Вибір насіння озимої пшениці. Демонстрація результатів з поля

 фото 1 LNZ Group

В Україні гарячий сезон збирання врожаю ранніх зернових культур. Південні області розпочинають посівну кампанію на 2024 рік. За кризових умов, низьких цін на зернові, обмеженої логістики та тотальної непрогнозованості аграрії стають перед вибором, зокрема, економічно обґрунтованого та якісного насіння. 

Результати посіву на демонстраційному полі озимої пшениці компанії LNZ Group, яке знаходиться у Звенигородському районі Черкаської області, представив менеджер з агротехнологій LNZ Group Сергій Вовк. 

На демополі представлено чотири високопродуктивні сорти озимої пшениці: ЛНЗ Лайт, ЛНЗ Голден Філд, ЛНЗ Протект, ЛНЗ Кваліті. Всі сорти вітчизняної селекції, тому вони повністю адаптовані до кліматичних умов України. Сорти є холодостійкими та стійкими до основних хвороб.

 фото 2 LNZ GroupЗбір урожаю розпочали 20 липня. Попередником на полі була соя, після якої проводилось дворазове дискування. 

 фото 3 LNZ GroupПосів відбувався 16 жовтня 2022 року. «Оскільки це вже пізні терміни, тому висівали максимальну кількість з рекомендованих норм, а саме 5,5 млн шт/га», — коментує Сергій Вовк. 

З осені на полі внесено КАС 100 кг/га та сульфоамофос — 70 кг/га. По мерзлоталому ґрунту також було підживлено КАС у нормі 200 кг/га. Друге підживлення провести не змогли через посуху. 

«Після відновлення вегетації було внесено гербіцид Шериф від DEFENDA з нормою 20 г/кг, а також проведено триразовий фунгіцидний захист. Тому на момент збору врожаю пшениця збережена від хвороб, маємо чисте поле», — зазначає менеджер з агротехнологій LNZ Group.

Результати: якісні та кількісні показники зерна

 фото 4 LNZ GroupНайвищу продуктивність продемонстрував сорт ЛНЗ Лайт — 7,14 т/га з вмістом білка 10,3%, клейковини — 15,68, натура зерна — 803 г/; наступний — ЛНЗ Голден Філд — 7,07 т/га, вміст білка 10,35%, клейковини — 14,6%, натура зерна — 784 г/л.

Сорти ЛНЗ Протект та ЛНЗ Кваліті показали дещо нижчу врожайність — 6,71 т/га та 6,48 т/га. Але мають вищі якісні показники зерна. Вміст білка 11,12% та 11,46% відповідно. 

Згідно даних Державної служби статистики України (станом на 27.07.2023 р.), середня врожайність по господарствах Черкаської області становить 5,42 т/га.

 фото 5 LNZ Group«Недостатні запаси продуктивної вологи у ґрунті та відсутність опадів більше 50 днів у період формування зерна та його наливу мали вирішальний негативний вплив на урожайність. Опади більше 50 мм у період дозрівання зерна вже ніяким чином не вплинули на урожайність, проте мали негативний вплив на якісні показники», — коментує результати Сергій Вовк.

Джерело: agroportal.ua

Partners LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta