Огляд ринку газу за вересень 2019 р.

Перша декада вересня позначилася зниженням цін на природний газ в Україні. На початку вересня ціни на газ коливалися в діапазоні 5 150 – 5 400 грн/тис куб м, а вже 9 вересня ціни становили 4 850 – 5 000 грн/тис куб м.

Ближче до середини місяця ціни почали зростати і досягли свого максимуму 16 вересня на рівні 5 300 – 5 500 грн/тис куб м. У другій половині вересня на ринку трималася тенденція до зниження цін в Україні і на кінець вересня ціни на газ становили близько 5 000 грн/тис куб м.

Серед основних факторів, що впливали на ціноутворення на українському газовому ринку, залишають котирування на європейських хабах. Крім того, високий вплив мали валютні коливання.

 фото 1 LNZ Group

Початок вересня позначився різким зниженням спотових цін на природний газ на європейських хабах. 4 вересня ціни Day Ahead досягли свого мінімального значення за останні роки і коливалися в діапазоні €6,7 – 10,2/MWh. Таке зниження було пов’язане з рекордно заповненими сховищами газу в Європі та надлишку пропозицій. Після заяви Нідерландів щодо скорочення видобутку газу на найбільшому газовому родовищі країни Groningen в найближчий час, ціни на газ в Європі почали зростати і ближче до середини тижня становили €10 – 12,25/MWh.

З початком другої половини місяця ціни знизилися, проте 25-26 вересня спотові ціни знову зросли на фоні інформації про перебої у роботі ядерних реакторів у Франції, що спричинило зростання попиту на природний газ. На кінець місяця ціни на хабах коливалися в діапазоні €9,3 – 10,9/MWh.

 фото 2 LNZ Group

З початком осені активність біржової торгівлі природним газом в Україні знизилася у порівнянні з рекордними показниками у серпні. Загалом, протягом звітного місяця на ТБ «Українська енергетична біржа» було реалізовано 37,38 млн куб м природного газу на суму 194,8 млн грн (з ПДВ).

Черговий раз найуспішнішою компанію у результаті торгів стала «Нафтогаз Трейдинг», яка продала 13,2 млн куб м ресурсу вересня та 5,85 млн куб м ресурсу жовтня на загальну суму 97 млн грн (з ПДВ).

Друге місце посіла СП «Полтавська газонафтова компанія», яка продала 4,08 млн м куб ресурсу вересня та 1 млн м куб ресурсу жовтня загалом, що у підсумку принесло компанії 25,7 млн грн (з ПДВ).

На третьому місці опинилася ТОВ «Далечінь», яка дебютувала на біржі у вересні з заявкою на купівлю газу. Після того, як компанії не вдалося закупити необхідний обсяг, компанія перейшла до продажу газу. У вересні «Далечінь» змогла продати 300 тис куб м ресурсу жовтня на загальну суму 1,53 млн грн (з ПДВ).

Також, «Крафт Енерджи» продала 50 тис куб м ресурсу вересня на загальну суму 257,5 тис грн (з ПДВ).

Лідером за обсягом закупленого природного газу у вересні на УЕБ стало ДП «Укрспирт». Компанія купила по 2,05 млн куб м ресурсу жовтня, листопада та грудня на загальну суму майже 35,5 мл грн (з ПДВ).

На другому місці ДП «Укравтогаз», що закупила 3,6 млн куб м ресурсу жовтня на загальну суму 18,8 млн грн (з ПДВ).

Також, «Фортекс Енерджи» придбала 3,15 млн куб м газу в ПСГ за цінами 5 040 – 5 400 грн/тис куб м (з ПДВ).

Крім того, компанія Geo Alliance пропонувала газ до продажу на торгівельному майданчику Smarttender.

Імпорт газу з європейських напрямків залишається стабільним – 2 млрд куб м було імпортовано у вересні. Середньодобовий показник імпорту газу становив рекордні 66,9 млн куб м. З початку жовтня імпорт газу знизився на 27%.

 фото 3 LNZ Group

Протягом вересня в українські ПСГ було закачано 2,2 млрд куб м газу, що на 200 млн куб м менше, ніж у серпні 2019р. На кінець місяця в українських ПСГ зберігалося 20,48 млрд куб м газу.

 фото 4 LNZ Group

Споживання газу в Україні протягом вересня 2019р склало 1,5 млрд куб що на 200 млн куб м більше, ніж у серпні. Середньодобовий показник споживання газу у серпні становив 49 млн куб м.

 фото 5 LNZ Group

Розрахункові маржинальні ціни «Укртрансгазу» на вересень 2019р, що використовуються для розрахунку фінансового забезпечення, складають:

  • маржинальна ціна придбання природного газу – 5 502,54 грн/ тис куб м (з ПДВ);
  • маржинальна ціна продажу природного газу – 4 502,8 грн/тис куб м (з ПДВ).

Починаючи з 1 жовтня 2019р «Укртрансгаз» перейшов до щодобового розрахунку маржинальної ціни газу. Ціна закупівлі та маржинальні ціни придбання/продажу природного газу використовуються для подальшого визначення плати за небаланси і з 1 жовтня публікується щоденно в автоматичному режимі в кабінеті користувача Інформаційної платформи. На 1 жовтня ціни становили:

  • маржинальна ціна придбання природного газу – 4 359,72 грн/ тис куб м (з ПДВ);
  • маржинальна ціна продажу природного газу – 3 567,04 грн/тис куб м (з ПДВ).

18 вересня Україна затвердила план анбандлінгу «Нафтогазу». Згідно нового плану, управління українському ГТС буде здійснювати ТОВ «Оператор Газотранспортної системи України», яка з 1 січня буде передана в управління ТОВ «Магістральні газопроводи України», що належатиме Міністерству фінансів. Таким чином, ГТС України залишиться у державній власності, проте буде повністю відокремленою від «Нафтогазу».

19 вересня у Брюсселі відбулися тристоронні газові переговори між Україною, Росією та ЄС щодо транзиту російського газу територією України після 1 січня 2020р. Як і очікувалося, конкретних результатів досягнуто не було, оскільки перемовини тривали всього 40 хвилин. Проте, всі сторони відмічають відкритість сторін до співпраці. Наступний раунд переговорів відбудеться 28 жовтня.

Джерело: https://expro.com.ua/

Partners LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta