Хвороби насіння сої: на що звертати увагу та як запобігти?

Коли сою тільки-но почали вирощувати в Україні, проблем з нею не було, і технологія вирощування цієї культури була значно простішою. Але зростання попиту на соєві боби призвело до насичення сівозмін культурою, а звідси й поява хвороб та шкідників.

«Соя — досить «ніжна» зернобобова культура, яка при недотриманні технології вирощування вражається різними фітопатогенами, що шкодять культурі на різних етапах органогенезу, значною мірою знижуючи кількість та якість врожаю», — відмітив Віталій Лапчинський, менеджер з розвитку агротехнологій LNZ Group.

Хвороби насіння сої: на що звертати увагу та як запобігти? фото 1 LNZ GroupВін додав, залежно від ступеня зараження посівмату, польова схожість насіння сої може знижуватися на 25-40% від нормативних показників.

Особливу небезпеку становлять хвороби насіння, які часто неможливо виявити неозброєним оком, а за виявлення — правильно ідентифікувати. Саме вони в окремі роки призводять до значного зрідження сходів та, як наслідок, зниження врожайності.

Такими патогенами є гриби: Fusarium Link, який викликає фузаріоз сходів, Sclerotinia Libertiana (збудник білої гнилі), Ascochyta sojaecola (аскохітоз), альтернаріоз (Alternaria alternata), Erysiphe communis f. glycine (борошниста роса). Найбільш шкодочинними для сої є фузаріозні кореневі гнилі. Рідше соя уражується патогенами бактеріальної природи.

Як розпізнати хвороби насіння сої?

Деякі хвороби насіння сої можна розпізнати неозброєним оком. Наприклад, церкоспороз, для якого характерне пурпурово-фіолетове забарвлення насіння від рубчика. Насіння при цьому недостатньо виповнене. Якщо ж на додачу до цього спостерігаються невеликі заглиблення, це свідчить про фомопсис.

Хвороби насіння сої: на що звертати увагу та як запобігти? фото 2 LNZ GroupВажче ідентифікувати хвороби бактеріальної природи.

«Характерними ознаками ураження насіння патогенами бактеріальної природи є набухання і ослизнення поверхні насіння, поява маслянистих світло-жовтих та бурих плям, виразок на сім’ядольних листках. Сильно уражене насіння, як правило, не проростає, а загниває», — розповів Віталій Лапчинський.

Коли виникають хвороби насіння сої?

Хвороби насіння сої: на що звертати увагу та як запобігти? фото 3 LNZ GroupПереважна більшість збудників хвороб сої зимує на немінералізованих рослинних рештках і вражає сою у вологі роки переважно через краплі дощу. Найчастіше хвороби виникають, коли висівають сою по сої, та коли в період вегетації рясні зливи. Якщо ці два чинники співпадають, виникає пік захворюваності.

Коли насіння збирають невчасно, коли воно перестояло в полі і ми збираємо його після дощів, є загроза появи пліснявих грибів — Aspergillus, Penicillium.

Вплив хвороб насіння на його схожість і вегетацію рослин

За незначного ураження бактеріальними хворобами та за сприятливих погодних умов для сої, на початку вегетації рослини можуть відставати в рості, але потім розвиваються без видимих ознак ураження.

Зараження насіння патогенами грибкової природи проявляється як у період проростання насіння й появи сходів, так і протягом всієї вегетації.

Наявність грибкових збудників на насінні може спричинити його загнивання під час проростання. На початку вегетації рослин патогени можуть спричиняти кореневі гнилі, некроз сім’ядоль і загибель точки росту. Під час подальшої вегетації у слабо та пізньо уражених рослин етіологія розвитку хвороб проходить по-різному, найчастіше у вигляді в’янення рослин, плямистості листків, загнивання стебел і бобів.

До прикладу, альтернаріоз — хвороба перестою — з’являється зазвичай під час дозрівання сої, коли рослини починають засихати. Масово хвороба проявляється на зовнішній поверхні пожовклих бобів. Несвоєчасне збирання сої призводить до заспорення зовнішньої поверхні насіння грибом. Що гірше — гриб Alternaria alternata продукує мікотоксини, вживання яких тваринами і людьми може призвести до смерті.

Крім того, збудник альтернаріозу продукує фітогормон тентоксин, який, за високої заспореності насіння грибом, може суттєво погіршити його схожість під час зберігання. Так, наприклад, закладаючи насіння на зберігання, схожість може бути 90%, а навесні знизитися до 60-50%.

Заходи захисту від хвороб насіння сої

Хвороби насіння сої: на що звертати увагу та як запобігти? фото 4 LNZ GroupЗараження насіння хворобами часто відбувається ще в полі, де присутня монокультура, не вчасно провели фунгіцидну обробку або не проводили її взагалі, відсутній обробіток ґрунту.

Проблему накопичення хвороб вирішує сівозміна, але є нюанс. Нерідко збудники, які вражають сою, можуть вражати й інші культури, і навпаки. Мова йде, зокрема, про зазначений вище збудник альтернаріозу Alternaria alternata та гриби роду Fusarium, здатні крім сої паразитувати на пшениці й кукурудзі. Уникнути цих культур в сучасній сівозміні майже неможливо. Але ситуація не безнадійна, попереджений — значить озброєний.

  • Сівозміна є хорошим засобом, щоб стримати фомопсидоз, церкоспороз і навіть септоріоз.

Це хвороби, збудники яких зимують на рослинних рештках, що не мінералізувалися.  Зважаючи на це, обробіток ґрунту теж хороший інструмент, щоб поховати спори. Якщо ж обробіток в господарстві не проводиться, в нагоді стануть деструктори стерні.

  • Протруювання насіння — важлива складова у системі захисту сої

«Навіть маючи якісний посівний матеріал, перед сівбою його бажано як слід протруїти, щоб захистити від хвороб та ґрунтових шкідників, — радить Віталій Лапчинський. — В якості ефективного інсектицидного протруйника з подовженою активністю проти комплексу шкідників сої, ми рекомендуємо використати інсектицид-протруйник МЕТАКСА, ТН (1,3-1,7 л/т)»

Протруювання насіння фахівець рекомендує здійснювати разом з інокулянтом та мікроелементами як DEFENDA насіння, щоб на початкових фазах органогенезу, окрім захисту молодих проростків, стимулювати ріст кореневої системи і в подальшому підвищити ефективність зв’язування атмосферного азоту.

  • Фунгіцидний захист

Хвороби насіння сої: на що звертати увагу та як запобігти? фото 5 LNZ GroupФунгіцидний захист сої має включати обов’язкову обробку по бобах під час вегетації. Особливо, якщо мова йде про альтернаріоз. Більш пізня осіння обробка насіння ситуацію не врятує.

Якщо ж ми говоримо про такі внутрішньонасінні інфекції, як фузаріоз, для захисту варто обирати системну діючу речовину тебуконазол. Наприклад, для боротьби з фузаріозом та альтернаріозом є препарат Талер (тебуконазол, 250 г/л).

При обробках зважати на погодні умови: якщо недостатньо зволоження, кількість фунгіцидних обробок можна зменшити.

  • Захист від сисних шкідників, попелиць і трипсів

Такі шкідники, як трипси, нерідко є переносниками вірусів. В їхніх тілах вірусні частки можуть зберігатися тривалий час. А тому, якщо відмічено заселення посіву трипсами, варто подбати про їх контроль системними інсектицидами з діючими речовинами тіаметоксам і ацетаміприд, як Октант (тіаметоксам, 250 г/л) і Атік(ацетаміприд, 200 г/л).

  • Десикація посівів

Запобігти альтернаріозу на сої можна шляхом десикації. Проте головним чинником успішного захисту від хвороби залишається вчасне збирання врожаю.

  • Вчасне збирання сої убезпечить від ризику поширення бактеріальних захворювань та альтернаріозу внаслідок опадів і підвищення вологості повітря.
«Збирання врожаю сої з підвищеною вологістю бобів та тривале зберігання збіжжя в складі в неочищеному в неочищеному та вологому стані, гарантовано призведе до поширення хвороб», — наголосив Віталій Лапчинський.

У випадку монокультури фунгіцидних обробок має бути більше, ніж за звичайної сівозміни. Деякі фахівці наголошують на трьох обробках фунгіцидами. Але спиратися потрібно на кліматичні умов зони вирощування, наприклад, на те, чи достатньо опадів для «підгодівлі» і перезимівлі збудників. Правильні та вчасно прийняті рішення допоможуть уникнути втрат врожаю.

Джерело: Superagronom.com

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta