Зниження собівартості вирощування соняшнику: що радять фахівці?

Зниження собівартості вирощування соняшнику: що радять фахівці? фото 1 LNZ GroupВідносно невеликі витрати на гектар, невибаглива технологія вирощування і приваблива ціна реалізації робить соняшник однією з найрентабельніших культур для вирощування в Україні.

І навіть зараз, коли ціни на логістику, ПММ, сушіння і добрива б’ють рекорди, вирощування олійних залишається економічно вигідною справою, кажуть фахівці з напряму соняшнику компанії «Штрубе Україна ГмбХ» Юрій Унрод та Іван Терзі. Серед основних переваг у вирощування культури вони виділяють такі:

  • потребує значно менше азотних добрив порівняно з кукурудзою;
  • логістика вигідніша, оскільки вал приблизно втричі менший, ніж у кукурудзи (середня врожайність 2,15 т/га тоді, як у кукурудзи 6,5 т/га).
«У більшості фермерів України собівартість соняшнику прирівнювалась до врожайності від 1 до 1,5 т/га, а собівартість кукурудзи на рівні 5,5-6 т/га. Нині реалізаційні ціни залежать від переробників, трейдерів, ціни логістики та ще низки чинників», — пояснюють фахівці.

Середня собівартість класичної технології вирощування соняшнику в 2022 році склала 21 тис. грн з урахуванням обробітку ґрунту (лущення стерні, оранка, боронування, культивація) і захисту посіву. Таким чином, при середній урожайності в 2,1 т/га і середній ціні в 14,5 тис. грн/т прибуток склав 9,45 тис. грн.

«Звісно, витрати при інтенсивній технології можуть бути на рівні 900 $/га, а врожайність повинна бути не нижче 2,5-3 т/га. Тому прибуток в цьому кейсі буде 100-200 $/га при ціні на товарний соняшник 400-420 $/т», — зазначає Юрій Унрод.

За прогнозами Мінагрополітики, в сезоні 2023 цілком імовірне зменшення норм застосування добрив до 50%. Такі дані наводять, зокрема, і в НААН щодо степової зони. Тому середній рівень врожайності соняшнику буде нижчим за результат попереднього року, відповідно, і витрати на гектар будуть знижуватись.

Як знизити собівартість вирощування соняшнику?

Зниження собівартості вирощування соняшнику: що радять фахівці? фото 2 LNZ GroupЗнизити витрати на вирощування максимально безболісно можливо. Дива не буває, але є певні технологічні нюанси, запевняють Юрій Унрод та Іван Терзі. 

Наприклад, зменшення густоти висіву на гектар.

«Ні для кого не секрет, що можна сіяти менше рослин на гектар і отримувати такий самий врожай. Питання лише в тому, на скільки менше? Якщо насіння протруєно інсектицидним протруйником, ви можете зменшити густоту на 10%. Це дозволить збільшити площу живлення для кожної рослини і підвищить її компенсаторну здатність. Якщо у вас сівалка точного висіву, можна зменшити густоту ще на пару відсотків, — пояснює Іван Терзі. — Були часи, коли на гектар в зоні Лісостепу висівали 75 тис. насінин, а нині в середньому висівають 55-60 тис. насінин. В зоні Степу цей показник ще нижче — 40-45 тис./га»

Вирахувати приблизну врожайність соняшнику можна, помноживши середню масу 1 кошика (60-90 г) на густоту.

Серед інших заходів фахівці виділяють:

Правильний підбір гібрида під конкретні умови: якщо в господарстві планують вносити мінімальну кількість добрив і економити на ЗЗР, то обирати інтенсивні гібриди недоцільно. Натомість краще вибрати помірно-інтенсивні та екстенсивні гібриди. У бренду Strube, наприклад, такими є Баско ШТ, Фаусто ШТ, Меро ШТ, Конквест.

«Ви не зможете реалізувати потенціал інтенсивного гібрида, зменшуючи мінеральне живлення або захист», — наголосив Юрій Унрод.

  • Диференційована сівба і внесення добрив — також можливість економії, але першочергово потрібно інвестувати в сучасну техніку.
  • Вирощування соняшнику у технології Сульфо, під яку хімічний захист буде коштувати дешевше, ніж інші гербіцидні схеми.

Захист соняшнику в технології Сульфо

Зниження собівартості вирощування соняшнику: що радять фахівці? фото 3 LNZ GroupУсунути конкуренцію за воду, світло і поживні елементи — першочергове завдання незалежно від гібриду соняшника — класичний, сульфо чи євролайтінг. Внесення ґрунтових гербіцидів, а потім, у разі необхідності — страхових. 

На полях, де присутні бур’яни, які важко контролюються ґрунтовими гербіцидами, слід проводити обробку страховим гербіцидом, радить менеджер з розвитку агротехнологій Північно-Східного регіону LNZ Group Сергій Уваров. 

Для застосування на сульфо гібридах соняшнику ефективною та перевіреною у виробничих умовах він пропонує таку схему гербіцидного захисту:

1. Одразу після сівби соняшнику застосувати бакову суміш ґрунтових гербіцидів для контролю злакових бур’янів — пропізохлор, 72 г/л (препарат Сора-Нет) в нормі 2,0 л/га і тербутилазин, 500 г/л (Айдахо) з нормою 1,5 л/га для дводольних. 

2. Для боротьби з багаторічними та однорічними видами злакових бур’янів у фазі 2-4 листків вносити грамініцид хізалофоп-П-етил, 125 г/л (Харума) в нормі 1,0 л/га.

Фахівець відмітив препарат Шериф (трибенурон-метил, 750 г/кг), призначений для контролю дводольних бур’янів в посівах сульфо соняшника. Цей гербіцид немає безпосередньої реєстрації на соняшнику, проте у багаторічних випробуваннях він показав високу ефективність в нормі 0,025-0,05 кг/га.

3. Далі у фазі ВВСН 15-16 (3-4 пари справжніх листків) провести першу профілактичну обробку по листу фунгіцидами за перших проявів хвороб. Зокрема, використовувати системний фунгіцид профілактичної і лікувальної дії для захисту від комплексу збудників хвороб рослин Сальто (тіофанат-метил, 500 г/л) з нормою 1,2 л/га та системний фунгіцид тривалої захисної дії, що переноситься на новоутворені органи рослин, Парацельс (флутріафол, 250 г/л) з нормою 0,5 л/га. Їхня дія спрямована на контроль таких хвороб, як фомоз, фомопсис, вертицильоз, іржа, септоріоз та підвищують стійкість до прояву білої гнилі.

4. У фазі ВВСН 50-55 (фаза зірочки) доцільно провести другу листову обробку фунгіцидами у баковій суміші з інсектицидом, каже Сергій Уваров. Хорошим варіантом для цього буде Дот (ципроконазол, 80 г/л + пропіконазол, 250 г/л) в нормі 0,5 л/га, локально-системний фунгіцид Старк (азоксистробін, 250 г/л) 0,75 л/га і контактно-системний інсектицид Престо (клотіанідин, 20 г/л + лямбда-цигалотрин, 50 г/л) в нормі 0,4 л/га.

Підживлення соняшнику Сульфо

Зниження собівартості вирощування соняшнику: що радять фахівці? фото 4 LNZ GroupДля усунення дефіциту мікроелементів у фазі ВВСН 15-16 (3-4 пари справжніх листків) можна скористатися мікродобривом Defenda Бор (N — 4-6%, B — 14%) в нормі 1,0 л/га у випадку нестачі бору або збалансованим Defenda Макро (N — 4%, P2O5 — 20%, K2O — 20% + МЕ) в нормі 1,5 л/га.

Defenda Бор також рекомендований для підживлення соняшнику у фазі ВВСН 50-55 з нормою 1,0 л/га.

Варто зазначити, що мікродобрива можна вносити разом у баковій суміші з фунгіцидами та інсектицидами.

«Мікродобрива, застосовані таким чином, посилять ефективність внесених фунгіцидів шляхом підвищення імунітету рослин, а також зменшить витрати на повторні виїзди оприскувача в поле», — каже Сергій Уваров.

З його слів, запропонована схема захисту і підживлення соняшнику, крім високої ефективності, є досить привабливою з економічної точки зору. Зокрема, вартість внесення ґрунтових гербіцидів на 1 га складає 40,65 $/га, страхових гербіцидів — 15,60 $/га. Сумарно гербіцидний захист обійдеться в 56,25 $/га. Витрати на фунгіциди складуть 50,13 $/га, інсектициди — 8,80 $/га, мікродобрива — 30,35 $/га

«В цілому, система захисту соняшника від бренду DEFENDA, яка передбачає застосування гербіцидів, фунгіцидів та інсектицидів, а також двократне внесення мікродобрив коштуватиме 160,53 $/га», — підсумував фахівець.

Джерело: Superagronom.com

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta