Чи легко молодому фахівцю, який планував присвятити себе науці, зробити крутий життєвий поворот і переорієнтуватись на практичну роботу? Що дало змогу «новачку» за кілька місяців із простого технолога цеху стати головним технологом заводу? Руслан Довгун, головний технолог багатофункціонального насіннєвого заводу ЛНЗ, розповів про те, що надихає його в компанії LNZ Group та про тонкощі своєї роботи.

А саме таких — молодих, спраглих до роботи, з бажанням самореалізовуватись — вишукують у LNZ Group. Компанія, що стрімко розвивається, впроваджує інновації, будує великі плани на майбутнє, потребує співробітників, які стали би активними складовими колективу. Зростали би разом і були «рушійною силою» на своїй виробничій ділянці. Так вони і знайшли один одного — Руслан Довгун та Лебединський насіннєвий завод — 4 роки тому.

SuperAgronom.com: Руслане, з чого почалась ваша робота в ЛНЗ?

Руслан Довгун: Я прийшов працювати у 2014-му інженером-технологом саме в той час, коли тривало будівництво нових потужностей — тепер це завод з виробництва насіння кукурудзи. Брав участь у його запуску, допомагав налагоджувати роботу ліній приймання, завантаження, сушіння. На мою роботу звернули увагу, плюс, напевно, зіграла роль моя друга, економічна освіта. Тож через 4 місяці мені запропонували посаду головного технолога на так званому «старому» заводі. Тобто багатофункціональному заводі ЛНЗ.

SuperAgronom.com: У чому полягають ваші нинішні обов’язки?

Руслан Довгун: Я відповідаю за всі процеси, які відбуваються на виробництві, — організовую та контролюю їх. Починається все з приймання продукції, що надходить із полів. Потім іде первинне очищення, сушіння, калібрування. Також, у разі необхідності, підключається фотосепарація. Далі протруювання, фасування в мішки і зберігання на складі готової продукції. На всіх цих етапах я координую дії працівників, кожної зміни та всього цеху.

SuperAgronom.com: Окрім щоденної, рутинної роботи чи є у вас можливість проявляти ініціативу, брати участь у провадженні інновацій?

Руслан Довгун: Так, звісно. Мені завжди цікаво брати участь у нових проектах. Наш завод постійно модернізується. Раніше він спеціалізувався на насінні цукрового буряку, потім ми його переобладнали, під пшеницю, соняшник, кукурудзу, а вже коли виробництво насіння кукурудзи, вже при мені спектр культур був іще розширений. Зокрема, я спроектував лінії нішевих культур. До наявного обладнання докупили спеціальні установки і тепер маємо можливість переробки спельти.

SuperAgronom.com: А чим вона відрізняється від переробки звичайної пшениці?

Руслан Довгун: Спельта важче облущується, тому додали лущильні машини, дещо оновили стару лінію. Змінили саму технологічну схему обробки, завдяки чому функціональність лінії розширилась і тепер на ній можемо переробляти і сою, і соняшник, і пшеницю, і горох, і спельту.

SuperAgronom.com: Спельта вважаються нішевою культурою. Чи достатньо завантажені спеціально придбані потужності?

Руслан Довгун: Коли розпочинали цей проект це був досить цікавий напрям,ми мали досить великі контракти на постачання цієї культури до Німеччини. І вкладені кошти — це десь 70 тис. доларів — швидко окупились. Зараз основний наш клієнт Ізраїль, щомісяця відвантажуємо в цю країну 80 т насіння спельти. Також експортуємо цю продукцію до Швеції, Норвегії. Основні обсяги вирощуємо самі.

SuperAgronom.com: Складно молодому фахівцю керувати чималеньким колективом, особливо якщо є старожили?

Руслан Довгун: У нас персонал різного віку. Від 19 до 58 років. У нас і молодим дають дорогу, і старших поважають. Хоча,якщо чесно, в перший тиждень моєї роботи було важкувато. Бо більшість співробітників, із якими мав справу, були перед пенсійного віку, попрацювали тут багато років, знали виробництво краще за мене. А вчити молодого-зеленого не дуже хотіли — конкуренція. Але я не із лякливих, як то кажуть) Швидко розвиваюся, вмію вникати в суть справи, тож буквально за декілька місяців уже досконало знав усі процеси і мені не те що не потрібна була допомога, а й сам міг дещо підказати досвідченим колегам.

SuperAgronom.com: Окрім щоденної, рутинної роботи чи є у вас можливість проявляти ініціативу, брати участь у провадженні інновацій?

Руслан Довгун: Так, звісно. Мені завжди цікаво брати участь у нових проектах. Наш завод постійно модернізується. Раніше він спеціалізувався на насінні цукрового буряку, потім ми його переобладнали, під пшеницю, соняшник, кукурудзу, а вже коли виробництво насіння кукурудзи, вже при мені спектр культур був іще розширений. Зокрема, я спроектував лінії нішевих культур. До наявного обладнання докупили спеціальні установки і тепер маємо можливість переробки спельти.

SuperAgronom.com: А чим вона відрізняється від переробки звичайної пшениці?

Руслан Довгун: Спельта важче облущується, тому додали лущильні машини, дещо оновили стару лінію. Змінили саму технологічну схему обробки, завдяки чому функціональність лінії розширилась і тепер на ній можемо переробляти і сою, і соняшник, і пшеницю, і горох, і спельту.

SuperAgronom.com: Спельта вважаються нішевою культурою. Чи достатньо завантажені спеціально придбані потужності?

Руслан Довгун: Коли розпочинали цей проект це був досить цікавий напрям,ми мали досить великі контракти на постачання цієї культури до Німеччини. І вкладені кошти — це десь 70 тис. доларів — швидко окупились. Зараз основний наш клієнт Ізраїль, щомісяця відвантажуємо в цю країну 80 т насіння спельти. Також експортуємо цю продукцію до Швеції, Норвегії. Основні обсяги вирощуємо самі.

SuperAgronom.com: Складно молодому фахівцю керувати чималеньким колективом, особливо якщо є старожили?

Руслан Довгун: У нас персонал різного віку. Від 19 до 58 років. У нас і молодим дають дорогу, і старших поважають. Хоча,якщо чесно, в перший тиждень моєї роботи було важкувато. Бо більшість співробітників, із якими мав справу, були перед пенсійного віку, попрацювали тут багато років, знали виробництво краще за мене. А вчити молодого-зеленого не дуже хотіли — конкуренція. Але я не із лякливих, як то кажуть) Швидко розвиваюся, вмію вникати в суть справи, тож буквально за декілька місяців уже досконало знав усі процеси і мені не те що не потрібна була допомога, а й сам міг дещо підказати досвідченим колегам.

SuperAgronom.com: За ці 4 роки роботи, які досягнення можете записати собі в актив?

Руслан Довгун: Загалом основні досягнення — це наша спільна робота. Але я пишаюсь, що мій внесок там не останній. Наприклад, коли я прийняв цей багатофункціональний цех, він переробляв в середньому за сезон 3600 т насіння. Тоді це була соя, пшениця, соняшник. Відтоді обсяги переробки щорічно збільшувались. І минулого року ця цифра сягала 17тис. т, а цього річ — 19 тис. т. І тепер, крім згаданих культур, додалися горох, льон, спельта, коріандр, сочевиця та інші. Росте не лише кількість, а й якість. Удосконалюємо технології, аби реалізувати запити клієнтів. Адже маємо досить серйозних замовників. Придбали високотехнологічний фотосепаратор від компанії Бюлер, під нього виділили окреме приміщення, де відсутні вібрації від інших машин.

SuperAgronom.com: Наскільки взагалі оновилося обладнання з того часу, як підприємство переорієнтувалось із насіння цукрового буряку на інші культури?

Руслан Довгун: У нас є машини від 1977 до 2016 року виготовлення. Наприклад, найстарші калібрувальні машини, хоч і поступаються за продуктивністю новим, але за якістю нічим не гірші. Адже то були ці ж самі відомі світові марки, як Petkus, Cimbria, KAMAS Westrup та ін. Звісно, багато чого зі старого обладнання було замінено, багато додано. Особливо для збільшення продуктивності — ті ж норії, транспортери, уже згадані лінії для обробки нішевих культур. Обсяги виробництва зростають, тому постійно плануємо на майбутнє збільшення продуктивності нашого обладнання.

У нас взагалі йде постійне оновлення й переобладнання. Переорієнтували сушарку з товарного зерна на насіннєве — там є нюанси свої. Вже заплановано оновити ділянку протруювання. А з більших проектів на перспективу — реконструкцію однієї лінії зі спеціалізацією суто під соняшник. Є така потреба. Там буде повністю нове найсучасніше обладнання.

SuperAgronom.com: Загальні обсяги переробленої продукції ви назвали, а цікаво ще окремо по кожній культурі дізнатись.

Руслан Довгун: За цей сезон розкалібровано сої 5650 т, пшениці 1530 т, гороху 811 т, спельти 1000 т (і це ще не весь обсяг, будемо продовжувати). Трохи допомогли нашому заводу з переробки насіння кукурудзи, підсушили і роз калібрували для них 1270 т. Висушили на нашій сушарці 1800 т соняшника, із них розкалібрували 1180 т. Також переробили 440 т вирощеного на наших полях для компанії Syngenta гібридного ячменю. Цього року вперше взялись за сочевицю — переробили її 200 т. Досвід виявився досить вдалий.

SuperAgronom.com: А скільки за добу можуть осилити переробки ваші потужності?

Руслан Довгун: Це залежить від різних чинників. Передусім, від культури. Пшениці можна переробити 150 т за добу, а сої 120 т/добу. А соняшника лише 30 т/добу. Бо ту ж пшеницю значно легше очистити і відкалібрувати. машину пшениці їм набагато простіше очищати і калібрувати. Полущити і відсіяти дрібну і биту. А з соняшником складнішен — там і голозерний може бути, і пусті зерна, і склероції. Режими їх відсіювання повільніші. Тому лінія видає тільки 30 тонн на день. Також відіграє важливу роль якість самої прийнятої сировини. У нас на кожному етапі — приймання, перед сушінням, перед калібруванням, перед протруюванням — відбираються проби, які проходять лабораторні дослідження, і їх результати також враховуємо в технологічній карті виробництва кожної партії.

SuperAgronom.com: Чим цікава для вас ця діяльність, які бачите для себе переваги роботи в компанії LNZ Group?

Руслан Довгун: Наша компанія ніколи не стоїть на місці і не рухається по «заїждженій колії». Постійно відбувається щось нове. Якась нова культура в переробці, щось будується, щось реконструюється. Кожен рік якесь технологічне оновлення обладнання. Невпинне удосконалення. До того ж, оскільки наша група компаній займається від вирощування культур до дистрибуції, то співпраця між різними відділами додає знань і навичок по різноманітних галузях. Плюс керівництво досить активно займається підвищенням нашої кваліфікації, навчанням персоналу. Їздимо на інші заводи, вивчаємо досвід європейських колег, знайомимося з іншими технологіями, беремо участь у конференціях як в Україні, так і за кордоном. Насправді немає у нас тієї рутини, про яку ви згадували раніше.

І звісно, як тут не згадаєш і про соціальні наші проекти. Компанія підтримує розвиток спорту в місцевих та загальноукраїнських масштабах. А я особисто беру участь в аматорській заводській футбольній команді. Беремо участь у змаганнях районних, обласних. Тобто життя у нас різностороннє. І все спонукає до того, щоб плідно працювати і розвиватися.

SuperAgronom.com: Дякуємо, Руслане, за цікаву розмову!

SuperAgronom.com