Захист озимого ріпаку восени: головні аспекти та поради фахівця

Захист озимого ріпаку восени: головні аспекти та поради фахівця фото 1 LNZ GroupРіпаку цьогоріч буде посіяно досить багато. І про захист посівів потрібно думати вже зараз.

Про те, як ефективно захистити рослини восени і дати їм змогу піти в зиму максимально підготованими та здоровими, розповів Юрій Баранчук,  менеджер з агротехнологій у Центральному регіоні компанії LNZ Group.

«При вирощуванні сільськогосподарських культур, в тому числі ріпаку, найбільш важливих чи менш важливих захисних заходів не існує. Є технологічна карта, прив’язана до фаз розвитку культури, і її треба виконувати згідно регламенту. Нехтування призводить до втрати врожайності, або до збільшення собівартості витрат. Ми повинні створити всі умови, щоб рослина відчувала себе комфортно», — зауважив фахівець.

Гербіцидний захист озимого ріпаку

Захист озимого ріпаку восени: головні аспекти та поради фахівця фото 2 LNZ GroupЩоб отримати дружні та сильні сходи культури, у першу чергу потрібно усунути конкуренцію з боку бур’янів, тому що забур’яненість посівів ріпаку озимого в осінню вегетацію призводить до надмірного видовження кореневої шийки рослин над поверхнею ґрунту, слабкішого розвитку кореневої системи, що збільшує ризик вимерзання культури і призводить до формування низької врожайності.

Якщо ґрунт підготовлений (оранка, глибоке рихлення, передпосівна підготовка ґрунту, тобто витримані всі параметри, які дають можливість застосовувати ґрунтові гербіциди), то добре себе зарекомендувала у виробництві суміш ґрунтових досходових препаратів бренду DEFENDA Сора-Нет (пропізахлор, 720 г/л)  в нормі 2,0-3,0 л/га та Клаттер (кломазон, 480 г/л) в нормі 0,15-0,20 л/га. Ці засоби дадуть змогу контролювати однорічні злакові та дводольні бур’яни.

Якщо не проводять передпосівний обробіток, і/або роблять прямий посів, а на полях присутні бур’яни, то для контролю їх чисельності використовують системні препарати суцільної дії з групи фосфоміцини, для застосування підходять препарати бренду DEFENDA Напалм (ізопропіламінна сіль гліфосату, 480 г/л) в нормі 2,0-6,0 л/га або Напалм Форте (калійна сіль гліфосату, 480 г/л) в нормі 1,0-6,0 л/га.

Отримали сходи, ріпак озимий почав ріст та розвиток, проте бур’яни (зокрема падалиця зернових) також активно ростуть та складають значну конкуренцію культурним рослинам у боротьбі за вологу, сонячне світло та елементи живлення. Тому рекомендується провести наступну гербіцидну обробку препаратами від бренду DEFENDA Харума (хізалофоп-п-етил, 125 г/л) в нормі 0,6-1,2 л/га  або Блейд(клетодим, 120 г/л) в нормі 0,8-1,8 л/га для контролю однорічних і багаторічних злакових бур’янів .

Застосування страхових гербіцидів в посівах класичних гібридів ріпаку озимого розпочинають від 2 справжніх листків культури, в більшості випадків, для цього використовують препарати на основі діючих речовин клопіраліду, піклораму, амінопіраліду, галаксифен-метилу, етаметсульфурон-метилу та їх поєднання.

Захист озимого ріпаку восени: головні аспекти та поради фахівця фото 3 LNZ GroupДля контролю бур’янів на посівах ріпаку озимого ІМІ-стійких гібридів використовують препарати групи імідазолінонів. Є досвід для такого застосовування гербіцидів від бренду DEFENDA Брокс (імазамокс, 40 г/л) в нормі 1,0-1,2 л/га або Імпреза (імазамокс, 33 г/л + імазапір, 15 г/л) в нормі 1,0-1,2 л/га.

Порівняно з іншими культурами, рослини ріпаку, особливо озимого, мають значно вищу конкуренту здатність проти бур’янів, особливо в другій половині вегетації. За дотримання технології вирощування, насамперед системи обробітку ґрунту, строків сівби, густоти стояння рослин, систем удобрення й захисту посіву, ріпак формує велику наземну масу, його рослини здатні самостійно ефективно пригнічувати бур’яни тому в більшості випадків гербіциди весною не застосовують.

Інсектицидний та фунгіцидний захист, рістрегуляція ріпаку

Моніторинг посівів для визначення необхідності інсектицидного захисту розпочинається з аналізу наявних шкідників за сезон вирощування попередника. Якщо були всеїдні шкідники, то вони будуть і в цьому сезоні, а їхня кількість буде залежати від того, наскільки ви проконтролювали їх чисельність в попередньому сезоні за рахунок різних заходів. Наступним етапом моніторингу є аналіз полів поряд, і не лише своїх, а й сусідів. Якщо в попередньому виробничому сезоні поряд були посіви культури, яку ви висіваєте в цьому сезоні, або культури з одної родини, то ймовірність появи специфічних шкідників для цієї культури дуже велика. Тому вже лише з результатів аналізу можна планувати інсектицидний захист.

Захист озимого ріпаку восени: головні аспекти та поради фахівця фото 4 LNZ GroupКраще  об’єднати в одному внесенні  фунгіцидний, інсектицидний захист, рістрегуляцію і живлення, і таких заходів в осінній період може бути від одного до двох, а за ранніх строків сівби три.

Перший: починаючи з 4-5 листків ріпаку озимого, використовуючи в баковій суміші фунгіцид від бренду DEFENDA Талер (тебуконазол, 250 г/л) в нормі 0,5-1,0 л/га або Камзол (метконазол, 60 г/л) в нормі 0,75-1,25 л/га для захисту від альтернаріозу, фомозу, борошнистої роси. Окрім цього, фунгіциди мають ретардантний ефект: сповільнюють ріст ріпаку озимого, що сприяє входженню рослин у зиму в оптимальній фазі розвитку, без переростання. Інсектицид від бренду DEFENDA Циркуль (лямбда-цигалотрин, 50 г/л) в нормі 0,15-0,20 л/га або Бомбардир Дуо (імідаклоприд, 300 г/л + лямбда-цигалотрин, 100 г/л) в нормі 0,15-0,25 л/га, Престо (клотіанідин, 200 г/л + лямбда-цигалотрин, 50 г/л) в нормі 0,3-0,4 л/га проти пильщиків, блішок, прихованохоботників та інших. Добрива з мікроелементами DEFENDA Бор 1л/га та DEFENDA Мікро 1л/га для розвитку розетки листків.

Другий: у 8-9 листків ріпаку озимого, використовуючи в баковій суміші фунгіцид від бренду DEFENDA Талер (тебуконазол, 250 г/л) в нормі 1,0-1,2 л/га. Якщо під час другої обробки спостерігається тепла погода, в ґрунті є достатні запаси вологи і вегетація ріпаку буде продовжуватись, то до тебуконазолу необхідно додати хлормекват-хлорид, 700 г/л  в нормі 0,5-1,0 л/га. Інсектицид від бренду Бомбардир Дуо (імідаклоприд, 300 г/л + лямбда-цигалотрин, 100 г/л) в нормі 0,15-0,25 л/га  або Престо (клотіанідин, 200 г/л + лямбда-цигалотрин, 50 г/л) в нормі 0,3-0,4 л/га проти пильщиків, блішок, прихованохоботників та інших. Добрива з мікроелементами DEFENDA Бор в нормі 1л/га та DEFENDA (13-40-13 + МЕ) в нормі 2-3кг/га або DEFENDA (19-19-19 + МЕ) в нормі 2-3 кг/га для розвитку бокових пагонів та покращення перезимівлі рослин.

Для контролю ґрунтових шкідників, зокрема, проти совки та личинки травневого жука, можна використовувати в осінній період препарати, які містять фосфорорганічні сполуки. Для застосування підходить препарат бренду DEFENDA Твікс (хлорпірифос, 500 г/л + циперметрин, 50 г/л) в нормі 1,0-1,1 л/га.

Якщо після застосування гербіцидів або з інших причин рослини знаходяться в стресі і зупинили свій ріст і розвиток, то рістрегуляцію зміщуємо на більш пізні фази або не проводимо її взагалі.

В цілому ж особливості захисних заходів залежать від технології, яку обирає господар, виходячи з наявної техніки та рівня урожайності, який він хоче отримати, обов’язково враховуючи потенціал свого поля та регіону. Як приклад, використання ґрунтових гербіцидів в центральних та західних регіонах та використання системних гербіцидів суцільної дії в південних та східних регіонах. Така ж ситуація спостерігається з використанням класичних та ІМІ-стійких гібридів. Проте ці відмінності можуть спостерігатися і в межах двох полів поряд.

Юрій Баранчук,  менеджер з агротехнологій у Центральному регіоні компанії LNZ Group.

Джерело: Superagronom.com

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta