Протруювання насіння озимих зернових культур

Протруювання насіння хімічними протруйниками проводиться з метою інтегрованого захисту рослин. Це дозволяє захистити насіння та проростки від шкідників, які пошкоджують насіння, корені та надземні частини рослини на ранніх етапах розвитку. Протруювання посівного матеріалу — це запорука отримання здорових дружних сходів, збереження рівномірного розташування рослин, високої врожайності та якості врожаю.

Такий захід має надзвичайно високу економічну та екологічну ефективність. При відносно невеликих фінансових затратах можна контролювати розвиток шкідників. Якщо цього не зробити, то під час осінньої вегетації потрібно буде значно збільшити витрати. Інколи буває неможливо провести заходи захисту у зв'язку з погодними умовами або біологією хвороби (сажки). Вплив засобів захисту рослин на навколишнє середовище при протруюванні є мінімальним (якщо враховувати кількість діючої речовини на одиницю площі у порівнянні з обприскуванням).

За оптимальних погодних умов хімічні протруйники забезпечують захист молодих рослин (які є найбільш вразливими) впродовж 20-40 днів після сівби, після чого їхня ефективність зменшується і дія поступово припиняється.

Патогенна мікрофлора налічує десятки видів збудників хвороб, серед яких найбільш небезпечними є тверда і летюча сажки, снігова пліснява, гельмінтоспоріозна і фузаріозна кореневі гнилі, плямистості та інші. Їх неможливо проконтролювати лише обробками по листку (під час вегетації), оскільки насіння вже є інфікованим (Рис. 1).

Протруювання насіння озимих зернових культур фото 1 LNZ Group

Рис. 1. Ефективним способом захисту від цих хвороб буде якісне протруювання.

Протруювання насіння забезпечує знезараження від патогенів і захищає сходи від ураження хворобами, які знаходяться в самому насінні, на його поверхні, у ґрунті та на рослинних рештках (Рис. 2). Використовуючи комбінації різних діючих речовин, можна досягти широкого спектру дії.

Протруювання насіння озимих зернових культур фото 2 LNZ Group

Рис. 2. Основні хвороби зернових, що контролюються протруєнням

Поєднання фунгіцидних та інсектицидних протруювачів забезпечує можливість захистити сходи не тільки від збудників хвороб, а й від цілого комплексу шкідників: личинок коваликів (дротяників), хлібної жужелиці, совок, злакових мух та інших (Рис. 3). Особливого значення набуває захист від ґрунтових шкідників, оскільки вони викликають порідіння посіву та завдають значної шкоди сходам.

Протруювання насіння озимих зернових культур фото 3 LNZ GroupРис. 3. Основні шкідники зернових, що контролюються протруюванням

У своєму портфоліо бренд DEFENDA має 6 протруйників, зареєстрованих для захисту озимих зернових, чотири з яких фунгіцидні, а два — інсектицидні. Вони забезпечують ефективний комплексний захист сходів озимих зернових культур (Табл. 1). Проте, виходячи з практичного досвіду, можна використовувати й інші продукти, наприклад Арес (350 г/л, металаксил-М) та Бомбардир (700 г/кг, імідаклоприд).

Таблиця 1

Протруйники від DEFENDA

Назва препарату

Діюча речовина

Шкодочинний обʼєкт

Норма використання

Фунгіцидні

Бастіон

6,3 г/л, ципроконазол

30 г/л, дифеноконазол

Тверда сажка, септоріоз, фузаріозні і гельмінтоспоріозні кореневі гнилі, пліснявіння насіння

1,0 л/т

Фуксія

25 г/л, флудіоксоніл

Сажкові хвороби, кореневі гнилі, снігова пліснява

1,5-2,0 л/т

Абсолют

500 г/л, карбендазим

Тверда сажка, пліснявіння насіння, септоріоз, снігова пліснява, кореневі і прикореневі гнилі

1,5-2,0 л/т

Хлорис

15 г/л, тебуконазол

60 г/л, прохлораз

Фузаріозна і гельмінтоспоріозна коренева гниль, сажкові хвороби, снігова пліснява, плямистості листя

1,5-2,0 л/т

Інсектицидні

Латина

600 г/л, клотіанідин

Злакові мухи, цикадки, попелиці, трипси, совки, хлібна жужелиця

0,5-1,0 л/т

Метакса

350 г/л, тіаметоксам

Комплекс шкідників сходів

0,4-0,7 л/т

Протруйники слід підбирати залежно від фітосанітарного стану поля та насіння, але не перевищувати рекомендовану норму, оскільки це може негативно вплинути на польову схожість насіння.

Підбір та комбінування протруйників слід проводити, враховуючи спектр хвороб та зону використання. Так, у зонах достатнього зволоження ефективним буде використання суміші Бастіон (1,0 л/т) або Хлорис (1,5-2,0 л/т) у поєднанні з інсектицидним протруйником Латина (0,5-1,0 л/т), який ефективно працює відразу після попадання в грунт, або Метакса (0,4-0,7 л/т). Останній має тривалішу, проте більш повільну інсектицидну дію на початкових етапах, а перехід тіаметоксама в клотіанідін забезпечує пролонгований захист. При поєднанні Бастіона або Хлориса з Бомбардиром (0,3-0,5 л/т) забезпечується високий інсектицидний захист вегетативних органів від шкідників.

У зонах недостатнього та нестійкого зволоження краще використовувати бакові суміші Бастіона (1,0 л/т) або Хлориса (1,5-2,0 л/т) із Латиною (0,5-1,0 л/т) або Бомбардиром (0,3-0,5 л/т).

Фуксію (флудіоксоніл, 25 г/л, 1,5-2,0 л/т) краще використовувати в бакових сумішах з Абсолют (карбендазим, 500 г/л) 1,5-2,0 л/т або Арес (металаксил-М, 350 г/л) 0,3-0,5 л/т для забезпечення системної дії та розширення спектру захисту.

Не менш важливим фактором, окрім вибору протруйника, є якість протруювання, яка характеризується такими показниками:

  1. 1. Ступінь протруювання. При протруюванні посівного матеріалу повинна бути чітко витримана доза засобу.
  2. 2. Рівномірний розподіл протруйника на посівному матеріалі. Засіб повинен рівномірно покрити поверхню насіння, щоб кожне зерно отримало однакову його кількість.
  3. 3. Високий рівень прилипання. Вся доза нанесеної діючої речовини повинна залишатися на зерні після механічного впливу: затарювання, транспортування і сівби.
  4. 4. Текучість посівного матеріалу. Після проведення протруювання посівний матеріал повинен зберегти текучість (сипучість).

На якість протруєння впливають: посівний матеріал, протруйник і його препаративна форма, протруювальна техніка.

Посівний матеріал — це основа якісного протруювання. Він повинен бути чистим (без пилу й битого зерна), мати гарантовано високі енергію проростання та схожість, мати відповідну вологість. При протруюванні зерна з вологістю більшою за 16 % знижується його польова схожість. Пил і сміття у посівному матеріалі адсорбують на собі частину протруйника, відповідно зменшується його доза на насінні. Також при низькій, менше 35 г, масі 1000 зерен різко знижується якість протруювання та сипучість насіння.

Препаративна форма також впливає на якість протруювання. Кожна форма має специфічні властивості, на які потрібно зважати при проведенні протруювання. Сухі порошки (DS) — прості у використанні, можна застосовувати навіть у мороз, але погано прилипають до насіння (втрати до 30 %). Порошки, які змочуються (WS), для рівномірного нанесення потребують більшої кількості води, що може призвести до перезволоження насіння. Концентрат суспензії (LS) — засоби на основі органічних розчинників, що мають низьку норму використання, добре прилипають, але погано розподіляються по зерну через високу густину, сприяють корозії металу (сівалки, протруювальні машини). Водорозчинні суспензії (FS) можна точно дозувати, дуже добре і рівномірно прилипають.

Отже, захист майбутнього врожаю від шкідників на ранніх етапах розвитку залежить від:

- правильного підбору протруйника (беручи до уваги аналіз посівного матеріалу на зараження хворобами);

- наявності ґрунтових шкідників та ймовірності появи шкідників по вегетації;

- урахування зони вирощування;

- забезпечення якісного протруювання посівного матеріалу.

Менеджер з розвитку агротехнологій, кандидат сільськогосподарських наук Олександр Хмелюк

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta