Результати дослідів 2020 гербіцидного захисту, технології сівби соняшнику, кукурудзи та пшениці

Поточний сезон видався дуже цікавим для українських аграріїв. Як зазначають спеціалісти LNZ Group, щорічні зміни клімату та економіки, особливо нетиповий 2020 рік із аномальною зимою та недостатньою кількістю ґрунтової вологи для весняної посівної, змушують постійно тримати руку на пульсі.

Результати дослідів 2020 гербіцидного захисту, технології сівби соняшнику, кукурудзи та пшениці фото 1 LNZ GroupТож разом з LNZ Group згадаймо, який вплив мали технології посіву на розвиток кукурудзи, про ефективність роботи ґрунтових та страхових гербіцидів на кукурудзі та соняшнику у 2020 році, а також яку врожайність показали сільськогосподарські культури.

Результати дослідів 2020 гербіцидного захисту, технології сівби соняшнику, кукурудзи та пшениці фото 2 LNZ Group

Як боротися з бур'янами?

У другому випуску LNZ Hub 3.0 спеціалісти компанії LNZ Group розповіли про боротьбу із бур'янами на початкових етапах росту рослин з урахуванням особливостей поточного агрокліматичного сезону.

«За період з 28 квітня по 13 травня на дослідних ділянках сумарно випало 48 мм опадів. При чому, ці опади були у вигляді короткочасних сильних дощів. За звітний період середньодобова температура коливалася в межах 8-10°С. Слід зазначити, що у денний час позначки термометрів підіймалися до 27-28°С, в нічний час — до 2-3°С, місцями спостерігались заморозки. Це звичайно дуже вплинуло на фізіологічний розвиток рослин», — зазначив фахівець.

За результатами огляду дослідних блоків LNZ Hub  експерт розповів про різні схеми захисту посівів пшениці, кукурудзи, соняшнику та сої, особливості дозування пестицидів та їх бакові суміші. Не менш важливим аспектом став аналіз зміни погодних умов та їх вплив на стан і розвиток рослин. З моменту сівби соняшнику та кукурудзи пройшов місяць, з моменту внесення ґрунтових гербіцидів — 22 дні. За рахунок перепадів температури рослини перебували в стресі, втім такий стан, на думку фахівця, не можна віднести до негативно впливу ґрунтових гербіцидів.

«Процеси асиміляції та дисиміляції за умов різких перепадів температур проходять дуже складно. Волога, яка знаходиться в рослині, провокує появу так званих перетяжок. Аналізуючи стан посівів можу зробити висновок, що це ніяким чином не можна віднести до негативного впливу саме через промивку рослин ґрунтовими гербіцидами», — зауважив експерт.

У другому випуску LNZ Hub 3.0 також розповіли про новітні технічні рішення для розкриття потенціалу врожайності культур, системи захисту DEFENDA, особливості вегетації та фази розвитку зернових і силосних гібридів UNIVERSEED, стан посівів соняшнику за класичною теологією та технологією Clearfield.

Як кількість фунгіцидних обробок впливає на врожай ярої пшениці?

27 липня у м. Шпола, що на Черкащині, на полях компанії LNZ Group збирали врожай ярої  пшениці. Від сходів до збирання минуло 118 днів.  Про це спеціалісти компанії розповіли у шостому випуску LNZ Hub 3.0.

Спеціалісти компанії зауважують, що на полі посіяли три демо-ділянки культури. Там здійснили 2 гербіцидних захисти та проводили на кожній ділянці однократне, двократне та трикратне внесення фунгіцидів відповідно. 

Система фунгіцидного захисту на першій ділянці включала Пегас 1,0 л/га + Парацельс 0,5 л/га. На другій — Пегас 1,0л/га + Парацельс 0,5 л/га і Дот 0,5 л/га + Старк 0,5 л/га. А на третій складалася з препаратів Пегас 1,0 л/га + Парацельс 0,5 л/га, Дот 0,5 л/га + Старк 0,5 л/га та Камзол 1 л/га + Талер 0,75 л/га.

Результати дослідів 2020 гербіцидного захисту, технології сівби соняшнику, кукурудзи та пшениці фото 3 LNZ GroupОкрім внесення фунгіцидів, технологія захисту була однаковою на всіх ділянках і складалася з внесення у фазу кущення гербіциду Шериф 15 г/га, післясходового гербіциду Аксакал 20 г/га, прилипача Супер Мачо  0,15 л/га + Пегас 1,0 л/га + Парацельс 0,5 л/га + інсектициду Циркуль 0,2 л/га. На початку фази цвітіння вносили інсектицид Престо 0,3 л/га.

«За температури 26°C та вологості 13% на першій ділянці, де лише раз здійснювалась фунгіцидна обробка, ми отримали врожай 4,8 т/га. На другій — 5,2 т/га, там відповідно було 2 фунгіцидних обробки. І на ділянці, де ми провели три фунгіцидних захисти, врожай був 6 т/га», — зазначив фахівець компанії LNZ Group.

Спеціалісти компанії додають, що в середньому тонна коштує 6 тис. грн, тому радять агрономам  добре обдумувати системи захисту та прибутки надалі.

Робота страхових гербіцидів на соняшнику

У п'ятому випуску LNZ Hub 3.0  розповіли про знищення бур'янів на полі соняшника за допомогою високоефективного гербіциду широкого спектру дії проти одно- та дводольних видів бур’янів у посівах соняшнику — Імпреза. Варто додати, що протягом 10 днів на ділянці випало 35 мм опадів, тож вчасно внести гербіцид у фазу 4 листка не вдалось.

«У фазу 6 листка, коли ми вносили післясходовий гербіцид Імпреза (д.р. імазамокс, імазапір) у нормі 1 л/га, розуміли, що складно буде оцінити результат. З бур'янів на полі ми фіксували лободу білу, гірчицю польову, редьку дику, вероніку персидську, мишії, підмаренник чіпкий, тобто повний спектр», — зауважив спеціаліст.

Експерти наголошують, що Імпрезу слід застосовувати тільки на гібридах соняшнику системи виробництва Clearfield® на початкових стадіях розвитку бур’янів 1 раз в три роки на одному полі. Не рекомендується застосовувати препарат, коли рослини соняшнику перебувають у стресовому стані від впливу факторів навколишнього середовища (низькі або навпаки високі температури, сильна посуха, надмірна вологість тощо).

«Якщо застосовувати препарат з групи імідазолінонів, то через 4 місяці можна на тому ж полі сіяти озимі пшеницю та жито, а через 9 — кукурудзу та сою. Для цього важливо, аби  рН ґрунту вище 6 та сума опадів більша, ніж 200 мм, адже при недотриманні цих факторів існує небезпека проявів фітотоксичності», — підсумовують спеціалісти.

На 3-4 день після застосування препарату листя на соняшнику побіліє, але це ніяк не вплине на врожай, побіління зникне через 10-12 днів. На 7 день після застосування післясходового гербіциду Імпреза на полі всі бур'яни були знищено.

«Виробники, що вирощують соняшник, неодноразово зіштовхуються з ситуацією, коли поле вкривають бур'яни, особливо, якщо випадає значна кількість опадів. Варто розуміти, що ми або трохи присадимо соняшник і отримаємо чисте поле, або залишимо все як і є і отримаємо 1 т/га врожайності. При внесенні 1 л/га гербіциду Імпреза збільшення врожайності культури буде сягати від 2,5 т/га», — зауважують фахівці компанії.

Порівняльний аналіз 2 систем захисту соняшнику від DEFENDA

У ході проекту досліджень спеціалісти компанії LNZ Group презентували порівняльний аналіз 2 систем захисту соняшнику від DEFENDA на 4 блоці, де посіяні гібриди Валін і Магура, аби дослідити ефективність різних діючих речовин.

«Тепла зима, недостатня кількість опадів, холодна весна, затяжні опади, що завершились на початку літа  і до 12 вересня їх майже не було — такі погодно-кліматичні умови склались, що повпливали на вегетацію рослин соняшника. Сівба відбулася 16 квітня і одразу були внесені ґрунтові гербіциди», — зауважують фахівці компанії.

У фазу 3-4 листки було внесено добриво Стример ВМА та здійснено 1 фунгіцидний захист препаратами Абсолют у нормі 1 л/га та Парацельс 0,5 л/га. Для другого фунгіцидного захисту у фазу зірочки використовували Дот 0,5 л/га + Старк 0,75 л/га, які вносили паралельно з інсектицидом Престо у нормі застосування 0,4 л/га.

«Ці два гібриди посіяні по 2 різних системах ґрунтового захисту. Перший варіант обробки включав внесення  ґрунтовий гербіцид Айдахо (д.р.тербутилазин) у нормі 1,5 л/га та селективний гербіцид Сора-Нет (д.р. пропізохлор) 2 л/га. На другому варіанті обробки вносили Айдахо (д.р. тербутилазин) 1,5 л/га та гербіцид ДаблТрай (д.р. метолахлор + 1% антидот) 1,6 л/га», — зауважують фахівці компанії.

Обидва препарати  ефективно контролюють злакові та деякі дводольні бур'яни. При внесенні гербіциду ДаблТрай необхідно враховувати температурний режим (наявність плюсових °C) та вологість ґрунту, у порівнянні з ним Сора-Нет працює за відносно нижчих показників.

Результати дослідів 2020 гербіцидного захисту, технології сівби соняшнику, кукурудзи та пшениці фото 4 LNZ Group

Незалежно від препаратів різниця по одержаній врожайності відносно невелика.

Урожайність соняшника Alta seeds i S&W

У наступному відео спеціалісти компанії розповідають про врожайність соняшника Alta seeds і S&W на LNZ HUB 2020.

Результати дослідів 2020 гербіцидного захисту, технології сівби соняшнику, кукурудзи та пшениці фото 5 LNZ Group

Зважаючи на погодно-кліматичні особливості сезону 2020, вологість соняшника становить від 6 до 12%. Станом на 12 вересня 80% кошиків ранніх гібридів соняшнику побуріли, а пізніх — 60% бурі, а 40% жовті.

Результати дослідів 2020 гербіцидного захисту, технології сівби соняшнику, кукурудзи та пшениці фото 6 LNZ Group

Як технології посіву впливають на розвиток кукурудзи?

У третьому випуску LNZ Hub 3.0 експерт розповів про залежність умов сівби кукурудзи та новітні технічні рішення, які впливають на розкриття потенціалу врожайності культури.

З метою достовірності отримання даних на дослідних ділянках було висіяно гібрид кукурудзи UNI3511/EXPH003 (ФАО 350) бренду UNIVERSEED. Вплив притискного зусилля на ефективність проростання насіння досліджувалось з використанням системи DeltaForce.

«Дані аналізу стану рослин за допомогою приладу P060 STICK, розробленого інженерами Precision Planting, свідчать, що ділянки з надважким притискним зусиллям характеризуються різницею у листковій масі рослин. Зниження потенціалу врожайності культури в такому випадку може сягати 20%. Неефективним виявилось і надлегке притискне зусилля (20 кг), яке, окрім цього, сприяло появі двійників. Водночас, автоматичне притискне зусилля сприяло отриманню рівномірної густоти рослин. Це суттєво впливає на дружність сходів та їх високу кінцеву врожайність», — зазначив спеціаліст.

Дослідження впливу густоти сівби на LNZ Hub 3.0 проводилося за трьома різними нормами і характеризувалося наступними показниками:

  • 65 тис./га — 4,55 шт/м (рослин на погонний метр);
  • 70 тис./га — 4,9 шт/м;
  • 75 тис./га — 5,3 шт/м.

Подальший вплив норми висіву на потенціал врожайності культури фахівці досліджуватимуть з ходом вегетації культури, адже за теперішніх умов суттєвої різниці між станом рослин не помітно.

Залежність глибини посіву досліджувалась за умов сівби на глибину 2,5 см, 7,5 см та 8,75 см. 

«За умов сівби на глибину 8,75 см спостерігаємо поодинокі рослини у стадії шильця, з дуже слабким розвитком зародкових корінців. При такій глибині запасу пластичних речовин недостатньо для винесення колеоптилю на поверхню ґрунту. Водночас, аналіз рослин, висіяних на глибину 5 см, свідчить про належний розвиток потужної первинної кореневої системи, виходу мезокотиля і власне колеоптиля, з появою 5 листків на поверхні ґрунту. Можна дійти висновку, що глибина посіву має одне з ключових значень на старті розвитку рослини», — наголосив фахівець.

Слід відзначити, що суттєвої різниці у розвитку та поточному стані рослин не було відзначено на ділянках з насінням різних фракцій (плоским та овальним) та за умов різної швидкості сівби (16 км/год та 12 км/год).

Важливим для багатьох агровиробників є питанням доцільності внесення стартових добрив пів сівбу кукурудзи. Детальніше про такі добрива, їх форми та норми внесення дізнавайтесь з третього випуску LNZ Hub 3.0 на YouTube-каналі LNZ Group

Дієвість страхових схем гербіцидного захисту кукурудзи

У четвертому випуску LNZ Hub 3.0  спеціалісти компанії дослідили ефективність застосування страхових схем гербіцидного захисту кукурудзи та провели порівняльний аналіз впливу препаратів DEFENDA.

Слід зазначити, що через складні погодні умови фахівцям довелося вносити гербіциди на стадії розвитку кукурудзи 5-7 листків. В цілому, на демо-полях LNZ Hub 3.0 досліджується 4 різні схеми страхових гербіцидів:

  1. Муссон у нормі 0,8 л/га + Сумаро 0,25 л/га + Мачо 0,2 л/га;
  2. Аксакал 20 г/га + Муссон 0,8 л/га + Мачо 0,2 л/га;
  3. Аксакал 20 г/га + Рим 30 г/га + Мачо 0,2 л/га;
  4. Аксакал 20 г/га + Кентавр 40 г/га + Мачо 0,2 л/га.

На 6-й день після внесення експерти компанії дослідили ефективність дії кожної із перелічених вище страхових систем.

«Аналіз дії першої схеми свідчить про ефективний вплив на лободу білу та гірчак, талабан та гірчицю польову. Слід також відзначити, що вже на шосту добу спостерігалася незначна дія нікосульфурону на мишію, який зупинився у рості. Окремо варто відзначити падалицю соняшника, на якій спостерігається дія мезотріону. Листкова поверхня падалиці відмерла, точки росту також немає», — зазначив спеціаліст.

Особливістю другої схеми захисту, зі слів фахівця, є дещо вища ефективність у боротьбі зі злаковими бур’янами. Яскравим прикладом цього є вплив препаратів на мишії, які на час моніторингу полів побіліли та зупинились у рості. При цьому, на ділянках було помічено уповільнений вплив Аксакалу на падалицю соняшника. І хоча на рослинах уже спостерігався хлороз, проте листова поверхня ще повністю не відмерла.

«Аналізуючи вплив третьої схеми, бачимо більш дієвий, у порівнянні з другою схемою, вплив на падалицю соняшника. З-поміж інших схем слід відзначити найпотужніший вплив на злакові бур’яни, цей ефект демонструють мишії, листя яких уже побіліло. Спостерігається також зупинка росту у гірчаків та лободи», — відзначив спікер.

Повідомляється також, що на четвертій дослідній ділянці ефективність страхової гербіцидної схеми проявилась у впливі на рослини гірчаку почечуйного та підмаренника чіпкого, у яких на час обстеження вже спостерігався некроз. Бажаного ефекту було також досягнуто на падалиці соняшнику.

Вплив на врожайність гербіцидного захисту DEFENDA на кукурудзі

У ході дослідження гербіцидного захисту від DEFENDA спеціалісти компанії LNZ Group продемонстрували ефективність застосування препаратів та систем захисту від компанії та їх вплив на врожайність.

22 вересня збирали врожай кукурудзи гібриду UNI3511/EXPH003 (ФАО 350), який посіяли 16 квітня. В грудні вносили безводний аміак 150 кг/га та під дискування — діамофоску 150 кг/га. Також вносили інсектицид Престо 0,4 л/га та у фазу 6 листка — добриво Стример Zn.

В рамках дослідів спеціалісти компанії застосували 2 схеми ґрунтового захисту:

  1. Сора-Нет 2,0 л/га + Айдахо 1,5 л/га;
  2. Сора- Нет 2,0 л/га + ДаблТрай 1,6 л/га.

Результати дослідів 2020 гербіцидного захисту, технології сівби соняшнику, кукурудзи та пшениці фото 7 LNZ Group

Наступним кроком стало застосування систем страхового захисту:

Мета цього досліду — порівняти страхові схеми для кукурудзи. Урожайність в перерахунку на 14% при застосуванні першої схеми дорівнює 6,86 т/га, а другої — 6,42 т/га. Спеціалісти рекомендують використовувати гербіциди Сумаро та  Муссон при знищенні широкого спектру дводольних та злакових бур'янів, а Аксакал та Муссон для захисту та контролю злакових та деяких дводольних бур'янів, переважно падалиці соняшника.

Також тестувалися ще 2 схеми страхових гербіцидів Аксакал 20 г/га + Рим 30 г/га + Мачо 0,2 л/га; Аксакал 20 г/га + Кентавр 40 г/га + Мачо 0,2 л/га.

«Післясходовий гербіцид Аксакал варто використовувати проти падалиці соняшника, підмаренника чіпкого до 14 кілець та падалиці озимого ріпаку. Рим — селективний післясходовий гербіцид для захисту посівів кукурудзи від однорічних і багаторічних дводольних та злакових бур’янів. Двокомпонентний гербіцид системної дії Кентавр пригнічує широкий спектр бур’янів (контроль однорічних і багаторічних злакових та дводольних), тому немає необхідності змішувати його додатково з іншими препаратами», — розповіли в LNZ Group.

Результати дослідів 2020 гербіцидного захисту, технології сівби соняшнику, кукурудзи та пшениці фото 8 LNZ Group

Врожайність гібридів кукурудзи UNIVERSEED

В рамках проекту LNZ Hub 3.0 було випробувано лінійку з п’яти гібридів кукурудзи бренду UNIVERSEED з ФАО від 220 до 420. Тестування ексклюзивів відбувалось в рівних умовах на одному блоці №6. Найкраще себе проявили гібриди з ФАО 260 і 320.

Щоб забезпечити чистоту експерименту, вся технологія, починаючи від дати посіву і завершуючи збиранням, була однаковою. Сівбу провели 16 квітня, збирання — 22 вересня. Вологість становила від 12 до 20%.

Протестовані гібриди UNIVERSEED характеризуються пластичністю, толерантністю до комплексу хвороб, високим потенціалом врожайності та гарною вологовіддачею. Система захисту складалася з ґрунтових гербіцидів Сора-НЕТ і Айдахо (DEFENDA). Страхові гербіциди Муссон і Сумаро, також вносився інсектицид Престо, позакореневе живлення — Стример ZN.

«Кліматичні умови цього року були дуже специфічними і критичними для деяких гібридів, що дало нам можливість оцінити їх реакцію, порівняно з іншими», — розповіли в LNZ Group.

Всього тестувалося 5 гібридів кукурудзи:

  • UNI3510/EXPM032 (ФАО 220). Урожайність цього гібриду становила 6,51 т/га. За умов  недостатньої вологості потрібно звертати на такі ФАО треба звертати увагу. Цей гібрид відрізняється ранньостиглістю, швидкою вологоздачою, що досягається за рахунок зубовидного зерна, холодостійкістю, швидким стартовим ростом (за рахунок цього її можна використовувати як для ранніх посівів, так і для пізніх). Раннє ФАО великим потенціалом урожайності відрізнятись не буде, але стабільний урожай ця кукурудза дасть. В середньостатистичному качані близько 16 рядів (30 зерен на ряд).
  • UNІ310/EXPM015 (ФАО 260) — середньо-ранній гібрид. Урожайність — 7,32 т/га. В цього гібриду значно більший потенціал продуктивності. Тут також 16 рядів, але в кожному ряді по 40 зерен та більше зерен.
  • EXPI143 (ФАО 340) — найбільш продуктивні гібриди, новинка в портфелі LNZ. Урожайність — 7,37 т/га. Качан досить великий, складається з 20 рядів, близько 35 великих зерен в кожному ряді.
  • UNI3511/EXPH003 (ФАО 350). Урожайність — 6,82 т/га. Цей гібрид трохи нижчий від інших, має потужну кореневу систему та стебло. Стартовий ріст повільний, але за рахунок швидкого розвитку коренів використання елементів живлення та вологи більш ефективне. В качані близько 18-20 рядів (30-40 зерен в кожному). Цвіте рано, на рівні 250 ФАО
  • EPM017 (ФАО 440). Урожайність — 6,65 т/га. Цей екземпляр має дуже високий потенціал — 20 і більше рядів (понад 40 зерен в кожному), але дуже чутливий до умов, вимогливий до кількості сонячної енергії та кількості вологи.

Джерело: Superagromom.com

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta