Сівозміна — вихід і порада на майбутнє

«Південно-західна частина Вінницької області дуже сильно потерпає від посухи. На сьогоднішній день кукурудза страждає від нестачі вологи, намагається цвісти, а качанів немає, водночас має висоту лише 1,5 м і далі не росте. Перспектива того, що будемо мати високий урожай або взагалі урожай, дуже мала. З огляду на це, фермери частину таких площ вже запускають на силосну кукурудзу або якийсь зелений корм, а площі готують під озимі. Таким чином вони хочуть бодай якось компенсувати свої витрати. Хоча з неї і силосу буде небагато, адже немає качана, який є основою для нього», — розповідає менеджер з розвитку агротехнологій Центрального регіону LNZ Group Леонід Чорний.

Сівозміна — вихід і порада на майбутнє фото 1 LNZ GroupУ цьому регіоні з початку посівної, яка проводилась у квітні, й до сьогоднішнього часу є такі місця, де опадів випало лише 50 мм. За день випадало 3-4 мм опадів, які випаровувались до того, як доходили до ґрунту. Тобто за цей період, можна вважати, випала нульова кількість опадів.

Стосовно озимих по півдню Вінниччини й навіть по Житомирщині маємо різні показники. Пшеницю у нас збирають від 2 до 6 т/га. Високу врожайність 5-6 т/га маємо на площах, посіяних по ранніх попередниках, таких як горох, озимий ріпак, де були ранні посіви озимої пшениці минулого року, і знову ж таки — там, де був дощ. Там, де озимі посіяні по пізніх попередниках — соняшнику, сої — маємо від 2 т пшениці. Вона зріджена, нерозкущена, і отримати вал зерна практично немає з чого. Минулий рік був значно кращим, тож можна зробити висновок, що все-таки під озиму пшеницю попередниками мають бути озимий ріпак, горох. Знову ж повертаємось до сівозміни і просимо людей вводити ще якісь культури, щоб мати хоча б якийсь один із кращих попередників під озиму пшеницю.

За його словами, північ Вінницької області та Житомирщина мають трохи кращу картину. Там час від часу йшли дощі, тож кукурудза у більш-менш доброму стані. Вона має качан, є з цвітом, а є й така, що вже відцвіла. Десь є підсихання нижнього листя, його не так багато — листок-два втрачено, але культура вегетує. Така ж ситуація і в Одеській області. Там, де були ранні попередники, пшениця на рівні 5 т/га.

«Озимий ріпак своєю врожайністю порадував цього року на Вінниччині — від 3 т до 4,5 т/га. Такі показники отримали з площ, які були висіяні раніше, де випали дощі, й аграрії змогли посіятися в першій декаді серпня минулого року. Рослини пішли в зиму з гарним розгалужени

Війна, погода, космічна ціна на добрива та мізерна — на продукцію вибивають аграріїв з колії

Що стосується погоди, то востаннє таку посуху на Вінниччині спостерігали у 2020 р. Тоді багато людей скосили кукурудзу на силос, а дехто навіть і не збирав. Цей рік дуже схожий. 

"У нас площі готуються у грудні-січні, коли вологи немає, ми її вивільняємо за допомогою оранки. Та якщо подивитися на ранній зяб, за моїми спостереженнями, коли площа виорана під кукурудзу або під соняшник десь наприкінці серпня – на початку вересня, там відбувається мінімальне накопичення вологи, тобто площі менше страждають від її нестачі, ніж на тих полях, де був проведений пізній зяб у грудні – на початку січня. Коли погода ще дозволяла орати, вологи там взагалі не було, вона десь навесні дозволила рослинам зійти, далі в період вегетації вони просто закручені у трубки, сохне нижній ярус листя, а це явний дефіцит вологи», — підсумовує Леонід Чорний.

Джерело: Аgroportal.ua

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta