Жінка-агроном у колективі: чи є якісь проблеми?

Жінка-агроном у колективі: чи є якісь проблеми? фото 1 LNZ Group

У свято весни та жінок, яке хоч і збиралися скасувати, та не скасували (бо ж ми знаємо, що жінок, а тим паче весну, ніякі законопроекти не зупинять!) поговоримо на таку досить цікаву тему, як гендерні стереотипи в роботі.

Цю тему піднімають доволі часто, хоча останнім часом і жінок-агрономів на виробництві побільшало, і чоловіки-агрономи переконалися, що вміння працювати та знання від статі не залежать. Проте професію агронома і досі багато хто вважає не жіночою, а від чоловіків доводилося не раз чути: «У нас на курсі в аграрному була половина дівчат, то вони просто прийшли навчатися туди, де змогли отримати бюджетне місце, і працювати за фахом взагалі не збиралися. Та й правильно».

Чи дійсно дівчата йдуть в аграрні виші лише за дипломом про вищу освіту та в роботі поступаються чоловікам?

Жінки-агрономи, що успішно працюють за фахом і прагнуть надалі розвиватися в професії, так не вважають.

«Я думаю, що тут стать взагалі не має ніякої різниці. Головне — знати свою роботу, любити землю, любити професію, яку ти обрав, і працювати з віддачею. А чоловік ти чи жінка — це взагалі тут не важливо. Я так вважаю», — каже Світлана Ремез, головний агроном Чернігівського підрозділу холдингу «Агро-Регіон».

Жінка-агроном у колективі: чи є якісь проблеми? фото 2 LNZ Group

Приблизно такої ж думки і інші дівчата-агрономи, що знайшли себе в аграрній галузі.

«Я працюю агрономом досить недавно, але це моє. Мені постійно треба щось читати, десь покращувати свої знання, дізнаватись нове. У мене є бажання вдосконалюватись у цій сфері. Я постійну росту — і це кайфово. Маю таке негласне правило: щодня треба прочитати якийсь розділ із книги або вивчити щось нове, це йде з дитинства», — зазначила Яна Колісник, агроном у агрохолдингу МХП.

Жінка-агроном у колективі: чи є якісь проблеми? фото 3 LNZ Group

До речі, приємно, що більшість чоловіків у агрогалузі мають схожу думку і навіть вважають, що з жінками працюється відмінно.

«На мою думку, жінки більш наполегливі у досягненні поставленої задачі, але і більш вимогливі до інших учасників процесу. Присутність жінок у колективі стимулює триматися у формі. Але не тільки стежити за собою та тримати своє тіло у формі, також тримати себе психологічно, не допускаючи зривів незалежно від ситуації. Будь-який колектив — це свого роду родина, і спокій в родині залежить від поведінки усіх. Сварки й непорозуміння звичайно можуть бути, та істина (результат, ідея, вихід), як відомо, народжується у суперечці», — каже Микола Лещенко, агроном-консультант бренду «Агрохімічні технології» (АХТ) у Східному регіоні.

Жінка-агроном у колективі: чи є якісь проблеми? фото 4 LNZ Group

Він додає, що аграрій — істота безстатева. Професіоналом в будь-якій справі може стати кожен, головне бажання.

«Хоча, маю зазначити, що чоловіки все ж таки заважають жінкам (усілякі там весілля, декретні відпустки і т.д. :)) Хотів би побажати жінкам здоров'я, натхнення, краси, і успіху в усьому, за що беруться! А чоловікам — стриманості та спокою», — посміхається пан Микола.

Не вирізняє колег за статтю і Олександр Хмелюк, менеджер з розвитку агротехнологій у західному регіоні LNZ Group.

«Я за великим рахунком не бачу різниці між жінкою і чоловіком, мене вже життя і досвід навчили оцінювати людей не за статтю , а за професійними якостями, чим більш досвідчені в мене будуть в підпорядкуванні фахівці, то щонайменше мені буде просто легше. Від самої такої егоїстичної вигоди, і закінчуючи успіхом всієї командної роботи. Але є і певні незручності для жінки-агронома, можливо, їй буде складно працювати в полі, тому що як не крути, а жінка рано чи пізно має стати мамою і берегинею, тому може десь не завжди вдається поєднувати роботу агронома польового з сімейним. Якщо ж говорити про робочі відносини, то це більше залежить від характеру людей, ніж напевно від статі, але в цілому напевно чоловіки частіше будуть поступатися жінкам в дискусії, ніж іншим чоловікам», — каже він.

Жінка-агроном у колективі: чи є якісь проблеми? фото 5 LNZ Group

Проте не всі чоловіки справді вважають жінок успішними у своїй «чоловічо-агрономічній» професії. І ми чудово розуміємо, як важко жінкам живеться у світі чоловіків та стереотипів про нежіночу професію!

Тож любі наші жінки-агрономи, вітаємо вас зі святом і бажаємо успіхів професійних та особистих. А ще — гарного робочого колективу та приязного оточення. Бо ваші колеги-чоловіки з великою ревністю ставляться до вас! Ми у цьому переконались, коли намагались опитати чоловіків-агрономів про роботу з жінками. Але не зважайте! Ви обрали цей шлях за покликом душі і ваш вклад у плекання ниви — безцінний. Ви — наші героїні!


Джерело:  Superagronom.com

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta