Пережити окупацію, деокупацію і потоп. Як планує відновлюватись агрокомпанія на Миколаївщині

Жителі Миколаївської області — одні з перших, хто «зустрів» ворога на початку повномасштабної війни. Потім місяці окупації, деокупація, і не обійшла стороною біда з підривом росіянами Каховської ГЕС, унаслідок чого затопило села і поля в червні цього року. Оговтуються і дотепер.

На собі відчула «руській мір» аграрна компанія «Агросвіт», землі якої розташовані у Снігурівському районі на Миколаївщині. До війни це була потужна компанія у районі та області, яка займалася вирощуванням зернових та овочевих культур. Заснували її Ігор Бриченко разом із дружиною як сімейний бізнес.

На другий день повномасштабної війни на території господарства вже були загарбники, загалом під окупацією село перебувало 9 місяців. «Ми пережили окупацію, деокупацію, а потім потоп унаслідок підриву Каховської ГЕС, через що значно піднявся рівень води в Інгульці, тож затопило частину земель», — розповідає Ігор Бриченко.

На початку повномасштабного вторгнення всі колони техніки проходили, зокрема, через село Новопетрівка Снігурівського району, але пізніше, коли їх вже зупинили, у село зайшли регулярні війська рф. Тоді почались масові пограбування і нищення майна як господарств, так і приватних будинків. Забирали всі речі, які можна було завантажити і вивезти: двигуни, насоси, резину, гідравлічні шланги та багато іншого

Розмінувати наразі вдалося менше половини земель

 фото 1 LNZ GroupНа сьогодні у господарстві «Агросвіт» змогли розмінувати менше, ніж половину своїх земель. Кажуть, що кооперуються з сусідніми господарствами, у кого зберіглась хоч якась техніка, діляться один з одним агропослугами. Техніку, яку змогли, у компанії також відновили після загарбників.

Що таке окупація і деокупація — словами не передати. Людина, яка цього не пережила, не зрозуміє. У районі постраждало багато сільськогосподарських компаній, техніка знищена, урожай залишився на полях, запаси ЗЗР, добрив — усе розграбовано, вивезено техніку, обладнання. Пережили підрив Каховської ГЕС, внаслідок чого під водою опинилися будинки, затоплені поля. Оскільки район посушливий, всі фермери тягнулись ближче до річки, щоб можна було проводити зрошення, тому багато у кого все пропало внаслідок затоплень. Я вже не говорю про загиблих людей. У нас були грандіозні плани перед початком війни — встановлювати сушарку, переробляти кукурудзу. Але війна коригує плани, Слава Богу, ми живі зараз. Тому будемо продовжувати працювати. Ігор Бриченко, засновник «Агросвіт»

 фото 2 LNZ GroupПісля подриву Каховської ГЕС затопленими виявились 18 га

Після підриву Каховської ГЕС два села – Юріївка і Афанасіївка, які знаходяться на березі річки, повністю були під водою. У будинків дахів не було видно, відповідно і поля затоплені.

Зокрема, у «Агросвіт» затопило 18 га землі, де була засіяна зернова група. Приміщення, яке господарство використовувало як склад під зерно (де планували встановити сушарку), знищене. 

Земля компанії «Агросвіт», куди можна було заходити технікою, за час окупації заросла бур’янами. Довго приводили до ладу, двічі дискували, і через те, що строки посівів пропустили, наприкінці травня вирішили посіяти соняшник та кукурудзу. 

«Внесли азотні добрива, тому, хоча і погода була посушливою, рослини виглядають непогано. Ще один дощ, і будемо мати врожай», — не втрачає оптимізму аграрій.

З вірою в Перемогу, ЗСУ та допомогу від міжнародних фондів

 фото 3 LNZ GroupГосподарству допомогли американський фонд The Howard G. Buffett Foundation та LNZ Group, забезпечивши насінням кукурудзи UNIVERSEED та соняшнику, а також надали засоби захисту рослин від DEFENDA, що і дозволило провести цьогорічну посівну кампанію. 

Власник «Агросвіт» каже, що дивом на місці залишився «Фрегат» — непошкоджений, з насосом, тому деякі поля зараз під зрошенням. Проте в господарстві планують відновлювати крапельне зрошення, яке було до приходу росіян. Але проблема у ресурсах, адже всі шланги і труби окупанти викрали для обладнання своїх бліндажів.

«Все ж я позитивно налаштований. Головне, щоб була Перемога. Завдяки міжнародним фондам, власним зусиллям і таким компаніям, як LNZ Group, які допомагають нам, ми все відбудуємо і будемо мати ще більше та краще», — запевняє Ігор Бриченко.

Джерело: Agroportal.ua

Partners LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta