різних груп ЗЗР від різних виробників.

«В основному ми вносимо гербіциди, та й всі ЗЗР компанії DEFENDA. Ми їх досліджуємо, вносимо як на мікроділянках, так і у виробництві. Майже 80% ЗЗР використовується компанії DEFENDA. Зраза ще рано проводити порівняння та говорити, що якийсь препарат спрацював краще. Все покаже бункер. Деб уде кращий урожай, де більша кількість рядів у качані, де більша кількість насіння, той препарат і кращий. Я вже згадував, що випробування ми проводимо вже п’ятий рік поспіль. Випробування у нас пройшло безліч компаній, безліч продуктів. Кожен рік ми дивимось, який продукт нам цікавий, ми його залишаємо на наступний рік, а який не зацікавив — ми його одразу не викреслюємо, а додатково проводимо ще рік досліджень. Якщо ж остаточно вирішуємо, що він нам не підійшов, ми просто поновлюємо свою лінійку досліджень іншим продуктом», — підсумував Анатолій Даценко.

 фото 6 LNZ Group

Стебла рослин

АгроПолігон прощається з LNZ Hub до наступного візиту, адже ми продовжуємо слідкувати за ходом випробувань та за тим, як почувається кукурудза на дослідному полі.



Читайте більше про LNZ hub: https://www.lnz.com.ua/lnz-hub


Джерело: SuperAgronom.com

Partners LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta