Вовчок соняшниковий 2020: причини розповсюдження, боротьба та профілактика

Значні втрати врожаю, постійна заміна гібридів на стійкі до найновіших рас цієї рослини-паразита, особлива увага до комбайнів — ці та інші асоціації виникають в агронома, коли той чує про вовчок соняшниковий.

Соняшник був і залишається однією з найприбутковіших культур для українських фермерів, площі під цією культурою щороку зростають, поступово все більше зсуваючись на північ та захід України. На жаль, водночас зі збільшенням площ соняшнику збільшується і кількість хвороб, шкідників і рослин-паразитів у цих районах.

Тож SuperAgronom.com поспілкувався з вітчизняними аграріями, селекціонерами та фахівцями галузі, щоб дізнатися більше про сам вовчок соняшниковий; причини, які впливають на збільшення зараженості площ; як впливає селекція на його поширення та як із ним боротись.

Вовчок соняшниковий 2020: причини розповсюдження, боротьба та профілактика фото 1 LNZ Group

Причини збільшення розповсюдження вовчка соняшникового

На думку доктора сільськогосподарських наук, наукової співробітниці Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААН України Катерини Макляк, зміна клімату в світі, підвищення температури, зміна вологості ґрунту й повітря дають змогу просуватися вовчку соняшниковому слідом за рослиною-господарем в Лісостеп, Полісся, і завдавати великої шкоди в степовій зоні України.

«Головними причинами поширення вовчка соняшникового є інтенсивність вирощування соняшнику, зміщення температурного режиму із зон півдня на північ та переміщення сільськогосподарської техніки. Цьогоріч ми спостерігали цю рослину-паразита на полях на півночі Хмельницької та Житомирської областей», — зауважив Ярослав Парій, директор Всеукраїнського наукового інституту селекції.

Вовчок соняшниковий 2020: причини розповсюдження, боротьба та профілактика фото 2 LNZ Group

В компанії «Агро Експерт» керівник відділу агросервісу Олег Загородній зазначив, що вовчок соняшниковий дуже активно рухається на північ та захід. Випадки ураження вовчком гібридів, стійких до 5 рас, стали зустрічатися все частіше у Вінницькій, Київській, Житомирській та Чернігівській областях, а на Черкащині та Полтавщині стали вже звичними.

Віталій Рудченко, власник ФГ «Байєр-Плюс», що на Волині, наголосив, що сіють цю культуру в області лише 5-7 років, тому проблем із цим паразитом у місцевих аграріїв поки що немає. Власник фермерського господарства додав, що цьогоріч соняшник не вирощує, але вважає, що вовчок для Волині — це нонсенс.

Фахівці компанії «Лімагрейн Україна» відзначили, що сьогодні спостерігають виявлення вовчка не лише у південних, а й у західних областях України, де раніше його не було.

«Лімагрейн Україна» займається постійним моніторингом розвитку вовчка соняшникового та розробкою генетичних рішень для боротьби з ним. Так цьогоріч був діагностований вовчок 6-ї раси у Хмельницькій та Чернігівській областях та 7-ї раси — на Полтавщині. В Одеській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Луганській та Харківській областях на 7-расових гібридах виявляли масовий прояв вовчка, а в деяких районах цих областей на 5- та 6-расових гібридах вже майже неможливо отримати урожай. Тому LG Seeds створює гібриди з генетичною стійкістю до 7-ї раси вовчка, наприклад, ЛГ 50510, ЛГ 50270, ЛГ 5485, ЛГ50521 КЛП, ЛГ50635 КЛП, ЛГ50797 КЛП, ЛГ5492 ХО КЛ», — зазначив Денис Каназірський, продукт-менеджер із соняшнику компанії «Лімагрейн Україна».

Вовчок соняшниковий 2020: причини розповсюдження, боротьба та профілактика фото 3 LNZ Group

Віктор Шевчук, головний агроном ПрАТ «Зернопродукт МХП», зазначив, що цьогоріч на Вінниччині у Гайсинському та Немирівському підрозділах вперше були зафіксовані невеликі ділянки, де виявили вовчок соняшниковий, на посівах культури гібриду Конді, який стійкий до 6-ї раси вовчка.

«У нас ця проблема через комбайни, які прийшли з півдня. Всі комбайни, що молотять на тих полях, де був виявлений вовчок, промиваємо водою декілька разів. Ми ще початківці в цій справі, але будемо змінювати гібриди», — зазначив пан Віктор.

Віталій Яківець, директор агрофірми «Відродження», що на Полтавщині, зазначив, у господарстві вирощують 320 га соняшнику і зустрічали вовчок на певних ділянках, проте сильної шкоди рослина-паразит посівам не завдала і втрати врожаю будуть мінімальними. Цього року в господарстві вирощували сорти Експерто, Арізона, Бріо, Конді та Тутті.

Селекція не винна

Ярослав Парій, керівник Всеукраїнського наукового інституту селекції, каже, що не можна стверджувати, що селекція нових стійких гібридів соняшнику прискорює утворення нових рас вовчка. Коли на полі, де зафіксовано 5-ту расу паразита, аграрії широкомасштабно впроваджують у виробництво нові гібриди зі стійкістю до 7-ї раси вовчка, то це сприяє пришвидшенню зараження поля більш агресивними расами.

Денис Каназірський, продукт-менеджер із соняшнику компанії «Лімагрейн Україна», зазначив, що за вирощування стійких гібридів уповільнюється розвиток нових рас. Пан Денис додає, що, вирощуючи SUNEO гібриди, аграрії мають можливість максимально розкрити їхний потенціал і провести профілактику вовчка на полях.

«Цьогоріч склалися сприятливі умови для поширення вовчка соняшникового. У цьому сезоні, порівняно з торішнім, поширення рас вовчка у Запорізькій, Донецькій, Кіровоградській та Дніпропетровській областях фіксують активніше на більших площах. Цей паразит є у всіх господарствах регіону, але різниця у кількості й методах боротьби», — зауважив Сергій Корнюшенко, менеджер LNZ Group з розвитку технологій у Південному регіоні.


Вовчок соняшниковий 2020: причини розповсюдження, боротьба та профілактика фото 4 LNZ Group
Вовчок соняшниковий

За словами пана Сергія, цьогоріч поширенню паразита сприяла затяжна тепла весна, що дозволила продовжити терміни посіву соняшника (з квітня — до початку травня), і збільшення площ під «валютною» культурою.

«Насіння цієї рослини-паразита може зберігати схожість у ґрунті до 20 років й переноситься як вітром, так і сільськогосподарською технікою. Страждають і малі, і великі фермери. Зараз в областях Південного регіону зафіксовано раси A-G», — зауважив Сергій Корнюшенко, менеджер LNZ Group з розвитку технологій у Південному регіоні.

Вовчок — це перехреснозапильний паразит, який дуже швидко мутує, утворюючи нові, більш вірулентні раси, які в Україні з'являються приблизно раз на 5-6 років. На сьогодні, за словами спеціалістів компанії «Лімагрейн Україна», в Україні відомо про нову 8 (Н) расу, тому, якщо така тенденція збережеться, через 5-6 років теоретично може утворитися нова раса.

«Для запобігання поширенню більш вірулентної, ніж 7 (G), раси вовчка, ми створили декілька ступенів генетичного захисту. Перший ступінь — це G+ гібриди: новинка цього року ЛГ 50480 та перевірені ЛГ 5582 і ЛГ50300. Другий ступінь — це гібриди ОR-X: ЛГ50505, ЛГ50585 та новий експрес-гібрид ЛГ50609 СХ. Третій ступінь, який ми пропонуємо, це наша технологія подвійного захисту від вовчка: SUNEO — комбінація генетичного й хімічного захисту від паразита. Основні гібриди, які підходять під цю технологію: ЛГ5542 КЛ, ЛГ5555 КЛП, ЛГ50535 КЛП, ЛГ5671 КЛП, ЛГ5492 КЛ, новинки ЛГ50521 КЛП та ЛГ50797 КЛ. Також абсолютно новий ступінь захисту від «Лімагрейн Україна» — це створення гібриду OR-X SUNEO, який ми очікуємо наступного року», — анонсував Денис Каназірський, продукт-менеджер із соняшнику компанії «Лімагрейн Україна».

Вовчок соняшниковий 2020: причини розповсюдження, боротьба та профілактика фото 5 LNZ Group

Проблеми сівозміни

Раніше, згадує Сергій Корнюшенко, менеджер LNZ Group з розвитку технологій у Південному регіоні, рекомендували сіяти соняшник через 6-8 років на тому ж місці, а зараз у більшості господарств 3-4-пільні сівозміни.

«Для соняшнику сьогодні вовчок — головна проблема. Ми спостерігаємо на полях дуже багато цього паразита, здебільшого на півдні, але за 2-3 роки він буде і в Черкаській області, й далі. Раніше нові раси виникали через 25-30 років, бо була сівозміна, але нині — через кожні 5 років. Тому захист рослин повинен бути подвійним: генетика і хімія», — поділився Віктор Бурлов, керівник селекційної компанії «Флора».

Керівник селекційної компанії додав, що зараз у регіоні триває інтенсивне накопичення вовчка.

Вовчок соняшниковий 2020: причини розповсюдження, боротьба та профілактика фото 6 LNZ Group

Менеджер LNZ Group з розвитку технологій у Південному регіоні наголошує на важливості введення кукурудзи як культури-провокатора, ріпаку, вівса, льону чи гірчиці для розширення сівозміни та зменшення ризиків появи вовчка.

«Проблема вовчка спостерігатиметься й надалі, тому ті, хто користується землею, не повинні забувати про сівозміну. Вирощуючи соняшник рік від року на одному полі, аграрії ризикують не мати можливості вирощувати там цю культуру взагалі. Природа працює швидше, ніж селекція. Через 1-2 роки ця проблема зачепить все більшу кількість фермерів», — спрогнозував Ярослав Парій.

Денис Каназірський, продукт-менеджер із соняшнику компанії «Лімагрейн Україна», також наголошує на важливості дотримання сівозміни для уповільнення поширення вовчка на ваших полях. А також рекомендує висівати культури, які здатні провокувати вовчок до проростання, наприклад, кукурудзу.

Вовчок соняшниковий 2020: причини розповсюдження, боротьба та профілактика фото 7 LNZ Group

Методи боротьби з вовчком соняшниковим і профілактика

Як показує практика, вирішення проблеми вовчка досить складне, адже в кожному поколінні можуть утворюватися нові мутації за появи рослини-господаря на полі, що сприяє утворенню більш агресивних рас і долає генетичну стійкість гібриду.

«У боротьбі з вовчком потрібно поєднувати одразу три методи: генетичний (стійкість гібридів), клінічний (профілактика та боротьба з паразитом хімічними методами) й організаційний (агротехніка на полях, контроль та очистка переміщуваної техніки тощо). Просто придбати стійкий гібрид, щоб придушити появу вовчка, недостатньо», — зауважує Ірина Боровська, керівник відділу імунітету рослин до хвороб та шкідників ВНІС.

Пані Ірина додала, якщо в історії поля є ураження вовчком, потрібно застосовувати увесь комплекс методів, зокрема провокування проростання, так звані структурні пастки, відповідні гербіциди для зняття інфекційного фону. Від ставлення аграрія до свого поля та продуманості його дій значним чином залежить те, стане вовчок для нього проблемою, чи ні.

Вовчок соняшниковий 2020: причини розповсюдження, боротьба та профілактика фото 8 LNZ Group

Селекціонери Всеукраїнського наукового інституту селекції зазначили, що використання гібридів із високою генетичною стійкістю до вовчка дозволяє частково зменшити його популяцію на полях або ж і взагалі уникнути його появи.

«Якщо ж поля засмічені багаторічними бур'янами або рослинами-паразитами, наприклад, вовчком соняшниковим, то на сьогодні найбільш дієвими є застосування на посівах соняшнику гербіцидів, до складу яких входять діючі речовини групи імідазолінонів – імазапір, імазамокс тощо. Це система Clearfield та Clearfield Plus, яка передбачає використання гербіциду ЄвроЛайтнінг та ЄвроЛайтнінг Плюс. Але для цього слід правильно обрати гібриди, стійкі й до вовчка, і до гербіцидних стресів», — стверджує Ярослав Парій, директор Всеукраїнського наукового інституту селекції.

Вовчок соняшниковий 2020: причини розповсюдження, боротьба та профілактика фото 9 LNZ Group

Керівник ВНІС наголосив, що у портфелі компанії є гібриди Євро, що стійкий до 7-ї раси вовчка та групи імідазолінонів; Фолк, котрий характеризується стійкістю до гербіцидів, які містять трибенурон-метил 50 г/га та стійкістю до рас вовчка A-G, і гібрид Лайм, який вирізняється стійкістю до нових рас вовчка соняшникового A-G+.

Ярослав Парій підсумував: аграрії вважають, що повністю вирішують проблему появи вовчка соняшникового тим, що купують гібриди, стійкі до цього паразита, але це не вирішення проблеми. Щоб боротися з вовчком, потрібно вводити сівозміну, купувати стійкі генотипи, використовувати ЄвроЛайтнінг, проводити спостереження посівів, чистити плуги й культиватори, провокувати паразита і проводити цілий комплекс інших заходів.

«У регіонах, де нещодавно з'явився вовчок, треба моніторити ситуацію та вже використовувати стійкі гібриди. У південно-східних регіонах для контролю вовчка варто використовувати гібриди зі стійкістю не меншою, ніж до раси G, а для боротьби з більш агресивними расами під класичну технологію вирощувати гібриди OR-X, а під технологію Clearfild — гібриди SUNEO», — зазначив Денис Каназірський, продукт-менеджер із соняшнику компанії «Лімагрейн Україна».

За спостереженнями спеціалістів компанії «Лімагрейн Україна», господарства, які вирощують гібриди, стійкі до 7-ї раси вовчка від LG Seeds, та SUNEO-гібриди, протягом 4-5 років майже звільнили поля від великої кількості цього паразита. Але повертатися до нестійких гібридів не варто, тому що інфекційний фон у деяких районах дуже високий, а перенесення насіння паразита вітром та сільськогосподарською технікою відбувається постійно.

«Якщо проблема на полі вже з’явилася, то слід переглянути порядок роботи техніки та посилити контроль за її чистотою (більшість насіння вовчка переїжджає «на колесах»), переглянути сівозміну, насичення її соняшником та застосовувати систему Clearfield», — каже Олег Загородній, керівник відділу агросервісу компанії «Агро Експерт».

У разі сильного ураження новими расами, експерт наголосив, що варто поєднувати генетичну толерантність до вовчка та стійкості до гербіцидів групи імідазолінонів.

Вовчок соняшниковий 2020: причини розповсюдження, боротьба та профілактика фото 10 LNZ Group

Агроном компанії «Агротехносоюз» Євгеній Вовненко додає, що на полях, засмічених вовчком соняшниковим, неможливо досягти високого врожаю без впровадження спеціальних технологій. Основними методами, які дозволяють контролювати розповсюдження вовчка, є сівба гібридів, стійких до 7 і більше рас, дотримання сівозміни та застосування спеціальних пестицидних технологій.

«Але застосування пестицидів на посівах може мати й негативні наслідки для основної культури. Компанія «Агротехносоюз» у випадках, якщо рослини отримали пригнічення від застосування пестицидів, рекомендує застосовувати антистресанти», — зауважив агроном.

Сергій Корнюшенко, менеджер LNZ Group з розвитку технологій, рекомендує в областях Південного регіону сіяти соняшник у більш пізні терміни, наповнювати сівозміну та використовувати нові стійкі гібриди, яких є зараз вдосталь на українському ринку.


Джерело: Superagronom.com


Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta