Огляд ринку газу за вересень 2019 р.

Перша декада вересня позначилася зниженням цін на природний газ в Україні. На початку вересня ціни на газ коливалися в діапазоні 5 150 – 5 400 грн/тис куб м, а вже 9 вересня ціни становили 4 850 – 5 000 грн/тис куб м.

Ближче до середини місяця ціни почали зростати і досягли свого максимуму 16 вересня на рівні 5 300 – 5 500 грн/тис куб м. У другій половині вересня на ринку трималася тенденція до зниження цін в Україні і на кінець вересня ціни на газ становили близько 5 000 грн/тис куб м.

Серед основних факторів, що впливали на ціноутворення на українському газовому ринку, залишають котирування на європейських хабах. Крім того, високий вплив мали валютні коливання.

Огляд ринку газу за вересень 2019 р. фото 1 LNZ Group

Початок вересня позначився різким зниженням спотових цін на природний газ на європейських хабах. 4 вересня ціни Day Ahead досягли свого мінімального значення за останні роки і коливалися в діапазоні €6,7 – 10,2/MWh. Таке зниження було пов’язане з рекордно заповненими сховищами газу в Європі та надлишку пропозицій. Після заяви Нідерландів щодо скорочення видобутку газу на найбільшому газовому родовищі країни Groningen в найближчий час, ціни на газ в Європі почали зростати і ближче до середини тижня становили €10 – 12,25/MWh.

З початком другої половини місяця ціни знизилися, проте 25-26 вересня спотові ціни знову зросли на фоні інформації про перебої у роботі ядерних реакторів у Франції, що спричинило зростання попиту на природний газ. На кінець місяця ціни на хабах коливалися в діапазоні €9,3 – 10,9/MWh.

Огляд ринку газу за вересень 2019 р. фото 2 LNZ Group

З початком осені активність біржової торгівлі природним газом в Україні знизилася у порівнянні з рекордними показниками у серпні. Загалом, протягом звітного місяця на ТБ «Українська енергетична біржа» було реалізовано 37,38 млн куб м природного газу на суму 194,8 млн грн (з ПДВ).

Черговий раз найуспішнішою компанію у результаті торгів стала «Нафтогаз Трейдинг», яка продала 13,2 млн куб м ресурсу вересня та 5,85 млн куб м ресурсу жовтня на загальну суму 97 млн грн (з ПДВ).

Друге місце посіла СП «Полтавська газонафтова компанія», яка продала 4,08 млн м куб ресурсу вересня та 1 млн м куб ресурсу жовтня загалом, що у підсумку принесло компанії 25,7 млн грн (з ПДВ).

На третьому місці опинилася ТОВ «Далечінь», яка дебютувала на біржі у вересні з заявкою на купівлю газу. Після того, як компанії не вдалося закупити необхідний обсяг, компанія перейшла до продажу газу. У вересні «Далечінь» змогла продати 300 тис куб м ресурсу жовтня на загальну суму 1,53 млн грн (з ПДВ).

Також, «Крафт Енерджи» продала 50 тис куб м ресурсу вересня на загальну суму 257,5 тис грн (з ПДВ).

Лідером за обсягом закупленого природного газу у вересні на УЕБ стало ДП «Укрспирт». Компанія купила по 2,05 млн куб м ресурсу жовтня, листопада та грудня на загальну суму майже 35,5 мл грн (з ПДВ).

На другому місці ДП «Укравтогаз», що закупила 3,6 млн куб м ресурсу жовтня на загальну суму 18,8 млн грн (з ПДВ).

Також, «Фортекс Енерджи» придбала 3,15 млн куб м газу в ПСГ за цінами 5 040 – 5 400 грн/тис куб м (з ПДВ).

Крім того, компанія Geo Alliance пропонувала газ до продажу на торгівельному майданчику Smarttender.

Імпорт газу з європейських напрямків залишається стабільним – 2 млрд куб м було імпортовано у вересні. Середньодобовий показник імпорту газу становив рекордні 66,9 млн куб м. З початку жовтня імпорт газу знизився на 27%.

Огляд ринку газу за вересень 2019 р. фото 3 LNZ Group

Протягом вересня в українські ПСГ було закачано 2,2 млрд куб м газу, що на 200 млн куб м менше, ніж у серпні 2019р. На кінець місяця в українських ПСГ зберігалося 20,48 млрд куб м газу.

Огляд ринку газу за вересень 2019 р. фото 4 LNZ Group

Споживання газу в Україні протягом вересня 2019р склало 1,5 млрд куб що на 200 млн куб м більше, ніж у серпні. Середньодобовий показник споживання газу у серпні становив 49 млн куб м.

Огляд ринку газу за вересень 2019 р. фото 5 LNZ Group

Розрахункові маржинальні ціни «Укртрансгазу» на вересень 2019р, що використовуються для розрахунку фінансового забезпечення, складають:

  • маржинальна ціна придбання природного газу – 5 502,54 грн/ тис куб м (з ПДВ);
  • маржинальна ціна продажу природного газу – 4 502,8 грн/тис куб м (з ПДВ).

Починаючи з 1 жовтня 2019р «Укртрансгаз» перейшов до щодобового розрахунку маржинальної ціни газу. Ціна закупівлі та маржинальні ціни придбання/продажу природного газу використовуються для подальшого визначення плати за небаланси і з 1 жовтня публікується щоденно в автоматичному режимі в кабінеті користувача Інформаційної платформи. На 1 жовтня ціни становили:

  • маржинальна ціна придбання природного газу – 4 359,72 грн/ тис куб м (з ПДВ);
  • маржинальна ціна продажу природного газу – 3 567,04 грн/тис куб м (з ПДВ).

18 вересня Україна затвердила план анбандлінгу «Нафтогазу». Згідно нового плану, управління українському ГТС буде здійснювати ТОВ «Оператор Газотранспортної системи України», яка з 1 січня буде передана в управління ТОВ «Магістральні газопроводи України», що належатиме Міністерству фінансів. Таким чином, ГТС України залишиться у державній власності, проте буде повністю відокремленою від «Нафтогазу».

19 вересня у Брюсселі відбулися тристоронні газові переговори між Україною, Росією та ЄС щодо транзиту російського газу територією України після 1 січня 2020р. Як і очікувалося, конкретних результатів досягнуто не було, оскільки перемовини тривали всього 40 хвилин. Проте, всі сторони відмічають відкритість сторін до співпраці. Наступний раунд переговорів відбудеться 28 жовтня.

Джерело: https://expro.com.ua/

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta