Сергій Вовк: Практична цінність LNZ Hub для аграріїв, деталі та виклики

Сергій Вовк: Практична цінність LNZ Hub для аграріїв, деталі та виклики фото 1 LNZ GroupВже кілька років поспіль агроплатформа LNZ Hub збирає аграріїв з усієї країни, щоб продемонструвати результати польових випробувань гібридів кукурудзи та соняшнику, а також технологій їх вирощування. Цього року, як обіцяє Сергій Вовк, менеджер агроплатформи LNZ Hub, аграрії побачать багато цікавого для себе, адже окрім вже знайомих багаторічних досліджень у сезоні-2021 заклали і нові випробувальні ділянки.

Що саме очікувати від LNZ Hub цьогоріч та яку практичну цінність несуть закладені досліди, Сергій Вовк розповів SuperAgronom.com.

SuperAgronom.com: Розкажіть про себе, де навчалися, де працювали, як прийшли саме в агровиробництво?

Сергій Вовк: Навчався в Уманському СГІ, закінчив його у 1996 році. Після навчання поїхав працювати в Чорнобаївський район, в господарство, де проходив виробничу практику. Пізніше працював у компаніях групи Маїс та в НВФ «Урожай» (МХП). Весь цей час був пов'язаний з польовим виробництвом, у тому числі з вирощуванням ділянок гібридизації кукурудзи та соняшнику. Хоча на шкільній парті в с.г. інституті  не планував навчатись.

SuperAgronom.com: Наскільки вам цікаво працювати саме в рослинництві, які головні плюси такої роботи можете для себе визначити?

Сергій Вовк: Працювати в рослинництві мені цікаво, тому що рослина це живий організм, що потребує уваги і догляду. Ти бачиш, як вона росте і розвивається. І бачиш результати своєї діяльності. А погода вносить корективи і додає екстриму. Тим цікавіше, коли отримуєш по факту результати, які  перевершують очікування навіть за непередбачуваних погодних умов кожного сезону.

Сергій Вовк: Практична цінність LNZ Hub для аграріїв, деталі та виклики фото 2 LNZ GroupSuperAgronom.com: Як давно ви опікуєтеся технологічною платформою?

Сергій Вовк: Працювати над облаштуванням дослідних ділянок я почав з осені минулого року. Щоправда, озиму пшеницю встигли посіяти без мене, але усі інші технологічні операції і у посівах озимої пшениці, і на ділянках, відведених під кукурудзу та соняшник, проводяться за моєї безпосередньої участі.

SuperAgronom.com: Розкажіть, будь ласка, які досліди у вас закладено та яка площа дослідних ділянок?

Сергій Вовк: Загальна площа дослідних полів становить 20 га, і на цих гектарах в нас закладено 133 дослідні ділянки по трьох культурах: озима пшениця, соняшник та кукурудза. Для пшениці досліджуємо різні технології захисту, для соняшнику та кукурудзи — технології захисту, живлення, обробітку ґрунту, також є демонстраційні ділянки власне гібридів. Це лінійка зернових і силосних гібридів кукурудзи UNIVERSEED та ексклюзивні гібриди соняшнику Strube.

SuperAgronom.com: Яка відмінність цьогорічної агроплатформи від попередніх? В чому інноваційність у сезоні-2021?

Сергій Вовк: Цьогоріч ми закладаємо велику кількість дослідів з різних варіантів обробітку ґрунту, щоб зрозуміти, який обробіток в наших ґрунтово-кліматичних умовах дозволяє накопичити та зберегти найбільше вологи. Адже на сьогодні саме волога є головним лімітуючим фактором у вирощуванні сільськогосподарських культур. Тому останніми роками набуває актуальності проблема збереження вологи у ґрунті, і у рамках агроплатформи ми даємо можливість аграріям подивитися, порівняти, як в нинішніх умовах для відповідних культур спрацьовують три різні способи: оранка, дискування і глибоке розпушування. Під цей експеримент відведено окремі площі, причому як під кукурудзою, так і під соняшником.

Сергій Вовк: Практична цінність LNZ Hub для аграріїв, деталі та виклики фото 3 LNZ GroupАбсолютно новим на LNZ Hub є дослідження різних густот висіву для соняшнику та кукурудзи. Такі демо-ділянки з’явилися тому, що через катастрофічно посушливий минулий сезон чимало аграріїв вирішили різко зменшити норми висіву. Але ж поточний сезон відрізняється від минулого наявністю вологи. Тому тут слід добре подумати, чи потрібно кардинально змінювати норми, як їх підлаштувати під умови конкретного року. Саме це ми хочемо продемонструвати на технологічній платформі.

SuperAgronom.com: Які ґрунти у LNZ Hub та чи можна результати дослідів застосувати в інших ґрунтово-кліматичних зонах, відмінних від місця проведення дослідів?

Сергій Вовк: Ґрунти у нас тут — важкосуглинкові чорноземи, тому, звичайно, ми підлаштовуємо технології, що застосовуються на LNZ Hub, під такий тип ґрунтів. Переносити отриманий нами досвід на інші регіони та кліматичні зони можна, але з певними коригуваннями, звичайно. Однозначно корисними будуть закладені нами дослідження систем захисту та живлення, причому ми беремо одразу кілька варіантів технологій — від мінімально витратної до максимальної.

SuperAgronom.com: Як розробляєте системи захисту, як обираєте препарати та норми застосування?

Сергій Вовк: Препарати ми застосовуємо переважно бренду DEFENDA, обираємо їх залежно від запланованої технології. Наприклад, якщо це мінімальна технологія, вносимо лише ґрунтовий гербіцид або лише страховий, до речі, у нас закладені ділянки з усіма можливими варіантами внесення гербіцидів, зокрема для соняшнику. На агроплатформі представлені усі технології вирощування соняшнику, причому у різних варіантах, від найменш витратного до максимального. Тож аграрії зможуть наочно переконатися, як змінюється ефективність захисту залежно від застосованих схем. Основне наше завдання — допомогти сільгоспвиробникам у виборі технологій вирощування. Щоб вони могли побачити безпосередньо на полі, як працюють різні технології і зрозуміти, яка найбільше підходить для їхніх цілей і для їхніх господарств. Ми хочемо запропонувати найкращі рішення для аграріїв, розраховані на різну інтенсивність виробництва та вартість.

Сергій Вовк: Практична цінність LNZ Hub для аграріїв, деталі та виклики фото 4 LNZ GroupЩо ж стосується норм застосування, завжди беремо норми, рекомендовані виробником. Середня рекомендована норма або ж трохи вище середньої. Завищуємо або занижуємо рекомендовані норми лише у блоці «Краш-тест».

SuperAgronom.com: На вашу думку, наскільки близький та знайомий агрономам проект «Краш-тест»?

Сергій Вовк: Цей проект вперше було впроваджено минулого року, і цьогоріч ми продовжимо його, заклавши подібні дослідні ділянки одразу для трьох культур: кукурудзи, соняшнику та пшениці. «Краш-тест» створений для демонстрації типових помилок, яких припускаються аграрії, з метою недопущення їх надалі та збільшення прибутковості господарства. Тут демонструватимуться найпоширеніші помилки при вирощуванні соняшнику, кукурудзи та озимої пшениці при застосуванні ЗЗР не в оптимальні фази, або ж з нормами, які не відповідають рекомендованим. Думаю, саме такі ділянки будуть дуже цікавими агрономам, адже завжди корисно подивитися, що вийде, коли робиш якусь операцію неправильно. З іншого боку, дрібні фермери не завжди мають змогу провести обробки вчасно через брак техніки чи неможливість в потрібні терміни цю техніку орендувати. Тут вони зможуть побачити наслідки неправильної роботи на полі через незнання чи неможливість зробити ту чи іншу операцію в оптимальні строки. Також дуже часто аграрії завищують норми витрати ЗЗР, вважаючи, що так ефект буде кращий. На наших ділянках вони зможуть оцінити, дійсно це краще чи таки ні.

SuperAgronom.com: Яка цінність такої технологічної платформи, на ваш погляд?

Сергій Вовк: В цілому усі наші досліди покликані дати практичну користь аграріям, продемонструвати переваги та недоліки тієї чи іншої технології у певних умовах, дати чітке уявлення, як норми висіву, терміни та якість сівби впливають на результат вирощування. Тобто у будь-якому разі це практичний досвід, який може перейняти та пристосувати до умов власного господарства кожен аграрій, який побуває на LNZ Hub. А «краш-тести» є чудовою можливістю вчитися на чиїхось вже зроблених помилках, а не на власних, і заощадити кошти та час, уникаючи подібних помилок.

SuperAgronom.com: Які перспективи на майбутнє саме проекту «Краш-тест»?

Сергій Вовк: Думаю, що перспективи в нього досить широкі, адже помилок, на жаль, аграрії припускаються багато і показати усі й одразу неможливо. аграрії вчаться разом з нами, ми вчимося чомусь у них, спостерігаємо, як працюють агропідприємства і наочно показуємо, де можна було б зробити краще, а де можна обійтися без тих чи інших операцій. Думаю, надалі «краш-тести» стануть постійними на агроплатформі, а кількість подібних дослідів буде тільки зростати.

Джерело: SuperAgronom.com

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta