Зміни клімату вплинуть на розвиток шкодочинних організмів та роботу ЗЗР

Зміщення кліматичних зон створить в першу чергу проблеми з комахами шкідниками, з бур’янами ситуація буде більш-менш стабільною, ситуація з грибковими хворобами буде гіршою порівняно з бур’янами, але кращою у порівнянні зі шкідниками. Таку думку висловив Олександр Хмелюк, керівник агродепартаменту LNZ Group, під час онлайн-конференції «Inter AgroLab — Шлях до ефективного землеробства. Ефективний захист та живлення можливості економії», що пройшла 25 січня.

 фото 1 LNZ GroupФахівець розповів про зміни клімату та їхній прогнозований вплив на розвиток шкодочинних організмів і роботу систем захисту рослин.

«Основні зміни в кліматі — підняття температури, в світі на 0,2°С, в Україні ситуація більш критична, це повязано з тим, що ми знаходимось у північній півкулі, ближе до північного полюса, ніж до екватора. Більші зміни відбуваються ближче до плюсів. За останні 10 років ми також маємо зміни 0,2°С, але якщо порівнювати з кінцем минулого століття, то це вже більше 1°С. Здавалося б, це не настільки багато, але крім того різко змінюється розподіл температур протягом року. У нас збільшилася в два рази і більше в окремих регіонах кількість днів з температурами вище 30°С і  вище 35°С. Коли такий період триває 10-15 днів і більше, це може мати незворотні наслідки для традиційн вирощуваних в Україні культур», — каже Олександр Хмелюк.

 фото 2 LNZ GroupТаке підвищення температури призвело до зміщення кліматичних зон приблизно на 200 км на північ. Наразі, за спостереженнями фахівців, зони Полісся на території України вже майже не залишилося.

«Також спостерігається стійкий тренд до зменшення кількості опадів. Хоча вона зменшується не настільки суттєво, це приблизно 5-7 мм щороку, але дуже різко змінився їх розподіл протягом року. Ми уже маємо 40-60 днів, коли немає опадів, а протягом короткого періоду часу може випасти 40-60 мм і більше. Чим інтенсивніші опади, тим нижча їх продуктивність. Більша частина території вже характеризується, як посушлива або зона недостатнього зволоження. І зовсім мала частина вважається відносно вологою. Такі зміни мають вплив, окрім урожайності, і на розвиток шкодочинних організмів. За оцінками європейських експертів, найбільш критична ситуація буде в майбутньому саме з поширенням і розвитком комах, тому що на кількість поколінь протягом сезону головним чином впливає сума температур», — зазначив експерт.

 фото 3 LNZ GroupПо розвитку бур’янів ситуація буде практично стабільною. Гіршою в порівнянні з бур’янами, але кращою в порівнянні з комахами, буде ситуація з грибковими хворобами.

«Якщо ми візьмемо умовно ту лінійку продуктів, яка є на сьогодні на ринку, ми можемо побачити, що їхня ефективність буде в цьому процесі змінюватися. Найбільше буде мати вплив зменшення кількості опадів, особливо на ефективність грунтових гербіцидів та листових гербіцидів на водній основі. Також негативний вплив буде мати підвищення температури на роботу системних продуктів, оскільки їх робота напряму залежить від процесу метаболізму у рослині. Якщо рослина знаходиться у стресі, чим глибший стрес, тим більше порушений метаболізм, і ефективність системних продуктів буде знижуватись. Тоді як контактні, навпаки, будуть більш ефективними за таких умов. Тому, плануючи бакові суміші, треба враховувати ці моменти і не віддавати перевагу чомусь одному. Завжди зважайте на погодні умови, що складаються», — пояснив Олександр Хмелюк.

LNZ Group в сегменті захисту рослин представлена на ринку брендом  DEFENDA. На сезон 2024 портфель бренду має 82 продукти.

«Це практично все, що необхідно, тобто на 90-99%, залежно від культури, ми можемо забезпечити потребу у системах захисту, продуктах, які допоможуть проконтролювати ті чи інші шкодочинні об'єкти. Генерики чи оригінали — дуже поширена дискусія. Тут я дотримуюсь думки, що зекономлені гроші сьогодні – це зароблені завтра. Більшість продуктів з лінійки  DEFENDA однокомпонентні, і це є однією з ключових переваг. Економічна ефективність вища в 2,5 рази, також це можливість комбінувати найбільш ефективні рішення для конкретного поля і конкретних умов», — зауважив Олександр Хмелюк.

Джерело: Superagronom

Partners LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta