Система захисту кукурудзи від шкідників

Система захисту кукурудзи від шкідників фото 1 LNZ GroupОдним з невід’ємних елементів в системі захисту кукурудзи займає боротьба зі шкідниками, яку необхідно проводити починаючи з протруювання насіння та контролюючи посіви кукурудзи впродовж всієї вегетації. Значну роль в зменшенні втрат від шкідників відіграють агротехнічні заходи, а саме ефективне чергування культур в сівозміні, що дає змогу зменшити накопичення патогенних організмів в ґрунті та покращити фітосанітарний стан.

Кукурудзу краще розміщувати у сівозміні після озимих зернових та зернобобових культур, за рахунок чого зменшується шкодочинна дія грунтових шкідників та стеблового кукурудзяного метелика. Проте останніми роками навіть дотримання чергування культур в сівозміні не забезпечує ефективного контролю шкідників. У зв’язку з цим, інсектицидний захист посівів кукурудзи набуває все більшої актуальності, особливо за інтенсивних технологій вирощування. 

Першим етапом боротьби з шкідниками є протруювання насіння. Реалізується як вже оброблене інсектицидами насіння від широкого комплексу шкідників, так і не протруєне насіння. Для останніх випадків компанія LNZ Group пропонує лінійку ефективних інсектицидних протруйників від бренду DEFENDA.

Зокрема препарати Латина (клотіанідин, 600 г/л) норма витрати 3,5 – 5,0 л/т,  Метакса (тіаметоксам, 350 г/л) норма витрати 6,0 – 9,0 л/т, Тефут Голд (тіаметоксам, 200 г/л + тефлутрин, 80 г/л) норма витрати 5,0 – 12,0 л/т та Тефут Про (тефлутрин, 200 г/л), який вносять в ґрунт одночасно з посівом кукурудзи в нормі 0,5 – 1,5 л/т, а також внесення гранул в ґрунт під час висіву кукурудзи за допомогою аплікаторів 2,0 – 5,0 л/т. 

Протруювання насіння дозволяє знищити насіннєву інфекцію, попередити та захистити сходи від пошкодження ґрунтовими і післясходовими шкідниками: дротяниками, довгоносиками, личинками хруща, шведської та гессенської мухи та інших.

Система захисту кукурудзи від шкідників фото 2 LNZ GroupНаступним етапом захисту є період від появи 3-го справжнього листка до 10 листків рослин кукурудзи. При перевищені економічного порогу шкодочинності за чисельності два та більше шкідника на квадратний метр (лучний метелик, довгоносики, озима совка) та/або при значній чисельності шведської та гессенської мухи і пошкоджені 15 % рослин необхідно провести обприскування посівів інсектицидами. 

В цих випадках ефективним є використання контактно-шлункового інсектициду Альфа Супер (альфа-циперметрин, 100 г/л) в нормі 0,15–0,3 л/га, двокомпонентного інсектициду для боротьби з широким спектром гризучих та сисних шкідників Бомбардир Дуо (імідаклоприд, 300 г/л + лямбда-цигалотрин, 100 г/л) в нормі 0,15–0,25 л/га, системного інсектициду для боротьби з личинками лускокрилих шкідників Кайрос (флубендіамід, 480 г/л) в нормі 0,1–0,15 л/га, препарату з ефективним поєднанням «нокдаун-ефекту» та тривалого періоду захисної дії Октант Турбо (тіаметоксам, 141 г/л + лямбда-цигалотрин, 106 г/л) в нормі 0,2–0,25 л/га та контактно-системного інсектициду Престо (клотіанідин, 200 г/л + лямбда-цигалотрин, 50 г/л), норма внесення якого становить 0,3–0,4 л/га.

Одним із дієвих способів боротьби зі шкідниками кукурудзи від фази викидання волоті є застосування трихограми. Проводити їх випуск доцільно у два етапи: на початку і в період масової яйцекладки шкідника, що зазвичай припадає на період виходу волоті перше і друге через 2 тижні. Під час випуску трихограми норма внесення має становити по 150–200 тисяч самок на гектар. Проте застосування трихограми має значну кількість специфічних особливостей, зокрема: обмеження, по спектру шкідників (не працює по попелицям, цикадкам, і блішкам), короткий період життя (3–5 днів), якість трихограми (тобто співвідношення між самками і самцями) та вибірковий вплив на шкідників (працює лише по яйцях).

Наразі, все більше господарств віддає перевагу інсектицидному або комбінованому захисту. Найбільш ефективним є внесення інсектицидів до того як шкідники почнуть з’являтися в посівах кукурудзи або при виявленні ушкодження рослин гусеницями кукурудзяного метелика чи бавовняної совки першого та другого покоління на 6–8 % рослин, при наявності яйцекладок кукурудзяного метелика на 16–18 % рослин кукурудзи, доцільно проводити обприскування посівів препаратом Твікс (хлорпірифос, 500 г/л + циперметрин, 50 г/л)в нормі 0,75–1,2 л/га. Завдяки синергетичному ефекту двох діючих речовин препарат має стабільно високу ефективність та пролонговану дію, особливо коли одночасно наявні комахи різних фаз розвитку. Цей препарат діє на шкідника контактно, фумігантно і системно через рослину. Також, можна використати ефективний проти широкого спектру шкідників препарат Престо (клотіанідин, 200 г/л+лямбда-цигалотрин,50 г/л) при нормі 0,3-0,4 л/га, що ефективно працює як контактно, кишково і системно.

Система захисту кукурудзи від шкідників фото 3 LNZ GroupСлід зазначити, що захист посівів кукурудзи від шкідників значно обмежує розвиток хвороб, що зменшує ризик накопичення в зерні мікотоксинів, які є шкідливими для людини та тварин. Навіть враховуючи високу стійкість гібридів кукурудзи до хвороб, зокрема і гібридів бренду UNIVERSEED, які створювались спеціально для складних фітосанітарних умов, тобто активної діяльності хвороб та шкідників, своєчасне проведення боротьби з шкідниками завжди буде запорукою формування оптимальних умов для реалізації потенціалу рослин кукурудзи.

В цілому, запобігання та контролювання розвитку шкідників в посівах кукурудзи є одним з вагомих чинників отримання стабільних і високих урожаїв зерна високої якості.

Сергій Уваров, менеджер з розвитку агротехнологій в східному регіоні компанії LNZ Group

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta