Контроль і боротьба з хворобами сої.

 фото 1 LNZ GroupАльтернаріоз є однією з найпоширеніших та найагресивніших хвороб сої. Він призводить до скорочення врожаю та значного зниження схожості насіння через зменшення фотосинтетичної поверхні листя.  «Поширення альтернаріозу спостерігається в кінці цвітіння сої. В місцях ураження, частіше з нижнього боку, з'являються дрібні, кутасті або округлі, коричневі плями. Потім серединка плямок стає світло-коричневою з темно-коричневою облямівкою. Вони збільшуються в розмірі, зливаються, темніють, стають чорно-бурими. Це створює серйозні проблеми для врожаю та вимагає ефективного контролю», — розповідає менеджер з агротехнологій компанії LNZ Group Віталій Брашован.

Ще однією небезпечною хворобою сої є пероноспороз. Основним джерелом інфекції є заражене насіння та рослинні залишки сої, особливо в монокультурі. Віталій Брашован пояснює, що хвороба уражує сім'ядолі, де утворюється ніжний наліт спороношення. В результаті сім'ядолі жовтіють і опадають. При локальному ураженні дорослих рослин на верхній стороні листя формуються ясно-зелені плями, які з часом буріють, рослина в критичний момент вегетації втрачає фотосинтетичну площу листя, а значить і врожай.

Третє місце серед найнебезпечніших хвороб сої цього сезону посідає септоріоз. Інфекція поширюється від рослинних залишків сої з минулого сезону та зараженого насіннєвого матеріалу. 

«Септоріоз починається знизу, з сім’ядольних листків, де утворюються червоно-коричневі плями з численними пікнідами. На справжніх листках також з'являються плями різних типів, від незграбних до малих та великих, обмежених жилками. Ця хвороба може призвести до опадання листя, що знижує кількість врожаю та погіршує його якість», — коментує згубну дію хвороби менеджер з агротехнологій компанії LNZ Group.

Одним із головних аспектів успішного вирощування сої є правильний фунгіцидний захист.

Рекомендується проводити декілька фунгіцидних обробок для контролю хвороб.  Перша обробка — це обовʼязково протруєний посівний матеріал. Кількість наступних обробок залежить від умов вирощування, попередника, стану ґрунту та інших факторів.

У компанії LNZ Group зауважують, що варто зважати також на той факт, що внесення фунгіцидів профілактично має більшу економічну ефективність порівняно з дорогими «лікувальними» фунгіцидами.

Якщо ви маєте посіви сої з перспективою отримання насіння, то може знадобитися до 4 фунгіцидних обробок.

Фунгіцид Ультралін (цимоксаніл, 350 г/кг + азоксистробін, 250 г/кг) від DEFENDA нормою 0,3-0,5 кг/га допоможе проконтролювати пероноспороз, альтернаріоз, септоріоз.

Джерело:  agroportal.ua

Partners LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta