Роман Кравець: Не відкладайте закупівлю добрив на безрік.

LNZ Group — багатопрофільний агрохолдинг. Вже кілька років група активно розвиває енергетичний напрямок, на якому спеціалізується LNZ Energo. Це і ринок газу, й електроенергетика, і постачання мінеральних добрив. А оскільки в останні місяці та напередодні нового аграрного сезону це — вкрай актуальні теми для всіх учасників агро, ми поспілкувались з керівником напрямку LNZ Energo LNZ Group Романом Кравцем, спробували підбити перші підсумки та зазирнути за обрій 2021 року. 

Latifundist.com: Для представників агро 2021 рік став серйозним іспитом з багатьох напрямків. Насамперед у сегментах енергоносіїв і добрив, тобто основних видів діяльності LNZ Energo. З якими результатами компанія завершує сезон-2021 і наскільки вони відрізняються від торішних?

Роман Кравець: Річ у тому, що в енергетиці сезон не співпадає з календарним. Так само, як і на ринку добрив.

Зазвичай остаточні підсумки сезону ми підбиваємо після закінчення першого кварталу, тобто зараз ще передчасно їх робити. Для напрямку добрив — це закінчення посівної кампанії, для газу та електрики — закінчення опалювального сезону.

Взагалі, враховуючи специфіку року, у нас фактично щодо всіх напрямків досить стримані очікування. Щонайменше плануємо досягнути кількісних показників продажів минулого року. Якщо вдасться перевищити їх, будемо сприймати це як приємний бонус та успіх.

Роман Кравець: Не відкладайте закупівлю добрив на безрік. фото 1 LNZ Group
Завод LNZ Group

Latifundist.com: Який із напрямків діяльності LNZ Energo в 2021 році показав найкращі результати і що цьому сприяло?

Роман Кравець: Насправді, всі напрямки діяльності LNZ Energo показують достойні результати. Тобто виділити якийсь один із них дуже важко.

Але про наш новий проєкт, який стартував цього року, а саме продаж електроенергії, дійсно, хотілося б сказати окремо.

Менше ніж за рік ми вийшли на показник продажів 5 млн кВт на місяць. Я вважаю, що це досить красномовний результат, який свідчить і про значний потенціал ринку електроенергії, і про перспективність розвитку цього напрямку діяльності LNZ Energo.

Latifundist.com: Газова криза вплинула на результати роботи LNZ Energo?

Роман Кравець: Якщо під газовою кризою розуміти різке зростання цін, то сьогодні цей тренд простежується на всіх сировинних ринках. Зросли ціни на нафту, вугілля, зернові культури тощо.

Але для трейдингових компаній, тобто і для LNZ Energo, загалом немає ніякого значення, зростає ціна на ринку чи ні. Змінюється лише стратегія закупівель та продажів певних продуктів. Звичайно, у зростаючого ринку є свої недоліки. Це зменшення купівельної спроможності клієнтів та збільшення розміру оборотного капіталу, необхідного для проведення закупівель. Хоча я вважаю, що це — тимчасові складнощі.

Газова криза як мотивація? Про позитивні моменти енергетичного колапсу

Роман Кравець: У газовій галузі зима — це завжди піковий сезон. Тому ми, дійсно, очікуємо подальшого зростання цін на газ. Тим більше, що для цього є чимало передумов. Зокрема, низький рівень запасів природного газу в сховищах. В Україні в тому числі.

Хоча я думаю, що навесні ціни на газ у відносному значенні дещо знизяться. Однозначно. Проте, який це буде рівень в абсолютних показниках, поки важко спрогнозувати.

Latifundist.com: Чи очікуєте Ви подальшого зростання цін на добрива і чого, на Вашу думку, варто чекати агровиробникам навесні 2022 р.?

Роман Кравець: Почну з поради представникам агро: якщо маєте можливість, купуйте добрива зараз — не відкладайте прийняття рішення про купівлю в «довгий ящик».

Формула проста: чим ближче до сезону, тим вірогідніше, що вартість мінеральних добрив зросте. Ключових факторів цього зростання два: дорога сировина (і, відповідно, зростання собівартості) і дефіцит добрив на ринку.

Latifundist.com: Повернімось до LNZ Energo. Як Ви плануєте розвиватися у 2022 р., на якому напрямку робите акцент?

Роман Кравець: Насправді, ми не акцентуємо роботу на якомусь одному сегменті чи виді діяльності. Намагаємось гармонійно розвиватися у всіх напрямках. Конкретну стратегію розвитку кожного з них будемо розробляти залежно від ситуації на ринках. Але, найімовірніше, рішення про подальший розвиток буде прийматися в другому кварталі 2022 року після підбиття підсумків сезону.

Latifundist.com: Розкажіть про Ваш досвід в агро. Чому вирішили розвиватися у цьому напрямі?

Роман Кравець: Кар’єру в агро я розпочав більше 10 років тому, у 2009 році. Це був великий агрохолдинг, у якому я, власне, 10 років і пропрацював. За цей час змінив декілька посад, але на всіх з них прямо чи опосередковано займався закупівлями.

До LNZ Group перейшов три роки тому.

Хоча взагалі і те, чим я займався раніше, і те, чим займаюся зараз, — це не агро в класичному розумінні. Я очолюю трейдинговий напрямок. І серед наших клієнтів є багато компаній, які ніяк не пов’язані з аграрним сектором.

Роман Кравець: Не відкладайте закупівлю добрив на безрік. фото 2 LNZ Group
Роман Кравець

Latifundist.com: Чи любите свою роботу? Що Вам подобається у ній?

Роман Кравець: Якщо б моя робота мені не подобалася, я б, напевно, знайшов іншу. Чесно. Тож свою роботу я люблю. Мені все подобається. Особливо її динамічність. І швидкість, з якою приймається більшість рішень. Це одне з головних правил успішного трейдингу — рішення необхідно приймати виважено, але дуже швидко.

Latifundist.com: Але ж це потребує постійного емоційного напруження. Не боїтеся емоційного вигорання?

Роман Кравець: Звичайно, коли ти багато років займаєшся однією справою, є ризик емоційного вигорання. Але, з іншого боку, це залежить від того, наскільки робота цікава для тебе, яке моральне задоволення вона тобі дає.

У всякому разі за 10 років на попередньому місці роботи ніяких ознак наближення емоційного вигорання я не відчув.

Сподіваюся, що і в LNZ Group до цього не дійде.

Latifundist.com: Цікава робота — це добре. Але для підтримання високої продуктивності необхідний і якісний відпочинок. Як відпочиваєте Ви?

Роман Кравець: Для мене кращий відпочинок — це коли у вільний час я знаходжуся в колі сім’ї та друзів. А де це відбувається — вдома, на природі чи десь ще — вже вторинне питання.

І ще я також люблю подорожувати та відкривати для себе нові країни.

Latifundist.com: І останнє запитання, хтось із Вашої родини працює в агро чи Ви — засновник нової династії?

Роман Кравець: Насправді, крім мене, ніхто з моєї родини не має відношення до агро. А що стосується династії — час покаже. Адже в агро, в енергетиці, у трейдингу — у кожному з цих напрямків діяльності є своя родзинка. Головне — зуміти її роздивитися.

Валентин Хорошун, Latifundist.com

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta