Шкодочинність зимового зернового кліща

М'яка зима та затяжна весна сприяє розвитку численних шкідників. Одним з них є зимовий зерновий кліщ (Penthaleus major Duges). Ці кліщі були помічені в Приазовському та Мелітопольському районі Запорізької області.

Шкодочинність зимового зернового кліща фото 1 LNZ Group

Розмір дорослої особини до 1 мм. Тіло овальне, темно-зелене або майже чорне з червоними ногами, з червоною плямою в задній частині, яка оточує анальний отвір, розташований дорсально (фото 1). Оскільки основна активність і шкодочинність припадає на зимовий період, цикл розвитку легше розглянути з літньої діапаузи. З діапазуючих яєць в кінці осені - на початку зими розвивається 1-е покоління. Самки цього покоління відкладають зимові яйця, з яких з’являються личинки, що дають початок розвитку 2-го покоління. Одна самка відкладає до 10-15 яєць. У березні-квітні самки цього покоління відкладають літні яйця, діапазуючих аж до глибокої осені. Оптимальна температура для відкладання яєць і появи личинок 8-15 °С, а для харчування кліщів 4,5-23,5 °С. Розвиток активних стадій завершується за 35-40 днів; літніх яєць - за 110-140 днів, зимових - за 30-60 днів. Підвищення температури вище 25 °С викликає припинення харчування та розвиток яєць. Кліщі активні в нічний час; вдень і за несприятливих умов йдуть в грунт на глибину до 40 см.

Шкодочинність зимового зернового кліща фото 2 LNZ Group

Шкодочинність зимового покоління. Кліщі розривають епідерміс листя і харчуються клітинним соком, що містить хлорофіл. Пошкоджують пшеницю, ячмінь, бобові. На листках утворюються сіруваті плями, прикоренева частина темніє, в посіві такі рослини, в залежності від розвитку, виглядають срібно-сірими або жовтуватими. Рослини в'януть і пізніше висихають. Урожай може бути знижений майже в 2 рази. Весняні пошкодження нерідко відносять до вимерзання. Розселення кліщів відбувається в фазі яйця з грунтом або з рослинними залишками.

Шкодочинність зимового зернового кліща фото 3 LNZ Group

Для боротьби з кліщем потрібно застосовувати акарициди (МИРАЛЬД) та інсектициди з фосфорорганічної групи (ТВIКС).

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta