Живлення кукурудзи: чого потребує культура?

Живлення кукурудзи: чого потребує культура? фото 1 LNZ GroupПри вирощуванні кукурудзи часто виникає проблема нестачі елементів живлення, що проявляється у вигляді змін забарвлення листової поверхні. Дієвим чинником впливу, спрямованим на покращення живлення рослин впродовж вегетації є позакореневе підживлення, завдяки чому можна регулювати ріст і розвиток залежно від стану рослин.  При цьому актуальності набуває застосування мікроелементів, які приймають участь у ферментативних реакціях, що впливають на обмін речовин, прискорюють розвиток рослин, підвищують їх стійкість до грибкових і бактеріальних хвороб, а також до посухи, низьких та високих температур повітря і ґрунту.  Власне позакореневе підживлення посівів дає можливість забезпечити рослини тими мікроелементами, які необхідні кукурудзі для збалансованого росту та розвитку (цинк, бор, мідь, марганець, залізо, магній), а також, за необхідності, частково компенсувати дефіцит макроелементів (азот, фосфор та калій). 

Рослини кукурудзи споживають поживні речовини на всіх етапах онтогенезу, особливо у фази 3-6 і 8-10 листків. У фазу 3–8 листків кукурудза дуже добре реагує на листкове підживлення мікроелементами (бором, магнієм, цинком, марганцем, залізом, міддю), за рахунок чого покращується озерненість качана та якість продукції. Один із найважливіших мікроелементів для кукурудзи є цинк, який підвищує стійкість рослин до температурних стресів (зокрема, заморозків і різких коливань температур), приймає участь у синтезі хлорофілу та впливає на формування початку .

Живлення кукурудзи: чого потребує культура? фото 2 LNZ GroupЗа нестачі цинку знижується накопичення цукрів, збільшується кількість органічних кислот, порушується синтез білка, при цьому зростає вміст небілкових форм азоту — амідів і нітратів.

Бор регулює білковий та вуглеводний обмін, підвищує ефективність фотосинтезу, сприяє пересуванню й накопиченню вуглеводів, крохмалю, сахарози в коренях та листках, а також підвищує стійкість до захворювань. Мідь приймає участь в окисно-відновних процесах, що сприяє збільшенню вмісту цукрів та білку в зерні. Залізо приймає активну участь у фотосинтезі, синтезі білків та хлорофілу.

Марганець також відіграє важливу роль у процесах фотосинтезу та синтезі білків, впливає на відновлення нітратів, активує деякі ферменти, покращуючи тим самим метаболізм рослин.

Магній входить до складу хлорофілу, приймає участь у синтезі білків та амінокислот у рослині, має суттєвий вплив на цвітіння та запилення.

Задля усунення дефіциту мікроелементів живлення LNZ Group пропонує свою лінійку мікродобрив від DEFENDA, яка представлена наступними препаратами.

  • DEFENDA Цинк - препарат, який ефективно усуває дефіцит цинку в рослинах за рахунок високої концентрації іонів цинку в добриві, що забезпечує зменшення доз його внесення, та відповідно витрат на гектар площі.
  • DEFENDA Бор завдяки особливій формуляції забезпечує рівномірне покриття листової поверхні розчином, що сприяє кращому та тривалішому поглинанню бору.
  • DEFENDA Мікро - це універсальне комплексне мікродобриво, яке швидко і ефективно задовольняє фізіологічні потреби рослин в мікроелементах, оптимізує мінеральне живлення рослин, стимулює біохімічні процеси та підвищує стресостійкість. Для швидкого усунення дефіциту макроелементів (азоту, фосфору та калію) запропоновано збалансоване добриво
  • DEFENDA Макро, що окрім макроелементів, містить мікроелементи, які підвищують стійкість рослин до стресу та поліпшують перебіг фізіологічних процесів. DEFENDA Макро частково містить фосфор у вигляді фосфітів, що має імуностимулюючу дію, сприяє розвитку кореневої системи рослин, забезпечує краще засвоєння фосфору та проявляє фунгіцидну дію, покращуючи імунітет рослин до хвороб.
  • Для антистресової та регенеруючої дії (посуха, гербіцидне навантаження, градобій і т.д.) пропонується продукт DEFENDA Аміно - комплексне добриво-антистресант, що містить високу концентрацію амінокислот рослинного походження, а також органічні кислоти. 

Отже, лінійка добрив від DEFENDA дозволяє оперативно усунути дефіцит макро- та мікроелементів живлення, що виник під час вегетації рослин за рахунок проведення позакореневого підживлення, яке забезпечує суттєве підвищення врожайності та якості зерна кукурудзи, а також інших культур.

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta