Озимі, які входили в зиму в різних фазах розвитку, потребують особливого підходу щодо живлення і захисту

Весна цього року буде рання, судячи з усього. Розпочалося підвищення середньодобових температур, що може сприяти ранньому відновленню озимих культур. Але озимі входили в зиму в різних фазах, а тому потрібен особливий підхід до їх підживлення і захисту.

 фото 1 LNZ GroupПро це розповів Сергій Уваров, менеджер з розвитку агротехнологій Північно-східного регіону LNZ Group у ході конференції Re:farm.

«З підвищенням температур починається відновлення вегетації у озимих зернових та активний розвиток вторинної кореневої системи. Декілька тижнів тому великі господарства почали підживлювати посіви сульфатом амонію, щоб дати поживу озимині під час весняного відновлення. Тим паче в другій декаді лютого прогнозується, що середньодобова температура сягне до 10°С, що спонукатиме до активного росту. Тому вже час заходити в поле з підживленням азотними мінеральними добривами. Аміачною селітрою або сульфатом амонію, які мають в своєму складі швидкодоступні форми азоту», — каже він.

Швидкий азот потрібен озимій пшениці, яка цього року увійшла в зиму в різних фазах розвитку. Така ситуація спостерігається повсюди в Україні, через посушливу осінь посівне вікно збільшилося. Фахівець додає, на сьогодні посіви перезимували, але треба їх підживити.

«Посіви озимої пшениці увійшли в різних фазах у зиму. Є такі поля, де слабо розвинена озима пшениця і нам треба працювати на кущення. Далі фунгіцидний захист і підживлення по листу. Так само і ріпак. Є посіви, які увійшли в зиму у фазі 8 листків, а є такі, де по 3 листочки», — пояснює Сергій Уваров.

Після підживлення, працювати на озимій пшениці фахівець рекомендує із застосуванням препаратів, щоб зняти снігову плісняву, борошнисту росу та септоріоз, який розвивався з осені. Для цього використовувати  карбендазим, 0,5 л/га (Абсолют) та флутріафол, 0,5 л/га (Парацельс).

На озимому ріпаку буде доцільна схема із застосуванням тебуконазолу(Талер) та карбендазиму (Абсолют), але норму збільшити з 0,5 до 1 л/га. Таким чином вдасться тебуконазолом зробити весняну рістрегуляцію, щоб вирівняти посіви, та в поєднанні з карбендазимом захистити від початкових проявів грибних хвороб.

Джерело:  superagronom.com

Partners LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta