Захист від сисних шкідників зернових колосових культур

На всій території України найпоширенішими та найнебезпечнішими у весняно-літній період є сисні (попелиці, тріпси, цикадки, клопи) та внутрішньостебельні шкідники(злакові мухи, пильщики хлібні). Для того, щоб правильно розробити ефективну систему інсектицидного захисту зернових культур та підібрати вірний та ефективний препарат, слід знати  особливості біологічного розвитку шкідників.          

Дуже активними шкідниками посівів озимої пшениці навесні є цикадки і злакові блішки. Злакові цикадки (шестикрапкова, смугаста, темна і бліда), для яких основними харчовими культурами є пшениця, ячмінь, овес, кукурудза за вегетацію розвивається у двох генераціях. Шестикрапкова і смугаста зимують в стадії яйця у тканинах листків сходів озимих злаків. Темна і бліда зимують у вигляді личинок 3-4 віків на посівах злакових культур. Тому рано навесні( середина квітня – початок травня) відбувається відродження личинок та інтенсивне заселення озимих та ярих зернових культур. Шкодочинність їх двояка. Дорослі комахи висмоктують сік з листя, в результаті з'являється характерна плямистість (некрози). Некрози, які утворюються на місці проколів є воротами для грибних і бактеріальних інфекцій. Цикадки, також переносять вірусні та фітоплазмозні захворювання, що призводить до ослаблення та пригнічення розвитку рослин.

Захист від сисних шкідників зернових колосових культур фото 1 LNZ Group

Захист від сисних шкідників зернових колосових культур фото 2 LNZ Group

Крім цикадок на посівах озимих культур в цей період значної шкоди можуть завдавати блішки (смугаста і стеблова хлібні блішки). Вони зіскрібають паренхіму, залишаючи пошкодження у вигляді продовгуватих смужок та плям або вгризаються в стебла рослин, що також забезпечує умови для заселення фітопатогенів.

Для ефективного  захисту вашого врожаю зернових культур пропонуються, насамперед, такі заходи боротьби із шкідниками, як обробка посівного матеріалу інсектицидним протруйником подовженої дії   Латина (клотіанідин 600г/л) 0,5-1,0 л/т, що забезпечить знищення значної кількості грунтових  шкідників та шкідників сходів на  ваших  зернових культурах. 

У весняний період високу ефективність має  внесення  контактних інсектицидів групи перетроїдов  Циркуль(лямбда-цигалотрин 50г/л) 0.15-0.20 л/га, Альфа супер (альфациперметрин 100 г/л) 0,15-0,2 л/га, які мають швидкий стоп ефект  проти даних шкідників.

А при очікуванні появи наступних поколінь шкідників та потреби пролонгованого та розширеного спектру боротьби з іншими шкідниками рекомендуємо застосувати препарат Твікс (хлорпірифос,500 г/л+циперметрин,50 г/л) 0,5-1,2 л/га; Октант (тіаметоксам 250 г/кг) 0,1-0,15 кг/га  або Престо (клотіанідін 200 г/л + лямбда-цигалотрим 50 г/л) 0,15-0,3 л/га.

Ігноруючи захист зернових колосових культур  від комплексу шкідників, виробник втрачає у середньому  500-800 кг/га врожаю зерна. Дані використані із наукових досліджень ( В.Т. Альохін 1995-1996 р.; М.П. Секун 1998 р.; Н.М. Шахова 2013 р.; та інші.) та наведені в нижче вказаної таблиці:

Захист від сисних шкідників зернових колосових культур фото 3 LNZ Group

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta