Рекомендації по проведенню польових робіт в другій половині квітня

Центральний регіон

Відповідно до середніх даних по прогнозу погоди в центральних областях (Київській, Житомирській, Вінницькій, Черкаській) зростання нічних температур вище 5 °С відбудиться після 21 числа. При цьому протягом цього тижня будуть спостерігатись денні температури на рівні 8-13 С °, а нічні 2-8 °С з періодичним випаданням опадів, що зумовить небезпеку переростання бур’янів, умови розвитку таких хвороб, як борошниста роса, кореневі та прикореневі гнилі, бура плямистість, ринхоспоріоз та гельмінтоспоріоз на озимих зернових, нерівномірного льоту шкідників.

Тому, враховуючи таку ситуацію, для боротьби з дуже засміченими полями краще використовувати препарати на основі трибенурон-метилу (Шериф та ін.), флорасуламу (Аксакал та ін.), амідосульфурону, просульфурон і т.д., які ефективно працюють від 5 °С або зачекати до стабілізації температур. Для боротьби з шкідниками, краще використати системні препарати на основі неонекотиноїдів (імідоклоприду (Бомбардир Аква), клотіанідину (Престо) і т.д.), що забезпечить тривалу інсектицидну дію в умовах розтягнутого періоду льоту шкідників. Фунгіцидний захист озимих в даних регіонах краще розпочати після 21 квітня, коли нічні температури сягнуть вище 5 °С після проведення ретельної оцінки посівів на зараження посівів хворобами, що дасть можливість скорегувати його.

Посів кукурудзи і соняшнику краще розпочати чи продовжити вже після 23 квітня, коли грунт прогріється до 7-8 °С і буде відбуватись інтенсивне наростання температур, адже за умов раннього посіву соняшнику будемо мати розтягнутий період сходів. А в кукурудзи може знизитись схожість в результаті руху проростку в грунті до тепла, в день в верх, а в ночі в низ, що може викликати розрив захисного лігнінового шару навколо першого листка («чохлика») в грунті.

Рекомендації по проведенню польових робіт в другій половині квітня фото 1 LNZ Group

Південний регіон

Відповідно до прогнозу погоди в найближчі дні очікується невелике похолодання та місцями випадання опадів Кіровоградській, Миколаївській, Одеській і Херсонській областях, що зумовить деяке корегування технологічних операцій. Зокрема внесення фунгіцидів, інсектицидів і гербіцидів по озимим зерновим оптимальніше зробити в Миколаївській, Одеській, і Херсонській областяхпісля 16 квітня, а в Кіровоградській – після 21 квітня, адже нічні сягнуть вище 5 °С, а денні більше 10 °С.

При цьому враховуючи пониження температурного режиму 21 квітня, гербіциди на основі 2,4-Д, дикамби, краще винести після 21 квітня, але до виходу в трубку, а для що уникнути обмеження фазою і температурами, краще використати препарати на основі трибенурон-метилу (Шериф та ін.), флорасулама (Аксакал, Примус та ін.), амідослульфурону і інших сульфонілсечовин в чистому вигляді або бакових сумішах, враховуючи попередника.

Фунгіциди і інсектициди можемо проводити в проміжку 16-20 квітня напротязі дня за 2-3 години до пониження температур нижче 7 °С, що забезпечить проникнення системних препаратів в серединку рослини, або вже після 21-го квітня. Для інсектицидного захисту озимих краще обрати системні препарати на основі неонекотиноїдів для пшениці і ячменю на основі імідоклоприду (Бомбардир Аква та ін.), для ріпаку озимого – на основі клотіанідину (Престо та ін.), або фосфорорганіки – хлорпірифосу (Твікс та ін.), що забезпечить тривалий системний захист від основних шкідників посівів. На пшениці від злакових мух, на ріпаку озимому – від великого ріпаковийприхованохоботника та в подальшому квіткоїда.

Фунгіцидний захист на озимій пшениці має передбачати контроль листових плямистостей, зокрема септоріозу, піренефорозу, ринхоспоріозу, бурої плямистості на ощимій пшениці та гельмінтоспоріозів на ячмені. Що можна досягти змішуванням препаратів різних класів, зокрема триазолів з бензимідазолами, або імідоазолами, або стробілуринами, (Парацельс, Меценат + Абсолют, або Старк та ін.). На ріпаку препарати з ріст-регулюючою дією на основі метконазолі (Камзол та ін.), або тебуконазолу (Талер та ін.).

Посів кукурудзи і соняшнику оптимально краще розпочинати після 21 квітня, коли відбудиться кращий прогрів грунту з наростанням середньодобових температур.

Рекомендації по проведенню польових робіт в другій половині квітня фото 2 LNZ Group

Північно-Східний регіон

Враховуючи прогноз погоди різних метеослужб (сайти прогнозу: rp5, gismeteo, sinoptic, meteoprog, meteo.ua) на наступні 14 діб, насьогодні на території Сумської, Полтавської, Харківської та Чернігівській областях складаються оптимальні умови для розвитку шкодочинних організмів. Тому бажаним є проведення першої обробки (Т1) посівів озимих зернових культур фунгіцидами, інсектицидами та гербіцидами, рекомендованими для внесення при середньодобовій температурі повітря вище +5…+7℃. При цьому ефективними гербіцидами на пшениці будуть препарати на основі сульфонілсечовин (трибенурон-метил (Шериф), амідосульфурон, метсульфурон-метил, йодосульфурон) та флорасулам (Аксакал). Для тривалої дії інсектицидів, у зв’язку з небезпекою розтягнутого періоду льоту шкідників, краще використати препарати на основі імідаклоприду (Бомбардир Аква) або клотіанідіну ( Престо), що дасть тривалу системну дію. Для застосування фунгіцидної групи краще провести огляд посівів, зокрема тих, що мають добрий розвиток, на наявність борошнистої росли і при необхідності скорегувати систему захисту.

Відповідно до прогнозу більшості компаній починаючи із 24 квітня настають оптимальні умови для початку посівної кампанії кукурудзи і соняшнику, які вимагають оптимальної температури повітря +10…+14℃, а грунту більше 8 °С.

Рекомендації по проведенню польових робіт в другій половині квітня фото 3 LNZ Group

Південно-Східний регіон

Погодні умови, що складаються на 16 тижні (15-21 квітня) на Півдні України мал. 1, призводять до кардинального перегляду захисту, як від шкідників та хвороб, так і підходу до застосування гербіцидів.

Інтенсивні опади з 14 по 16 квітня у сумі від 30 до 50 мм призведуть до підвищення відносної вологості повітря (60–100%) та стрімкого вегетативного розвитку озимих зернових, що вкупі призведе до розвитку хвороби мал.2. Ураженню септоріозом сприятимуть дощі, які прогнозують на цьому тижні, та тривалі роси. Також, складаються умови для розвитку збудників плямистостей ячменю (темно-бура, сітчаста, смугаста, облямівкова), які розвиваються за температури від + 6 оС та вологості ґрунту понад 40%. На даний час, для попередження або усунення захворювань, бажано застосовувати препарати на основі діючих речовин карбендозима (АБСОЛЮТ), пропіконазола (МЕЦЕНАТ), тебуканазола (ТАЛЕР). В посівах зернових на даний період почалось активне відродження після зимівлі клопів, попелиць, злакових мух, п’явиць та ін., – томуфунгіцид потрібно поєднувати з інсектицидом з піретроїдної групи, а саме лямда-цигалотрин (ЦИРКУЛЬ), що мають так званий нокдаун-ефект.

Перепади температури та дощі впливатимуть на розвиток хвороб на ріпаку. За таких умов масовий розвиток матиме пероноспороз, а за низьких температур (+5–10°С) буде розвиватися фомоз, але візуальні ознаки проявяться за температури +15–20°С. Подолання наслідків коливання температур можливо за застосування фунгіцидів з вираженою лікувальною дією - Меканазол (КАМЗОЛ) або тебуканазола (ТАЛЕР). В квітні на ріпакові з’являться найбільш поширені шкідники для цієї культури, а саме прихованохоботник, ріпаковий квіткоїд, оленка волохата, тому саме зараз потрібно застосовувати фосфорорганічні препарати (ТВІКС) до початку цвітіння.

Зниження температури до кінця тижня до + 6 оС сприятиме ураженості посівів гороху кореневими гнилями.

Рекомендації по проведенню польових робіт в другій половині квітня фото 4 LNZ Group

Рекомендації по проведенню польових робіт в другій половині квітня фото 5 LNZ Group

Підготовлено відділом Агротехнологій компанії LNZ Group


Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta