Рістрегуляція та захист озимого ріпаку

Озимий ріпак серед олійних культур посідає почесне місце в структурі посівних площ по всій території України. Статистика свідчить про те, що за збільшення посівів ріпаку в сівозміні до 10% різко зростає шкодочинність хвороб. Тому під час планування високого урожаю культури необхідно передбачити інтенсивний фунгіцидний та інсектицидний захист протягом усієї вегетації.

Рістрегуляція та захист озимого ріпаку фото 1 LNZ GroupУ весняну вегетацію основну увагу приділяють захисту від шкідників і хвороб, внесенню регуляторів росту (часто це фунгіциди з рістрегулюючими властивостями), меншою мірою — контролюванню рівня забур’яненості, втрати від якої можуть становити 30-50% і навіть більше за складних кліматичних умов цього року.

Найпершим весняним агроприйомом на посівах ріпаку є основне внесення азотних добрив у нормі 80-120 кг/га діючої речовини. Найкращий результат досягається за підживлення в два етапи. Перше внесення проводять по мерзлоталому ґрунту. Вдруге азот найкраще внести через три тижні після першого, найпізніше — під час розпускання перших бутонів. Для забезпечення рослин мікроелементами ми пропонуємо використання сучасних спеціальних добрив DEFENDA на основі амінокислот, екстрактів морських водоростей та інших органічних компонентів, таких як DEFENDA МІКРО, DEFENDA АМІНО.

Рістрегуляція та захист озимого ріпаку фото 2 LNZ GroupОсобливу увагу слід приділити підживленню посівів ріпаку бором. Внесення DEFENDA БОР (В-14%) у нормі 1 л/га (у весняний період рекомендується 2-3 внесення) допоможе наситити організм рослини цим необхідним елементом. Адже бор в рослинах ріпаку регулює синтез вуглеводів, нуклеїнових кислот, впливає на диференціацію, ріст і поділ клітин. Поліпшує в рослині переміщення продуктів фотосинтезу, підвищує насіннєву продуктивність та вміст олії. Нестача бору призводить до зменшення кількості стручків і насіння в стручках, гальмування росту рослин, хлорозу наймолодших листків. На слабозабезпечених цим елементом ґрунтах урожайність після внесення бору зростає на 2-5 ц/га.

Незважаючи на високу конкурентну здатність щодо бур’янів, внаслідок випереджаючого росту навесні ріпак може сильно забур’янюватися. Вони забирають у рослин ріпаку вологу і елементи живлення, засмічують насіння, підвищують його вологість. Для боротьби з дводольними бур’янами на посівах ріпаку рекомендується застосовувати такий продукт від бренду DEFENDA як Піраміда (клопіралід 300 г/л) з нормою 0,4 л/га. За потреби додаткового знищення злаків можна використати грамініцид Харума  (хізалофоп-П-етил 125 г/л) з нормою внесення 0,6-1,2 л/га.

Ріпак, як і інші сільськогосподарські культури, уражується багатьма збудниками хвороб. Найбільш поширеними є борошниста роса, пероноспороз, альтернаріоз, склеротиніоз, фомоз. За оптимальних умов для свого розвитку хвороби можуть призвести до втрати врожаю на рівні 30-80%. Тому виникає необхідність проводити фунгіцидні обробки заздалегідь, зупинивши розвиток нових хвороб і тих, що перейшли з осіннього періоду. Від того, наскільки надійним та ефективним буде захист, залежить подальший розвиток культури та її майбутня врожайність. У фазі відновлення весняної вегетації рекомендовано фунгіцид Абсолют (карбендазим, 500 г/л) з нормою внесення 1 л/га від ураження таких хвороб як борошниста роса, кореневі гнилі, альтернаріоз та фомоз.

Захист ріпаку озимого у фазі стеблування, та для чого потрібна весняна регуляція росту ріпаку (застосування фунгіцидів з рістрегулюючими властивостями)

  • Стимулювання гілкування.
  • Запобігання виляганню через укорочення та зміцнення основного стебла.
  • Синхронізація цвітіння та підвищення кількості стручків на рослині.

При цьому більш слабі посіви мають більшу потребу в рістрегуляції. Тому на слаборозвинутих посівах озимого ріпаку (які до зими утворили не більше 10 листків) першу обробку фунгіцидами з рістрегулюючими властивостями проводять за висоти рослин 10-15 см. Також слід пам’ятати, що рістрегулююча дія триватиме 2-3 тижні. Тому за умов достатнього зволоження, для вологозабезпечення необхідне друге вкорочення стебла у стадії бутонізації. Рекомендуємо використовувати наступні продукти від бренду DEFENDA: Талер (тебуконазол 250 г/л) з нормою 0,5-1,0 л/га, Камзол (метконазол 60 г/л) з нормою 0,75-1,25 л/га, Камзол Турбо (ципроконазол 80 г/л + метконазол 60 г/л) з нормою 0,5-0,7 л/га. Дані фунгіциди мають відмінну рістрегуляцію та захистять ріпак від таких хвороб як фомоз, альтернаріоз, склеротиніоз, циліндроспоріоз. Ну і, звичайно, не забуваємо про фунгіцидний захист у фазі цвітіння і рекомендуємо такі продукти: Спліт Дуо (дефеноконазол 125 г/л + азоксистробін 125 г/л) з нормою внесення 0,5-1,0 л/га. А також Дот (ципроконазол 80 г/л + пропіконазол 250 г/л) + Старк (азоксистробін 250 г/л) — по 0,5 л/га даних продуктів для захисту від склеротиніозу, циліндроспоріозу, альтернаріозу, фомозу, сірої гнилі, пероноспорозу.

Озимий ріпак, як і всі рослини родини хрестоцвітих, «полюбляє» велику кількість шкідників, які можуть призвести до надзвичайної кількості втрат урожаю. Найбільшу загрозу посівам несуть: стебловий прихованохоботник, квіткоїд, оленка волохата, ріпаковий пильщик, стручковий прихованохоботник, ріпаковий комарик, совки. У фазу відновлення весняної вегетації та за низьких температур надійним захистом буде інсектицид Циркуль (лямда-цигалотрин 50 г/л) з нормою застосування 0,15 л/га, а також потужно буде працювати Альтрон (альфа-циперметрин 200 г/л) з нормою застосування 0,05-0,1 л/га для захисту від прихованохоботників, довгоносиків, блішок, ріпакового квіткоїда. Фаза стеблування та фаза бутонізації потребують особливого та надійного захисту від шкідників. Тому питання використання інсектицидів не повинно виникати, натомість важливо зосереджувати увагу на строках застосування інсектицидів ще до того, як фітофаги завдадуть непоправної шкоди культурним рослинам. Для цих фаз краще обирати продукти контактно-системної дії від бренду DEFENDA, такі як Бомбардир Дуо (імідаклоприд 300 г/л, лямбда-цигалотрин 100 г/л) у нормі застосування 0,15-0,25 л/га або Престо (клотіанідин 200 г/л, лямбда-цигалотрин 50 г/л) у нормі застосування 0,3-0,4 л/га або Октант Турбо (тіаметоксам 141 г/л, лямбда-цигалотрин 106 г/л) у нормі застосування 0,2-0,25 л/га для захисту посівів від ріпакового квіткоїда, біланів, клопів, прихованохоботників. У фазу цвітіння використовуємо препарати, безпечні для бджіл: Атік (ацетаміприд 200 г/кг) з нормою застосування 0,10-0,12 г/кг або Синерид (тіаклоприд 240 г/л) з нормою 0,30-0,40 л/га для захисту від комплексу шкідників, особливо стручкового комарика.

Отже, завдяки препаратам від бренду DEFENDA можна забезпечити ефективне живлення та захист ріпаку протягом усієї вегетації, що дає можливість отримувати гарні врожаї з високими показниками якості. Вміле користування технологією захисту дасть змогу одержати стабільний прибуток навіть у складних кліматичних умовах. 

Олександр Котигора, менеджер з розвитку агротехнологій у Південному регіоні LNZ Group

Джерело: Аgroportal.ua

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta