Захист кукурудзи від шкідників

В основі зменшення втрат урожаю кукурудзи від шкідників лежить комплекс організаційних та агротехнічних заходів.

Кращими у фітосанітарному відношенні попередниками для кукурудзи є озимі зернові та зернобобові культури. Після цих попередників значно зменшується шкодочинна дія грунтових шкідників, стеблового кукурудзяного метелика.

 фото 1 LNZ Group

Проте часто не завжди навіть дотримання якісної зміни культур в полі забезпечує ефективний контроль шкідників. В зв’язку з цим, інсектицидний захист все більше набирає актуальності в посівах кукурудзи, особливо в умовах інтенсивного фінансового ведення сільськогосподарського виробництва. Тому, першим етапом боротьби з шкідниками є захист насіння. А для діагностики наявності грунтових шкідників найбільш доречним є проведення ґрунтової діагностики, що передбачає розміщення в грунті приманок з проростаючого зерна кукурудзи до посіву. Адже на площах, де за результатами грунтової діагностики, виявлено дротяників та несправжніх дротяників, личинок хруща, висівати кукурудзу без інсектицидної обробки є ризикованим заходом. Тому, комплекс дій із захисту кукурудзи необхідно починати із протруювання насіння. Цей захід дозволяє знищити насіннєву інфекцію, захистити сходи від пошкодження шкідниками та ураження патогенами.

Тому, поряд з препаратами мультинаціональних компаній ми на заводі, по бажанні наших партнерів, можемо провести протруювання препаратами бренду DEFENDA, зокрема препаратом Латина (клотіанідин, 600 г/л) норма витрати 3,5-5,0 л/т та Метакса (тіаметоксам, 350 г/л) норма витрати 6,0-9,0 л/т. Препарат Латина (клотіанідин, 600 г/л) буде показувати більшу інсектицидну ефективність в сухих умовах, адже зразу ж проявляє високу інсектицидну дію при попаданні в грунт. Препарат за рахунок контактної, шлункової та системної дії потрапляючи в організм шкідника викликає перезбудження нервової системи, а як наслідок його загибель. Метакса (тіаметоксам, 350 г/л) буде ефективним в зонах достатнього зволоження, адже в результаті метаболізму тіаметоксам переходить в клотіанідін, що сприяє подовженню інсектицидної дії. В результаті інсектицидна обробка насіння попереджає пошкодження сходів ґрунтовими та післясходовими шкідниками. Зокрема, інсектицидні протруйники забезпечують захист кукурудзи від: дротяників, довгоносиків, личинки хруща, шведської та гессенської мухи та інших шкідників на початкових етапах.

Наступним етапом захисту при потребі є період від появи 3-го справжнього листка до 10 листків рослин кукурудзи. В цей час значної шкоди можуть завдавати Шведська та Гессенська мухи, личинки лучного метелика, інколи озима совка та довгоносик. Тому, при чисельності два та більше шкідника на квадратний метр (лучний метелик, довгоносики, озима совка) та при значній чисельності шведської та гессенської мухи і при пошкоджені 15% рослин необхідно провести обприскування посівів інсектицидами, для цього можна використати Престо (клотіанідин, 200 г/л + лямбда-цигалотрин, 50 г/л) при нормі 0,3-0,4 л/га, або суміші Бомбардира Аква (імідоклоприд, 200 г/л) 0,2 л/га чи Бомбардира (імідоклоприд, 700 г/кг) 0,05 г/га з Циркулем (лямбда-цигалотрин, 50 г/л) 0,15-0,2 л/га або Альфа Супер (альфа-циперментрин, 100 г/л) 0,15-0,2 л/га.

Дієвим способом боротьби з кукурудзяним метеликом, бавовниковою совкою та іншими шкідниками, від фази викидання волоті є застосування трихограми. Доцільно проводити випуск трихограми у два етапи, на початку і в період масової яйцекладки шкідника, а це зазвичай в період виходу волоті перше і друге через 2 тижні. Під час випуску трихограми норма внесення має складати по 150-200 тисяч самок на гектар. Проте застосування трихограми має значну кількість специфічних особливостей, зокрема: обмеження, по спектру шкідників (не працює по попелицям, цикадкам, і блішкам); короткий період життя трихограми (3-5 днів); якість трихограми (тобто співвідношення між самками і самцями); комаха має вибірковий вплив на шкідників, адже працює лише по яйцях і обходить рослини «пішки».

Тому, все більше господарств віддають перевагу інсектицидному захисту або комбінованому захисту. Ми для ефективного захисту рослин пропонуємо попереджувально, або при виявленні зараження рослин кукурудзи гусеницями кукурудзяного метелика чи бавовняної совки першого та другого покоління на 6-8% рослин, а також при наявності яйцекладок кукурудзяного метелика на 16-18% рослин кукурудзи, доцільно провести обприскування посівів препаратом Твікс (хлорпірифос, 500 г/л+циперметрин, 50 г/л)в нормі 0,75-1,2 л/га. Завдяки синергетичному ефекту двох діючих речовин препарат має стабільно високу ефективність та пролонговану дію, особливо ефективний в тих випадках, коли одночасно є комахи різних фаз розвитку. Адже діє на шкідника контактно, фумігантно і системно через рослину. Також, можна використати препарат Престо (клотіанідин, 200 г/л+лямбда-цигалотрин,50 г/л) при нормі 0,3-0,4 л/га, що ефективно працює як контактно, кишково і системно, ефективний проти широкого спектру шкідників.

При формуванні системи захисту кукурудзи від шкодочиних обєктів потрібно враховувати, що захист від шкідників в період вегетації значно обмежує розвиток хвороб. Зокрема, в період від виходу волоті до формування і наливу зерна, боротьба з шкідниками зменшує прояви хвороб на качанах і зерні в результаті зменшення небезпеки виявлення в зерні мікотоксинів, що є шкідливими для людини та тварин. Адже збудники таких хвороб як: пухирчата сажка, стеблові гнилі, фузаріозні, сірі та інші гнилі качанів, проникають в рослину через пошкодження внаслідок живлення шкідників. Тому, не зважаючи на високу стійкість гібридів кукурудзи до хвороб, зокрема і гібридів бренду UNIVERSEED, які створювались спеціально для складних фітосанітарних умов, тобто активної діяльності хвороб та шкідників, своєчасне проведення боротьби з шкідниками завжди буде запорукою формування оптимальних умов для реалізації потенціалу рослин кукурудзи.

Отже, для отримання стабільних і високих урожаїв зерна кукурудзи та забезпечення його високої якості необхідно контролювати в першу чергу шкідників, адже їх діяльність створює «відкриті ворота» для хвороб.

Автори: Агродепартамент компанії LNZ Group, агроном-дослідник Гандзій В.М.

Джерело: Agroexpert

Partners LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta