Для вашої зручності ми зібрали всі каталоги за 2019 рік, які презентували наші партнери.

У поданих каталогах міститься найактуальніша інформація про насіння. Дякуємо нашим партнерам за надану інформацію.

Цікавтеся, порівнюйте й обрайте для себе найкраще!

За детальнішою інформацією звертайтеся до представників.

Посівний матеріал: показники якості та підготовка до висадження

У комплексі агротехнічних заходів, що проводяться для отримання високих показників врожайності сільськогосподарських культур, важливе місце належить якості посівного матеріалу та його підготовці до посіву. Насіння кращих районованих сортів рослин є цілком доступним резервом збільшення виробництва продукції землеробства. Сказати що посівний матеріал соняшника або інших культур, найвищої якості, можна, якщо перевірити чистоту, схожість, енергію проростання, вологість, масу певного числа насіння, зараження хворобами й шкідниками.

Основні показники якості насіння

Чистота насіння визначається змістом в ньому кількості насіння основної культури. Чистота насіння вказує, чи є у посівному матеріалі домішки, які погіршують умови зберігання насіння, засмічують посіви, та затримують проростання. Наявність в посівному матеріалі дрібного, роздробленого насіння, вегетативних органів рослин, наявність життєздатного насіння інших рослин, особливо засміченого, істотно знижує його якість.

Посівний матеріал кукурудзи та інших сільськогосподарських культур, має неоднаковий період спокою. Щойно зібране насіння, і насіння, що зберігається при температурі зберігання нижче оптимальної, зазвичай мають знижену схожість, бо ще знаходяться в стані спокою. Тому в посівному матеріалі визначають не тільки схожість, але і життєздатність насіння. У насіння, які не пройшли ще стадію спокою, схожість буде низькою, а життєздатність покаже, яка вона може бути, якщо насіння пройде період спокою. Енергія проростання насіння має бути такою, щоб насіння зернових або інших рослин одночасно з’являлись на цей Світ.

Важливим показником якості насіннєвого матеріалу є зміст в насінні вологи, яка визначає багато в чому тривалість і якість зберігання насіннєвого матеріалу. Сухі насіння, наприклад вівса і зернових колосових культур, що містять не більше 15% вологи, стійкі до багатьох несприятливих умов, можливим при їх зберіганні.

Для розрахунку норм висіву за кількістю зернят, які потрібно посадити, необхідно знати масу певної кількості насіння. За такий показник прийнята маса 1000 насінин, що виражається в грамах. Він характеризує якість насіннєвого матеріалу, визначаючи його розміри. Великі, великовагові насіння з великим запасом поживних речовин, при проростанні в польових умовах дають дружні, потужні сходи, які надалі добре розвиваються, такі рослини дають вищий показник врожайності, ніж при висадженні дрібного насіння.

Посівний матеріал пшениці та інших сільськогосподарських культур, при підготовці до посіву, не тільки перевіряється, але й очищується, сортується, протруюється, проходить повітряно-теплову обробку, яровизацію та ряд інших спеціальних методів підготовки, з якими без знань та необхідного обладнання ніяк не справитись. Перед посівом очищене та відсортоване насіння хлібних злаків піддається протруєнню проти небезпечних для рослин хвороб – курній або твердої сажки, при наявності якої врожайність зернових культур може знизитися на чверть, а іноді й більше.

Зараження цими дуже шкідливими хворобами відбувається під час цвітіння злакових культур, коли частки головешки з хворої рослини, переносяться вітром на квіти здорової. Спори, потрапляючи на рильце квітки, проростають, проникають в зародок насіння і залишаються потім у вигляді міцелію в зерні. Таке зерно на вигляд нічим не відрізняється від здорового, тому одразу визначити зараження майже неможливо. Щоб убити хвороботворний початок, що знаходиться всередині зерна у вигляді міцелію, необхідно проводити термічну обробку насіннєвого матеріалу. Вона зводиться до того, щоб викликати зростання грибниці, а потім позбавити її життєдіяльності впливом високої температури. При цьому також знищаться інші шкідливі бактерії та хвороби.