Досвід вирощування кукурудзи на малопродуктивних ґрунтах

Цьогоріч компанія «Агрілаб» перевіряла різні технології вирощування соняшника та кукурудзи на збіднених, малопродуктивних полях. Зокрема, сіяли насіння бренду UNIVERSEED та LEGEND.

Досвід вирощування кукурудзи на малопродуктивних ґрунтах фото 1 LNZ GroupПро це для SuperAgronom.com розповів Віталій Брашован, менеджер із розвитку агротехнологій компанії LNZ Group у Північно-Східних регіонах.

Досвід вирощування кукурудзи на малопродуктивних ґрунтах фото 2 LNZ Group«Лінійка UNIVERSEED представлена 4 гібридами із ФАО від 220 до 310. Висіяні на різних ділянках, що мають різний потенціал урожайності. При виборі насіння орієнтувались на показник ціна/якість», — розповідає пан Віталій.

Враховуючи низьку продуктивність полів, наголошує експерт, урожайність кукурудзи очікувалась на рівні 5 т/га. Щодо соняшнику, ставили планку на 2 т/га. Результату вдалось досягти по обом культурам. Гербіцидний захист складався на 100% із препаратів бренду DEFENDA.

«В господарстві було посіяно близько 320 га соняшника Strube під технологію Сульфо. Захист застосовували: ґрунтовий, страховий і фунгіцидний. По кукурудзі — досліджували різні технології обробітку ґрунту на цих полях (no-till, strip-till, мінімальний обробіток). У зв’язку з цим по кожному полю розраховувалась індивідуальна система захисту», — каже пан Брашован.

Де був передпосівний обробіток ґрунту, вносився гербіцид Сора-Нет (діюча речовина пропізохлор), який дав змогу прибрати злакові бур’яни, і страховий захист складався з бакової суміші Мусон і Примус. На площах з технологією strip-till вносили Напалм, щоб знищити вегетуючі бур’яни. Страховий захист також становив Мусон і Примус. Ґрунтовий гербіцид вирішили не вносити, але в період вегетації побачили, що все ж на наступний рік його варто вносити навіть за цієї технології.

«Компанія «Агрілаб» розвіяла міф, що на малопродуктивних ґрунтах не можна отримувати продукт. Ми також довели, що взявши поле для вирощування, яке раніше нормально не оброблялось та не захищалось, можна за один рік навести порядок і реалізувати за один раз продуктивність кукурудзи і соняшника», — резюмував експерт.

Джерело: Superagronom.com

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta