Вовчок соняшниковий: методи боротьби, особливості, рекомендації

Один із найбільш шкідочинних ворогів соняшнику — вовчок соняшниковий, або Orobanche Cumana. Останніми роками, особливо через збільшення посівів соняшнику в Україні, ця проблема розширює свою географію та завдає все більше втрат під час вирощування даної культури.

Що таке вовчок соняшниковий, і які існують дієві методи боротьби з цією рослиною-паразитом?

Вовчок соняшниковий: методи боротьби, особливості, рекомендації фото 1 LNZ GroupНа жаль, ця рослина поширена саме у Південній і Східній Європі, помірній Азії та індійському субконтиненті і відсутня на батьківщині соняшнику — Північній Америці. Тому всі дослідження, аналітика та методи боротьби розробляються переважно в Європі, а найбільш агресивні прояви шкідочинності ми бачимо в Україні, росії, Туреччині та в південно-східній частині Європи.

В процесі еволюції усі рослинні органи цього виду, окрім стебла, квіток та плодів, піддались значним змінам: коріння перетворилось на короткі м'ясисті волокна-присоски, що приєднуються до рослини-господаря (соняшнику в нашому випадку), листя втратило хлорофіл і стало невеличкими бурими, жовтуватими або розуватими лусочками. Стебло може досягати 50 см у висоту, а за великого засмічення може з'являтись до 200 рослин-паразитів та навіть більше на одній культурній рослині. А втрати можуть складати від 30 до 100% посівів.

Квітки соняшникового вовчка здатні до самозапилення. Плід — коробочка, що розкривається двома або трьома стулками і містить до 2 тис. насінин і більше. Насіння дрібне, довжиною 0,2-0,6 мм, шириною 0,17-0,25 мм, округле або довгасте, темно-буре, з пористою поверхнею. На одній рослині вовчка їх може бути від 100 000 та більше. Тобто на вигляд це представляє собою чорний пил, що може легко переноситися не тільки вітром на велику відстань, а й будь-яким траспортним засобом або збиральною технікою.

Зародок у насінні вовчка, так само як і у багатьох інших паразитичних рослин, недорозвинений, не розчленований на корінь, стебло та сім'ядолі, а складається з груп клітин, оточених запасаючою тканиною, що містить поживні речовини, необхідні проростку доти, доки він не присмокчеться до живильної рослини. Оптимальна температура для проростання насіння вовчка — 22-25°С. Воно не проростає за температури нижче 20°С та вище 45°С.

Насіння вовчка здатне проростати на будь-якій глибині орного горизонту під впливом кореневих виділень певних видів рослин-господарів (у нашому випадку соняшнику). Якщо поблизу насіння вовчка такої рослини немає, то вони не проростають, проте, можуть зберігати життєздатність протягом 15-20 років. За даними деяких дослідників, з підвищенням концентрації кореневих виділень до певної межі підвищується і відсоток насіння, що проросло. У менш зволоженому ґрунті концентрація кореневих виділень буде вищою, тому особливо сильне виснаження соняшнику вовчком спостерігається у посушливі роки.

Паразит, використовуючи власні ниткоподібні присоски, займається споживанням органічних та водно-мінеральних речовин, видобуваючи їх безпосередньо із судинної системи свого «господаря».

Вплив соняшникового вовчка можна помітити вже при настанні фази 10 листків, перед початком цвітіння. Рослина виглядає млявою, у неї такий вигляд, ніби в ґрунті не вистачає вологи.

Вовчок соняшниковий: методи боротьби, особливості, рекомендації фото 2 LNZ GroupНа коренях однієї рослини-господаря можна спостерігати всі фази формування паразиту; від проростання насіння до дозрівання коробочок. Від моменту проростання насіння вовчка до появи його рослин на поверхні ґрунту проходить не менше 1,5-2 місяців. Оцінювати гібриди соняшнику на стійкість до вовчка можна, не очікуючи виходу квітконосів вовчка з ґрунту, за наявності на коренях рослини-господаря. 

Рослини соняшнику не досягають нормального зростання, утворюють рідкісні поодинокі кошики. Цвітіння також пригнічене, а якщо виходить насіння, то воно щупле і дрібне. Соняшник, уражений вовчком, має слабку стійкість до іржі, а також такого захворювання, як біла гниль.

В Україні за останні 10 років площа враження вовчком збільшилась утричі. Переважно це була південно-східна та південно-західна частина країни, але щороку ми зустрічаємо появу соняшникового вовчка в непритаманних для нього регіонах, а саме: на заході, півночі та центрі України. Це Полтавщина, Черкащина, Хмельниччина, Тернопільщина, Київщина тощо.

Вовчок соняшниковий: методи боротьби, особливості, рекомендації фото 3 LNZ GroupОстанніми роками частота повернення соняшнику зменшилась, тому вже не завжди може захистити поля глибока оранка та висів кукурудзи, що є провокативною рослиною для вовчка. Своїми кореневими виділеннями кукурудза провокує проростання насіння вовчка, однак надалі його проростки гинуть, оскільки кукурудза не є для нього рослиною-господарем. Але ми бачимо, що реалії сьогодення мають суттєвий вплив на зменшення площ посіву кукурудзи, а недостанє зволоження зменшує кількість площ під глибокою оранкою, що невплинно веде до поширення географії соняшникового вовчка.

Так звана класифікація за расами від A до H не завжди відповідає реально існуючій кількості фенотипів, але спрощує процедуру підбору гібриду для того чи іншого масиву. Науково доведено, що нова раса з'являється саме з того моменту, коли висіяли гібрид з певною стійкістю. Тому є декілька основних порад щодо боротьби з наявністю соняшникового вовчка на полях:

дотримання сівозміни;

наявність кукурудзи в сівозміні;

глибока оранка;

підбір генетично стіких гібридів до тих рас вовчка, що були в попередній рік;

використання гібридів під систему Clearfild та ClearfieldPlus виключно в повній регламентній дозі препарату;

закупівля насіння тільки у офіційних дилерів насіннєвих компаній, тому що у сірих виробників, як і дилерів, насіння соняшнику може бути засмічене насінням соняшникового вовчка — це високий ризик небезпеки.

Компанія «Штрубе Україна» має в своєму портфоліо гібриди, що зможуть допомогти в отриманні гарантованого врожаю навіть на площах, де є проблема наявності соняшникового вовчка.

Серед класичних лінолевих гібридів:

Баско ШТ, стійкість до раси F

Орфео ШТ, стійкість до раси F

Сарелія ШТ, стійкість до раси G

Гібриди під технологію Clearfield та ClearfieldPlus:

Фабуло КЛП

Конквест

Гібриди під технологію Sulfo:

Меро ШТ, стійкість до раси F

Капеа ШТ, стійкість до раси F

Високоолеїновий класичний гібрид:

Марісан, стійкість до раси G

За більш детальною інформацією щодо характеристик, наявності та підбору гібридів звертайтесь до представників компанії «Штрубе Україна» та ексклюзивного дистрибютора компанії LNZ Group.


Джерело: Agroportal.ua

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta