Як зібрати кукурудзу без втрат: ТОП порад

Збирати кукурудзу згідно загальноприйнятих стандартів слід при вологості не більше 15%. Це перше правило, яким бажано керуватися, щоб запобігти накопиченню на зерні хвороб і втратам врожаю під час зберігання. 

 фото 1 LNZ GroupВтім, залежно від умов вирощування, кукурудзу нерідко доводиться забирати з поля з вищою вологістю, 25-30%, потім досушувати. Гранична вологість, до якої повинне бути висушене зерно, залежно від напрямку використання, коливається у межах 12-15%. Це правило стосується зберігання кукурудзи і здається, що воно головне, втім, втрати врожаю кукурудзи починаються з посівної, кажуть фахівці. Але і посівною вони не закінчуються. Втрати врожаю кукурудзи можуть виникнути в результаті неправильного вибору гібриду, недбалого догляду за посівом, нехтування строками сівби і збирання, а ще й від неправильного налаштування техніки.

Починати варто з вибору гібрида кукурудзи

Як би це дивно не звучало, але перше, що потрібно, щоб зібрати кукурудзу без втрат — вибрати правильний гібрид з огляду на ґрунтово-кліматичну зону. А в умовах сьогодення ще й зважати на наявність/відсутність зернової сушарки в господарстві. Адже, якщо можливість сушіння відсутня, вирощувати кукурудзу з високим ФАО (від 350) буде нерентабельно. 

«Треба робити акцент на гібриди з невисоким ФАО кукурудзи, щоб збирати кукурудзу з базовою вологістю. Якщо в господарстві планується висівати гібриди з різним ФАО, то починати треба з меншого ФАО і закінчувати більшим. Також зважати на тип насіння», — рекомендує Валентин Видибура, менеджер з агротехнологій LNZ Group.

 фото 2 LNZ GroupВплив строків сівби кукурудзи на врожайність

Оптимальний час сівби кукурудзи настає при досягненні температури ґрунту +9-13°С на глибині 5-10 см.

Ранні строки сівби кукурудзи при температурі 7-8°С сприяють ефективному використанню рослинами ґрунтової вологи. Плюсом є і те, що цвітіння рослин не припадає на критичний температурний період, що добре для запилення і запліднення. 

«Ранні строки сівби кукурудзи можуть розтягнути період проростання і сходи з’являться на 13-15 день, а може навіть і пізніше. При температурі ґрунту нижче 6°С на глибині загортання насіння процеси проростання зупиняються, але тривають процеси набухання і накопичення вологи. За таких умов може статися загнивання насіння і проростків. Сівба у перезволожений ґрунт за низьких температур знижує польову схожість насіння до 39%, що дозволяє прогресувати хворобам і погіршує аерацію», — обґрунтував Валентин Видибура, менеджер з агротехнологій LNZ Group.

Пізні строки сівби кукурудзи куди більш небажані, ніж ранні. Кожна доба запізнення сівби кукурудзи після оптимального строку знижує врожайність культури на 1%. Тобто запізнення на тиждень означає зниження врожайності на 7%, запізнення на два тижні — на 14%, на три тижні — на 21%.

Запаси продуктивної вологи: близько 50 мм вологи в метровому шарі ґрунту забезпечує формування 1 т кукурудзи.

З метою мінімізації пошкодження сходів кукурудзи ґрунтовими шкідниками та захисту посівів на початкових фазах розвитку слід додатково обробити насіння інсектицидним протруйником. Валентин Видибура рекомендує препарати на основі діючих речовин тіаметоксам і клотіанідин — Метакса(тіаметоксам, 350 г/л) в нормі 6-9 л/т або Латіна (клотіанідин, 600 г/л), 3,5-5 л/т.

Десикація кукурудзи: коли доцільно проводити

Десикація — популярний технологічний процес, який застосовується на посівах сої, соняшнику і ріпаку. І хоч кукурудзу десикують рідко, але такий досвід в нашій країні є.  «Зазвичай десикації кукурудзи можна уникнути правильним підбором гібриду з раннім достиганням зерна. Але як показав досвід 2022 року, коли значну площу кукурудзи не встигли зібрати через дощі і високу вологість зерна, фермери змушені були залишити збір врожаю до весни. В такому випадку десикація корисна», — говорить Валентин Видибура.

Зі свого досвіду він додав, що десикація кукурудзи ізопропіленовою сіллю мала успіх у фермерському господарстві з Житомирської області. За 2 тижні культура була готова до збирання, завдяки чому всі заплановані осінні роботи як збирання, так і обробітку ґрунту та сівби озимих вдалося виконати вчасно.

За несприятливих умов збирання врожаю для прискорення достигання кукурудзи він радить використовувати препарати Напалм (ізопропіламінна сіль гліфосату, 480 г/л) аба Напалм Форте(калійна сіль гліфосату, 550 г/л).

Джерело:  superagronom.com

Partners LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta