Зберігання кукурудзи в полі — переваги та недоліки методу

Аграрії активно почали збирати кукурудзу, а з тим почала й падати ціна на неї. Тому багато фермерів за можливості намагаються притримати зерно до кращої ціни. Але й перетримка кукурудзи річ недешева. Тому сьогодні ми розглядаємо, які підходи до сушіння та зберігання кукурудзи практикують виробники в сезоні 2023. '

Сушимо кукурудзу: як економити у 3-5 разів

Зберігання кукурудзи в полі — переваги та недоліки методу фото 1 LNZ GroupНайпоширенішими видами зберігання зерна в Україні є зберігання у складах, силосах елеваторів або ж зернових рукавах. Для всіх цих видів сховищ є нюанс — кукурудза в них зберігається вже висушеною.

Допустима вологість кукурудзи для зберігання становить 14%. При вологості у 14-15% зерно одразу відправляють на зберігання, а при 15,5-17% — на сушку чи вентилювання. Якщо вологість вища 22-24%, рекомендовано сушити зерно у 2-3 етапи.

«Ми завершили збирання соняшника і розпочали жнива кукурудзи. Наразі збираємо з вологістю 17-20%, хоча є і дещо вища. Звичайно, все зерно будемо досушувати до базової вологості 14%, інакше є ризик не зберегти її до моменту реалізації», —  поділився керівник Агродепартаменту LNZ Group Олександр Хмелюк.

Вартість сушіння зерна — базова складова собівартості, яка впливає на рентабельність вирощування. Більшість дрібних та середніх фермерів сушать кукурудзу на сторонніх елеваторах. Цей варіант не потребує вкладень в обладнання, але кожен т/% вологості — це мінус від прибутку. На досушування можуть витрачатися значні кошти — до 30-50% від загальної суми затрат на вирощування.

Цьогоріч середня вартість сушки 1 т/% становить близько 200 грн. Також слід не забувати про додаткові витрати на логістику до елеватора, завантаження тощо.

Витрати на сушіння знизяться в тому разі, якщо фермер матиме власну зерносушарку. Тоді вартість сушіння зерна напряму залежатиме від сировини, яку використовує фермер для сушіння. Найпоширеніші — це сушарки на газі чи дизпаливі.

Середня витрата дизпалива для стандартної сушки становить 1,4 л на 1 т/%. При теперішній ціні дизелю близько 47 грн/л, витрати на пальне для сушіння 1 т/% становлять до 70 грн. Якщо ми говоримо про природний газ, то вартість буде приблизно до 30 грн за 1 т/%, а на скрапленому газі — в межах 40 грн. Звичайно тут ми враховуємо лише вартість пального, без амортизації обладнання, оплати праці та інших витрат.

Залишити кукурудзу в полі — варіант для відчайдушних

Зберігання кукурудзи в полі — переваги та недоліки методу фото 2 LNZ GroupВодночас є ще один варіант, до якого вдаються фермери у відчаї — це залишити кукурудзу в полі до весни. Існують міфи, що такій кукурудзі нічого не буде, а зимові морози навпаки посприяють її сушці. Так, в інтернеті є чимало фантастичних розповідей Зберігання кукурудзи в полі — переваги та недоліки методу фото 3 LNZ Groupпро зимівлю кукурудзи і шалену врожайність. Але досвідчені фермери ставляться до них досить скептично. 

«Дійсно, ми спостерігаємо повідомлення, про те, що фермери бажають залишити кукурудзу в полі протягом кількох останніх років. Причини різні. Але чи збережеться таким чином кукурудза? Все залежить від регіону та погодних умов. Цього року вирішальними були: кількість доступної вологи та стиглість на момент настання високих температур у другій половині серпня. Щодо пізнього збору, то краще себе показують гібриди, які на час настання цих умов перебували на стадії завершення наливу», — зазначив керівник Агродепартаменту LNZ Group Олександр Хмелюк.

Погляньмо наскільки реальний варіант зберігання кукурудзи в полі.

Переваги такого методу:

  • безкоштовне зберігання;
  • зерно можна зібрати тоді, коли ціна виросте.

Недоліки:

  • Втрати зерна кукурудзи на 10-й день від початку збирання після набуття ним оптимальної вологості становлять лише 4%, на 20-й — збільшуються до 10%, на 30-й — до 17%, а на 35-й — до 23 % від рівня сформованого врожаю. Тобто, якщо кукурудза перезимує, то рівень втраченого зерна може скласти 30-50%.
  • Гризуни та кабани матимуть безкоштовний корм цілу зиму, а для фермерів це, знову ж, втрати.
  • Можливе пошкодження кукурудзи стебловим метеликом. Шкідник збільшує ламкість стебла. Рослина ламається під урожаєм і жатка не може його підібрати.
  • Фузаріозні гнилі також не дозволять стеблу кукурудзи перестояти зиму. За таких умов під час збирання частину врожаю буде втрачено.
  • Пошкодження бавовняною совкою сприяє розвитку фузаріозу. Якщо навіть стебло не впаде, залишається питання — яким за якістю буде зерно. У кращому випадку воно буде придатне для комбікорму, або ж доведеться відправляти його на переробку на спиртзавод.
  • Продати «зимуючу» кукурудзу буде складно. З попереднього року бачимо, що трейдери укладали угоди на зібраний взимку/навесні врожай з великим дисконтом від ціни, що завдавало фермерам чималих збитків.
  • Поле, на якому зимувала кукурудза, навесні потребуватиме додаткової обробки під ярі культури. І навіть за такої умови це вплине на майбутній врожай.

Джерело:kurkul.com

Джерело:kurkul.com

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta