Результати агросезону 2020: Які гібриди кукурудзи показали себе найкраще?

Для кукурудзи нинішній сезон був важким — і врожаї впали, і загальний валовий збір знизився. Але урожай зібрано і можна попередні підсумки підбивати. Зокрема, де в умовах цього року виробники помилились, де зорієнтувались і відреагували, які фактори вплинули на результат. Та як спрацювала генетика — на прикладі гібридів кукурудзи бренду UNIVERSEED.

Насамперед варто нагадати, чим «вирізнився» 2020 рік для кукурудзи. По-перше, він почався з прохолодної весни. Подекуди аграрії мусили сіяти культуру в недостатньо прогрітий ґрунт. Відповідно і сходи отримали слабкі й невирівняні. По-друге, ще з недостатньо сніжної зими відчувався дефіцит вологи у ґрунті. І хоч у певний момент вегетації в різних регіонах опади почалися, але саме на час формування регенеративних органів встановилася посуха. А потім і спека.

На цьому тлі добре проявилася негнучкість багатьох господарств. Не встигали ні передбачити проблеми, ні швидко підлаштуватись під умови.

Результати агросезону 2020: Які гібриди кукурудзи показали себе найкраще? фото 1 LNZ Group«Загалом, багато господарств — великих, середніх і малих — не змогли пристосуватися до ситуації, яка була на початку весни, в тому числі з дефіцитом вологи. Відповідно, вони не скорегували технологію вирощування і працювали по шаблону, той, який у них був загальноприйнятий. Давали багато азотної групи, не давали збалансованого фосфору і калію для того, щоб розвивалася коренева система. Багато хто загущував кукурудзу, сіяли стандартними нормами. Плюс додалась тенденція останніх кількох років — це збільшення ФАО кукурудзи. В цьому сезоні хто згустив посіви, і хто посіяв велике ФАО на фоні надмірної кількості азоту, ті втратили значну частину врожаю» , — зазначає Віталій Брашован, менеджер з розвитку агротехнологій у східному регіоні компанії LNZ Group.

Збої відбувались по багатьох «точках». Висіяні в холодний ґрунт гібриди інтенсивного типу не отримали достатньої енергії проростання, а через слабкі і зріджені посіви ламалися схеми захисту, зокрема гербіцидного. Особливо якщо застосовували 2,4-Д і гормональні діючі речовини, це ще посилювало стрес, який переживали рослини від холоду й дефіциту вологи.

Або, наприклад, у Тернопільській області, після сівби кукурудзи, коли вона починала сходити, а температура опускалася вночі до 3-4 °С, навіть приморозки були. І сходам начебто час проростати уверх, але там холодно, тож паростки почали розгортатися вниз, бо на глибині 6 см було тепліше, ніж «на виході» з ґрунту.

«Були такі регіони, де за травень випадало до половини річної норми опадів. Відповідно, оцей перекос трішки нерівномірним випадінням опадів він також призвів до того, що кукурудза розвивалася на тлі надмірного зволоження і надмірної кількості азотних добрив. Вона більше виганяла вегетативну масу, а коренева система розвивалася гірше. А далі ще й волога закінчилась. Бо з червня місяця практично по всій території України дощі стали дуже рідкісним, невловимим явищем. Подекуди, коли прийшов момент формувати генеративні органи і давати потомство, рослини бачили, що вологи нема і вони не впораються, тож навіть качани не утворювали», — розповів Віталій Брашован.

Результати агросезону 2020: Які гібриди кукурудзи показали себе найкраще? фото 2 LNZ Group

Найбільше від посухи постраждали південні регіони, але й на Полтавщині, яка входить у зону «відповідальності» пана Віталія, у південних її районах, ситуація також була критичною. І якщо посіви не гинули зовсім від «спраги», то деякі господарства збирали по 2,5 т/га. А були й такі, що по 800 кг/га…

Звісно, такі результати — це крайнощі, хоч вони добре ілюструють цьогорічну тенденцію.

«Погода фактично всіх поставила в рівні умови. Наприклад, у нас в Кременчуцькому районі на дослідному полі, на одному масиві були висіяні як гібриди вітчизняної селекції, так і топові гібриди флагманів ринку. І врожайність при цьому всі показали майже однакову — 2,5-3,0 т/га. І не тому, що вони слабкі, а тому, що не завжди ми можемо протистояти погоді», — зауважив Віталій Брашован.

Тим не менше, за його словами, якщо є хоч якісь шанси поліпшити результат за допомогою як генетики, так і правильно вибраних технологій, то варто їх використовувати.

«Гібридам UNIVERSEED, які наша компанія представляє на ринку, трохи пощастило. Адже у нас є відділ агрономічного сервісу, і ми намагаємося супроводжувати всіх своїх клієнтів, які з нами працюють, сіють кукурудзу цього бренду. Ми практично всіх клієнтів попереджали про ситуацію, ставили їх до відома стосовно запасів вологи, температур, давали поради щодо норм висіву, живлення тощо. Основна маса клієнтів, яких ми змогли охопити і донести цю інформацію, прислухалися і, в принципі, залишилися задоволеними», — каже Віталій Брашован.

Результати агросезону 2020: Які гібриди кукурудзи показали себе найкраще? фото 3 LNZ Group

Однією з ключових характеристик, які «знадобилися» цьогоріч гібридам кукурудзи, — це холодостійкість. За словами пана Віталія, саме таку властивість добре проявив гібрид кукурудзи EXPM032 (ФАО 220).

«Якщо до цього клієнти, до яких приїжджаєш і запитуєш: «Що головне для кукурудзи з гібридів?», вони казали: «Врожайність, толерантність до сажкових хвороб», то цього року гібриди, які мали стійкість до прохолодної погоди, почувалися краще. Зокрема EXPM032 показав практично по всіх регіонах гарну холодостійкість тоді, коли на тлі загального зниження температури більш інтенсивні гібриди отримали стрес, візуально набули світлого кольору, для EXPM032 цей холодовий стрес був мінімальним», — розповів фахівець.

EXPM032 відкриває ранню групу в лінійці зернових гібридів бренду UNIVERSEED. Це гібрид із зубовидним типом зерна, має високу початкову енергію росту та високу посухостійкість. До його характеристик належать також висока стійкість до фузаріозу, висока стабільність та пластичність. В умовах цього року за даними, зібраними на демо-ділянках та в товарних посівах у різних регіонах України, він показав середню врожайність 7,61 т/га у перерахунку на залікову вологість 14%.

Результати агросезону 2020: Які гібриди кукурудзи показали себе найкраще? фото 4 LNZ Group

Як зазначив Віталій Брашован, найвища урожайність цього гібриду була в Сумській області, в одному з господарств Білопільського району отримано 9,02 т/га.

Наступний — EXPM015 (ФАО 260). Середньоранній гібрид із зубовидним типом зерна та доброю вологовіддачею. Має високу початкову енергію росту, холодостійкий, придатний для ранніх посівів, добру стійкість до сажкових хвороб. Також стійкий до фузаріозу (стебла, качана). Стійкий до кореневого та стеблового вилягання, має міцну кореневу систему. Посухостійкий. Рекомендований для зони нестійкого та недостатнього зволоження. Стабільний, пластичний гібрид.

Результати агросезону 2020: Які гібриди кукурудзи показали себе найкраще? фото 5 LNZ Group

Середня врожайність по Україні — 7,9 т/га. Найвища урожайність цьогоріч була отримана на Тернопільщині, в господарстві у Шумському районі — 11,44 т/га .

Наступний гібрид EXPI143 (ФАО 320) — лідер цього року по урожайності в цілому. Це середньостиглий гібрид із зубовидним типом зерна. Має високу початкову енергію росту та високу стійкість до фузаріозу. Характеризується швидкою вологовіддачею.

Результати агросезону 2020: Які гібриди кукурудзи показали себе найкраще? фото 6 LNZ Group

У нинішньому сезону середня врожайність по облікованих точках 9,66 т/га. Найвищий показник отримано в тому ж Шумському районі Тернопільської області — 16,39 т/га, в перерахунку на залікову вологість 14%.

А от гібрид EXPH003 (ФАО 350), за словами пана Віталія, — лідер за продажами, які зростають щороку.

Це середньостиглий гібрид із зубовидним типом зерна та швидкою вологовіддачею. Має високу початкову енергію росту. Високу маса тисячі зерен. Стабільний та пластичний гібрид, що має високу стійкість до кореневого та стеблового вилягання. Рекомендований для зони достатнього та нестійкого зволоження. Стійкий до вилягання, має потужне стебло, характеризується раннім цвітінням як для своєї групи стиглості (групи ФАО 260-280).

Результати агросезону 2020: Які гібриди кукурудзи показали себе найкраще? фото 7 LNZ Group

Середню врожайність по Україні гібрид EXPH003 цьогоріч показав на рівні 8,07 т/га. Лідерський показник отримано там само на Тернопільщині — 15,09 т/га.

Гібрид EXPM017 (ФАО 420) — середньопізній із зубовидним типом зерна та доброю вологовіддачею. Має добру початкову енергію росту. Холодостійкість та посухостійкість на доброму рівні. Стійкий до сажкових хвороб, фузаріозу стебла та качана. Придатний в монокультурі. Стабільний та пластичний гібрид, стійкий до кореневого та стеблового вилягання. Як зауважує Віталій Брашован, його рекомендують не для всіх регіонів, а для тих, де є нормальне вологозабезпечення, а також для вирощування на зрошенні.

Результати агросезону 2020: Які гібриди кукурудзи показали себе найкраще? фото 8 LNZ Group

«По цьому гібриду господарство в Татарбунарському районі Одеської області на поливі отримали врожайність 10,72 т/га. Це вже в заліковій вазі. Господарство дуже задоволене, адже цьогоріч вони вперше спробували нашу кукурудзу і результат виявився не гіршим, ніж по топових брендах, які вони завжди сіяли», — поділився Віталій Брашован.

Без зрошення цей гібрид в середньому по Україні показав урожайність 8,67 т/га. А найвищий урожай отримано знов-таки в Тернопільській області, в тому ж господарстві Шумського району, — 14,87 т/га.

«Такі результати на Тернопільщині отримує одне з господарств — наших клієнтів. Вони і в товарних посівах використовують наші гібриди нарівні з іншими брендами, ще й демонстраційні ділянки ми з ними закладаємо. Господарство слідкує за дотриманням технологій, а також експериментує, впроваджує новинки, тому й результат завжди має кращий», — зауважив пан Віталій.

Загалом же, за його словами, в нинішньому сезоні гарно себе показали гібриди із ФАО від 260 до 340-350, тобто середньоранні, середньостиглі. А от середньопізні й пізні гібриди постраждали від посухи.

«Хотів би також відмітити ранню групу. Цьогоріч гібриди ранньої групи з ФАО від 180 до 240 також показали гарний результат. І навіть по регіонах, де була критична ситуація з вологою, хто посіяв ранні гібриди, в результат отримали хоча б по 2,5-3-4 т/га. Ті ж, хто посіяв середньопізні і пізні, то навіть ніякого врожаю не отримали, бо зазвичай такі гібриди навіть качани не змогли сформувати», — додав фахівець.

Результати агросезону 2020: Які гібриди кукурудзи показали себе найкраще? фото 9 LNZ Group

Крім того, більш ранні гібриди, ті ж EXPM032, EXPM015, завдяки їхній холодостійкості, можна висівати трохи раніше і вони встигають захопити зимово-весняну вологу. А далі швидше вегетують і також встигають сформувати качан до настання тривалої посухи (які останніми роками повторюються дедалі частіше).

Тому Віталій Брашован радить віддавати під ці гібриди більший відсоток площ. Для середньостиглих, таких як EXPI143 і EXPH003, варто звертати увагу на норми висіву. А от гібриди з більш пізнім ФАО варто залишити у вирощуванні лише в тих регіонах, де є достатнє зволоження.

Тож за підсумками кукурудзяного року-2020 Віталій Брашован вивів декілька порад, які можуть допомогти знизити ризики в разі повторення такої погодної ситуації, що склалася в цьому сезоні, та й загалом підлаштуватись під кліматичні зміни.

1. Диверсифікація гібридного складу в бік зменшення ФАО принаймні на 20-30 одиниць.

2. Зменшувати норми висіву. Враховувати при цьому технологію обробітку ґрунту, наявність у ньому вологи, а також попередник.

«Якщо ми говоримо про ранню групу, ту ж ФАО 220, то густота на момент збирання для регіонів із недостатнім зволоженням має бути на рівні 60 тис./га. Для регіонів з достатнім зволоженням — десь на рівні 65-70 тис./га. Для ФАО 260 у регіонах із недостатнім зволоженням оптимальна густота на період збирання — в межах 55 тис./га, у регіонах з достатнім зволоженням — в межах 65 тис./га. ФАО 320: регіони з недостатнім зволоженням — 55-58 тис./га, з достатнім зволоженням — можна і до 65 тис./га. ФАО 350 десь плюс-мінус в таких самих рамках. Гібриди з більш пізнім ФАО в регіонах з недостатнім зволоженням взагалі не варто розглядати, а там, де вологи достатньо рекомендована густота на момент збирання в межах 50-55 тис./га. В будь-якому разі всі ці цифри мають рекомендаційний характер, а безпосередньо вже для кожного поля треба підходити індивідуально, виходячи із самого поля і плюс виходячи з того, який гібрид туди планується. Якщо є якісь сумніви чи запитання — краще проконсультуватись із фахівцями, або, наприклад, скористатись нашим ресурсом LNZ web — там можна отримати такі відповіді», — зауважив пан Віталій.

3. Не намагатися «нагодувати» якомога більше рослини азотом. Краще збалансувати живлення.

4. Звернути більше уваги на ґрунтову схему гербіцидного захисту.

«Цього року хто з господарств вносив ґрунтові гербіциди, в тих ситуація і з захистом і загалом по врожайності кукурудзи була дещо кращою. Оскільки, по-перше, ґрунтовий гербіцид дав можливість проконтролювати значну хвилю бур'янів, які сходили пізніше. А по-друге, були такі господарства, які обійшлися ґрунтовим захистом і далі кукурудза в них практично до збирання була чистою. При цьому не витрачали кошти на страховий захист плюс уникли фітотоксичного впливу від внесення страхових гербіцидів», — підкреслив експерт.

5. Бути готовим коригувати свою технологію вирощування кукурудзи навесні, вже перед сівбою.

Загалом же Віталій Брашован вивів основну рекомендацію, яку міг би дати усім виробникам, — проаналізувати врожайність, яка була в них отримана цього року. Подивитися, чому вона була низькою чи за рахунок чого вона була високою. І дати правильну оцінку посівам та проведеній роботі по всіх чинниках: системі живлення, нормі висіву, гібридному складу по групах стиглості, систему захисту тощо. Зробити висновки і рухатися далі, готуючись до наступного сезону.

Джерело: SuperAgronom.com

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta