Проблеми посівної соняшнику та помилки при сівбі

Цьогоріч аграрії багатьох регіонів збільшили площі під соняшником, проте не всюди їм вдалося вчасно та правильно провести сівбу культури. Не в останню чергу —  через пізнє збирання кукурудзи минулого року.

Проблеми посівної соняшнику та помилки при сівбі фото 1 LNZ GroupБагато господарств просто не мало змоги вчасно та якісно підготувати ґрунт під сівбу. До того ж погодні умови весни вплинули на терміни посівної.

За словами Юрія Унрода, керівника напрямку соняшника «Штрубе Україна ГмбХ», посівна-2023 соняшнику була доволі складною, і близько третини всіх полів під культурою не дадуть запланованого економічного результату через низку допущених помилок.

Насамперед цього року були великі розбіжності з термінами сівби: деякі господарства почали сіяти соняшник вже після 20 березня, коли була можливість зайти в поле. Це, каже Юрій Унрод, стало помилкою, адже за надранніх термінів сівби насіння довго «сиділо» в ґрунті. Сходи на таких полях отримували лише за кілька тижнів.

«Якщо за оптимальних термінів сівби ми отримуємо сходи соняшника вже на 7-10-й день після висіву, то у випадку надранніх термінів (з 20 березня по 15 квітня) сходи доводиться чекати тижнями. Це втрата енергії проростання насіння, втрата продуктивних сходів, а також ураження хворобами та шкідниками, адже протруйники, якими оброблено насіння, мають певний термін дії. Тобто насіння ще навіть не проросло, а його вже починають в ґрунті пошкоджувати. Зокрема, цьогоріч у посівах соняшнику були великі проблеми із дротяниками та мідляком піщаним. Це також вплине на кількість та якість сходів», — розповів Юрій Унрод.

Зокрема, рання сівба соняшнику небажана ще й через те, що воня відбувається зазвичай за низьких температур ґрунту. Низькі температури є одним з факторів, через який насіння довго не проростає і просто «сидить» в ґрунті, втрачаючи енергію та схожість. Низькі температури в окремі роки спостерігаються й у більш пізні терміни. Фахівець радить не ризикувати і таки чекати прогрівання ріллі, щоб отримати максимум сходів після сівби.

Наступною помилкою стала сівба у біологічно нестиглий ґрунт, що призвело до втрати енергії проростання, загибелі частини сходів та появи недружних сходів у подальшому. В цілому, погодні умови весни були досить аномальними практично для усіх регіонів країни, рясні квітневі опади та стійкі холоди довго не сприяли стиглості ґрунту. При цьому сіяти вже було потрібно, адже запізнення із сівбою, особливо на великих масивах, автоматично затягує всі інші технологічні операції та затримує техніку і механізаторів. Тому були аграрії, які прийняли рішення сіяти, незважаючи на ризики.

«Ризикованою є й сівба у перезволожений ґрунт, адже подальше наростання температур призведе до утворення ґрунтової кірки, а це, в свою чергу, стане причиною втрати густоти посівів та появою недружних сходів. Цьогоріч весняних опадів було більш ніж достатньо в усіх регіонах, навіть на півдні країни. А отже, частіше практикувалася і сівба у перезволожений ґрунт», — зазначає експерт.

Проблеми посівної соняшнику та помилки при сівбі фото 2 LNZ GroupЦей рік став безпрецедентним за кількістю пізно зібраних площ під кукурудзою, або і взагалі зимуючих посівів цієї культури. Відповідно, вчасно провести основний обробіток ґрунту чи провести його взагалі для багатьох господарств стало неможливим.  Пізня та неякісна підготовка ґрунту до сівби, а саме тільки весняне дискування, велика кількість пожнивних решток у верхньому шарі,  призвели до недружних сходів, втрати густоти, блокування розвитку кореневої системи. А оскільки полів, які не змогли обробити з осені і не змогли через погодні умови якісно обробити навесні, досить багато, то і соняшник довелось сіяти й на подібних площах, щоб не порушувати заздалегідь заплановану структуру посівів.

Висів неякісними чи неправильно налаштованими сівалками, каже Юрій Унрод, або перевищення регламентної швидкості висіву призвели до неякісної розкладки насіння (двійники або пропуски) та різної глибини залягання насіння. В свою чергу, це стало причиною недружних сходів, втрати планової густоти сходів та внутрішньовидової конкуренції. Тож на налаштування сівалки перед початком робіт та на контроль швидкості її руху варто звертати прискіпливу увагу.

Окрім ранніх термінів сівби для культури також несприятливі і надпізні терміни, після 15 травня. У 2023 році деякі аграрії сіяли соняшник до кінця травня. Але культурі потрібно набрати необхідну суму активних температур для досягнення біологічної стиглості. Якщо посіяти соняшник занадто пізно, він може просто не дозріти, що призведе до великих втрат врожайності, а то й 100% втрати врожаю.

Проблеми посівної соняшнику та помилки при сівбі фото 3 LNZ GroupСеред інших проблем, які призведуть до втрат запланованої врожайності та зниження якості вирощеного насіння, Юрій Унрод називає:

  • Сівба без добрив. Це призводить до слабкого стартового розвитку, зниження програмування потенціалу врожайності, виснаження ґрунтів після попередньої культури. На жаль, економічні умови, що склалися, змусили агровиробників заощаджувати, серед іншого і на добривах. Тому сівба без добрив стала не таким вже рідкісним явищем. Тут фахівець наголошує, що, коли культура не отримала потрібних елементів живлення на старті, надалі виправити ситуацію вкрай складно. І ніякі інші фактори впливу відсутність добрив не замінять.
  • Сівба соняшнику по соняшнику. Призводить до виснаження ґрунтів, накопичення хвороб, що в подальшому вплине як на урожайність, так і на вартість фунгіцидного захисту.
  • Висів без додаткового інсектицидного протруєння насіння, що призводить до пошкодження шкідниками (дротяник, мідляк тощо), а це втрата планової густоти сходів та рвані сходи.

Проблемою стала і слабка робота ґрунтових гербіцидів, оскільки поверхня ґрунту на 2-3 см швидко втратила вологу, і діюча речовина не активувалась.

«Основними критеріями роботи ґрунтових гербіцидів є волога та температура. Цього року весна довго залишалась холодною, а суховії та активне наростання температур майже одразу після квітневих опадів висушили верхній шар ґрунту. Тож маємо недостатньо ефективну роботу цих препаратів. Надалі основною помилкою для господарств стало невчасне внесення страхових гербіцидів.  Адже розвиток бур’янів зараз дуже активний, тож потрібно моніторити ситуацію на полях і вчасно реагувати, не чекаючи, поки всі бур’яни проростуть, щоб спрацювати страховим препаратом. В такому випадку ми отримуємо конкуренцію для нашої основної культури», — зазначив Юрій Унрод.

Експерт зауважив, що для максимального розкриття генетичного потенціалу гібридів соняшника важливо пропрацювати усі технології вирощування, й одним з найвагоміших факторів є саме якісна та вчасна сівба культури. Виправляти помилки, допущені на старті, означає вкладати зайві кошти, на що не кожне господарство може піти, зважаючи на й так високу собівартість вирощування. До того ж не все можна виправити, якщо від початку сівба пішла «не за планом».

Джерело: Superagronom.com

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta