Сергій Уваров: Особливості моніторингу посівів озимих у весняно-літній період

Сергій Уваров, менеджер з розвитку агротехнологій в східному регіоні компанії LNZ Group, зауважує, що моніторинг посівів озимих зернових передбачає систематичне спостереження за їх ростом та розвитком з метою своєчасного виявлення проблем та їх наступного вирішення.

 Сергій Уваров: Особливості моніторингу посівів озимих у весняно-літній період фото 1 LNZ GroupГоловною передумовою інтегрованого захисту рослин є фітосанітарний моніторинг і прогноз чисельності шкідливих організмів, який має представляти собою систему збору, накопичення, аналізу і використання фітосанітарної інформації з метою цілеспрямованого й оптимального проведення заходів захисту рослин.

SuperAgronom.com: Пане Сергію, які помилки найчастіше роблять агрономи у проведенні моніторингу?

Сергій Уваров: Найбільш розповсюдженою помилкою є нерегулярне або несвоєчасне обстеження, що може призвести до значних втрат врожайності через ураження посівів хворобами та/або шкідниками. Не менш важливим є правильність проведення огляду, який передбачає ретельне обстеження всієї площі поля, а не лише по краю або в одній точці.

SuperAgronom.com: Які проблеми дає змогу виявити своєчасний моніторинг посівів пшениці?

Сергій Уваров: Цей захід дозволяє виявити та оперативно усунути лімітуючі і шкодочинні фактори, такі як дефіцит макро- та мікроелементів живлення, забур’яненість, ураження рослин хворобами чи шкідниками.

SuperAgronom.com: Як його правильно проводити та на що варто звертати увагу в першу чергу?

Сергій Уваров: Запорукою правильного моніторингу посівів є ретельний огляд рослин по всьому полю. Він передбачає зимове відбирання монолітів для визначення життєздатності рослин. Навесні на початку відновлення вегетації потрібно спостерігати за станом рослин з метою визначення потреби та оптимальних строків підживлення. А у весняно-літній період проводиться періодичний та ретельний огляд посівів на предмет ураження шкідливими організмами та дефіциту макро- і мікроелементів.

Сергій Уваров: Особливості моніторингу посівів озимих у весняно-літній період фото 2 LNZ Group

SuperAgronom.com: Які рекомендації щодо обстеження посівів та планування захисних обробок у цей період можете надати?

Сергій Уваров: У тих регіонах, де спостерігався дефіцит вологи в осінній період, посіви озимих були зрідженими та мали слаборозвинені рослини перед входом в зиму. У цих випадках навесні в першу чергу потрібно провести підживлення рослин азотом та обробити стимуляторами росту.

Залежно від погодних умов, які будуть складатися впродовж весняно-літнього періоду, потрібно обстежувати посіви на предмет їх ураження хворобами або шкідниками, враховуючи особливості їх розвитку в тих чи інших гідротермічних умовах. Це дасть можливість оперативно провести фунгіцидний або інсектицидний захист посівів, що сприятиме максимальному розкриттю потенціалу культури. За виявлення в результаті рослинної діагностики нестачі елементів живлення потрібно провести позакореневе підживлення необхідними макро- та/або мікроелементами.

SuperAgronom.com: Які особливості може мати фунгіцидний захист озимих залежно від регіону вирощування? Які фактори слід врахувати?

Сергій Уваров: Для своєчасного виявлення хвороби потрібно враховувати особливості її розвитку та знати оптимальні умови зволоження та температури повітря, за яких вона може виникати. У випадку створення сприятливих умов для розвитку патогену, або, знаючи найбільш поширені для регіону хвороби, потрібно передбачити фунгіцидний захист рослин, навіть за відсутності візуальних ознак ураження, оскільки кожен патоген має латентний період у своєму розвитку.

Для уникнення поширення та масового ураження рослин хворобою ефективним прийомом є застосування фунгіцидів тривалої захисної дії на початку весняного кущіння і в фазу прапорцевого листка. Наприклад, комбінація препаратів Абсолют (д.р. карбендазим) та Парацельс (д.р. флутріафол) бренду DEFENDA забезпечує високу ефективність та тривалий захист проти широкого спектру хвороб.

Сергій Уваров: Особливості моніторингу посівів озимих у весняно-літній період фото 3 LNZ GroupУ випадку масового ураження рослин для зупинки подальшого розвитку хвороб та мінімізації випадіння рослин потрібно застосувати препарати з вираженим стоп-ефектом. Зокрема, це препарати Сальто (д.р. тіофанат-метил), який має швидку та подовжену захисну дію, та Талер (д.р. тебуконазол) — фунгіцид широкого спектру дії, який характеризується лікувальним та профілактичним ефектом.

Для уникнення ризику ураження колосу фузаріозом та при його уражені ефективним є застосування фунгіциду локально-системної дії Пегас (д.р. прохлораз), який проникає в усі частини рослини, зберігаючи при цьому довготривалу активність та забезпечуючи профілактичну й лікувальну дію.

SuperAgronom.com: Які особливості інсектицидного захисту посівів озимих у цей період?

Сергій Уваров: Зазвичай, інсектицидному захисту посівів на практиці приділяється недостатня увага, проте втрати від ураження шкідниками можуть сягати до 50%.

У весняно-літній період існує високий ризик ураження посівів озимих зернових культур такими спеціалізованими шкідниками як тля, цикадки, трипси, хлібні клопи, хлібні блішки, хлібні жуки, злакові мухи, хлібні трачі, п’явиці. Окрім того, посіви можуть вражати такі багатоїдні комахи як підгризаючі совки, личинки коваликів (дротяники) та хрущів. За діагностування ураженості посівів вище економічного порогу шкодочинності обов’язковим є застосування інсектицидів. Зазвичай, найбільш оптимальним для їх застосування є період від початку виходу в трубку до появи прапорцевого листка, що припадає на час масового заселення посівів шкідниками. В портфоліо бренду DEFENDA представлений широкий асортимент інсектицидів як контактної, так і системної дії. Препарат Престо (д.р. клотіанідин, лямбда-цигалотрин) контролює близько 100 розповсюджених видів шкідників, має швидку дію і тривалий період захисту.

Джерело: Superagronom.com

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta