Зміни у підходах до живлення і захисту рослин

Зміни у підходах до живлення і захисту рослин фото 1 LNZ GroupМинулий рік відзначився економією на добривах як на одній із найбільш витратних статей у технології вирощування. Підвищення цін на добрива пов’язане як із ростом цін на сировину, логістику та енергоносії, так і зі скороченням їх виробництва в Україні.

Зокрема, виробництво азотних добрив в Україні за останній рік скоротилося з 5,2 млн т у 2021 році до 1,13 млн т у 2022-му. Натомість різко зріс імпорт: з 1,4 до 4,3 млн т. Фахівці прогнозують, що в новому сезоні тенденція економії продовжиться, зважаючи на нестачу ресурсів та орієнтованість аграріїв на окупність вкладених коштів, а не на високий урожай як це було раніше. Знову ж таки — тисне питання збуту.

Загалом дефіциту добрив на ринку не спостерігається. Позитивно і те, що ціни на азотну групу суттєво знизилися.

Як такого дефіциту не спостерігається і на ЗЗР. Деякі одиниці навіть у профіциті. Мова йде, зокрема, про ґрунтові гербіциди для захисту кукурудзи і соняшнику.

Зміни у підходах до живлення і захисту рослин фото 2 LNZ GroupКерівник хімічного напрямку та бренду DEFENDA Сергій Борисов відмітив, найбільший попит відмічається на сою, подекуди соняшник. Відповідно, і препаратами під ці культури цікавляться більше. Нині ж агровиробники беруть продукти під озимий клин. Очікується, що обсяги внесення ЗЗР залишаться незмінними: 4 обробки фунгіцидом, 2 гербіцидом.

Загальна тенденція, що спостерігається в господарствах у плануванні системи захисту, — перехід на генеричні ЗЗР.

Зміни у підходах до живлення і захисту рослин фото 3 LNZ GroupНаразі звертають увагу на однокомпонентні продукти, які дозволяють підібрати ефективні рішення для кожного поля та дають можливість коригування норми внесення окремої діючої речовини залежно від ситуації без потреби у неокупних інвестиціях у додаткові діючі речовини, потреби в яких на цей час немає.

Говорячи про добрива і ЗЗР, Сергій Борисов підкреслив тенденцію відкладеного попиту, коли матеріали купують по ходу прийнятих рішень.

Ринок в умовах війни став більш спонтанним. І якщо раніше агровиробники закуповували насіння і ЗЗР ще в січні або в березні, то наразі багато хто ще вирішує. За підрахунками LNZ Group, падіння ринку ЗЗР в 2022 році було на рівні 20-25%. В грошовому еквіваленті воно було меншим через здорожчання логістики і діючих речовин. 

«Наразі логістика, слава Богу, нормалізувалася і нафта дещо впала в ціні. Відповідно, і ціни на ЗЗР почали знижуватися, оскільки здешевилося виробництво. Очікуємо зниження цін десь на 20%», — прогнозує Сергій Борисов

Щодо дефіциту ЗЗРів, фахівець каже, що він можливий. Виробники і дистриб’ютори агрохімікатів наразі повністю забезпечені. Оскільки спотовий ринок, представлений малими і середніми агровиробниками, складає 40% від загального обсягу ринку, дефіцити можливі. Наприклад, якщо виробники різко почнуть збільшувати площі під кукурудзою, то препарати під захист цієї культури, які на сьогодні є в профіциті, за пару тижнів опиняться в дефіциті.

«Ми намагаємося узгодити з нашими партнерами сівозміни, хоча це не завжди виходить. Але продукція на нашому складі готова до відвантаження. Тож запити наших клієнтів будуть задоволені незалежно від їхніх сівозмін», — ділиться Сергій Борисов.

Джерело: Superagronom.com

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta