Чисте поле до 7 листка: особливості вирощування кукурудзи в умовах посівної-2022

 фото 1 LNZ GroupЦьогорічна посівна проходить у надзвичайно складних умовах. Враховуючи нинішню ситуацію з пальним, подорожчання добрив та ЗЗР, прогнозовано собівартість вирощування кукурудзи зросте на 10-25% від попереднього періоду.

При цьому агровиробникам важливо врахувати певні фактори і дотримуватись правил, щоб восени отримати гарний врожай.

Про це AgroPortal.ua розповів у прямому ефірі Instagram менеджер агротехнологій у Центральному регіоні LNZ Group Леонід Чорний.

Причини скорочення площ — дефіцит вологи та енергозатратність культури

За нашими спостереженнями, є незначні скорочення площ під кукурудзою, і це насамперед пов'язано з дефіцитом вологи. Не перший рік поспіль в Україні випадає опадів менше, і запаси продуктивної вологи в ґрунті скорочуються.

Цього року ми спостерігаємо дефіцит вологи, що змушує аграріїв задуматися над кількістю посівів кукурудзи.

Кукурудза — енергозатратна культура, яка потребує великої  кількості витрат на досушування та доведення до потрібної кондиції. При цьому якою ціна буде восени на газ чи інші енергоносії, складно прогнозувати.

Також впливає на вибір той факт, що кукурудза — здебільшого експортна культура, але наразі всі порти України заблоковані.  І, звісно ж, не можемо не згадати про подорожчання паливних матеріалів, що є однією з основних причин відмови аграріїв від кукурудзи.

Економія пального: оптимізація кількості операцій

Виключення чи скорочення певної операції з переліку може призвести до зниження врожаю. Несвоєчасна оранка чи культивація призведе до порушення технологій, що в свою чергу стане причиною недоотримання запланованого врожаю.

Компромісом може стати використання комбінованих агрегатів, які дозволяють за один прохід виконати декілька операцій. Наприклад, можна провести культивацію з одночасним внесенням мінерального живлення або ж провести посів із передпосівною підготовкою ґрунту. 

Також обов'язково захистити кукурудзу від бур'янів, що передбачає проведення операції з внесення гербіцидів. Якщо не проводити передпосівну культивацію, поле буде з бур'янами. Внісши ґрунтові чи на основі гліфосату гербіциди, ми можемо тримати кукурудзу в чистому стані.

Живлення: економічно виправдана кількість азоту для отримання високих урожаїв

 фото 2 LNZ GroupКукурудза — культура, яка потребує надвисокого живлення, і цьому питанню потрібно приділити увагу. Насамперед це азот, без якого кукурудза не може дати високий врожай. У період вегетації для формування врожаю культура в середньому споживає 140 кг азоту в діючій речовині. Це економічно виправдана кількість для отримання високих урожаїв.

Для більш ефективного та економічно доцільного використання азот найкраще вносити дробно, ніж у великій кількості одночасно.

Тож якщо ми маємо 140 кг азоту в діючій речовині, то 50-60% потрібно забезпечити кукурудзі з осені, тобто внести під основний обробіток ґрунту. 30-40% потреби азоту маємо внести протягом вегетації культури. Тут важливо врахувати технічні можливості господарства з внесення азоту в потрібний момент за фазами органогенезу кукурудзи.

Якісний посів. Щоб отримати врожай, ми маємо посіяти

Є кілька критичних моментів, які точно мають бути виконані.

 фото 3 LNZ GroupНайперше —  посів потрібно провести якісно для отримання дружних сходів. Кукурудза дуже чутлива до рівномірності та глибини посіву й вимагає особливої уваги в питанні якості. 

Для отримання якісних сходів потрібно підготувати ґрунт і вчасно посіяти. Основна вимога до ґрунту — він має бути визрівшим: відповідати всім температурним режимам (8-12°С на глибині загортання насіння) і волозабезпечуючим вимогам

Важливими чинниками також є глибина посіву і наявність продуктивної вологи. Рекомендована глибина посіву — 5 см, за дефіциту вологи — 6-8 см.

Визначення запасів вологи ми здійснюємо навесні перед початком посівної кампанії, щоб коригувати норму та строки посіву. Протягом вегетації можна спостерігати за запасами вологи, але ми їх нічим не зможемо поповнити або зберегти.

Вміння агронома та виконання всіх технологічних операцій дозволяють зберегти вологу та отримати хороший врожай. 

Система захисту: чисте поле до 7 листка

Другий найважливіший момент після посіву — це контроль бур'янів, особливо на ранніх етапах органогенезу кукурудзи. Важлива умова — до 7 листка, коли починає закладатися качан, поле має бути чистим.  На сьогодні найбільш ефективним і економічно виправданим захистом для кукурудзи є хімічний захист і використання гербіцидів.

Є декілька систем захисту: ґрунтова, страхова та комбінована.

На мою думку, використання комбінованих систем є найбільш економічно виправданим і ефективним. Компанія LNZ Group сьогодні намагається бути якомога ближче до аграрія і забезпечує сільгоспвиробників насінням і засобами захисту рослин. Проблем із постачанням немає, логістика працює, регіональні склади повноцінно функціонують.

Крім того, спеціалісти компанії надають фермерам фінансові консультації щодо оформлення кредитування за новими державними програмами.  Для вибору продуктів захисту звертайтеся до менеджерів інтернет-магазину LNZ Web.

Джерело: Agroportal.ua

Partners LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta