Проблеми боротьби зі шкідниками та хворобами за no-till технології господарювання

Щоб зберегти вологу, зменшити ерозію ґрунту, та поліпшити врожайність сільськогосподарських культур, українські аграрії дедалі частіше залишають пожнивні рештки на поверхні, не заробляючи їх у ґрунт. Окрім того, намагаються не застосовувати механічний обробіток верхнього родючого шару, щоб не порушувати природні процеси накопичення гумусу та відновлення структури ґрунту. Ця практика має назву no-till і вже сьогодні знаходить все більше прихильників.

Проблеми боротьби зі шкідниками та хворобами за no-till технології господарювання фото 1 LNZ GroupВраховуючи всі переваги прямого посіву, така філософія господарювання потребує якісно нових знань та розуміння тих природних процесів, що відбуваються на наших полях. Особливо це стосується зміни видового та кількісного складу шкідливих об’єктів, які впливатимуть на врожайність культурних рослин та якість отриманого врожаю.

Проблеми боротьби зі шкідниками та хворобами за no-till технології господарювання фото 2 LNZ GroupЗменшуючи обробіток ґрунту, ми убезпечуємо зимуючі стадії збудників хвороб від мікробної деградації, а зимівля шкідників відбувається за оптимальної вологості ґрунту, в умовах надійного захисту їхнього притулку мульчею від низьких температур взимку. Збільшення чисельності мишоподібних гризунів за нульового обробітку ґрунту є звичним явищем, адже післяжнивні рештки — це найкраща домівка для гризунів.

Звичним на перших етапах впровадження no-till є також ущільнення ґрунту що зрештою призводить до хвороб кореневої системи рослин та зменшення врожайності польових культур.

Виходячи з цього, в кожному окремому випадку слід розробляти свою стратегію ефективного контролю шкодочинних організмів, спираючись на вже відомі основні тактики боротьби:

біологічний контроль;

хімічні речовини для боротьби з хворобами та шкідниками;

сівозміна

Сьогодні є велика кількість літератури про те, як обробіток ґрунту або його відсутність впливають на інтенсивність грибкових захворювань рослин, особливо тих, що виживають на рослинних рештках.

Наприклад, поширення септоріозу (Septoria tritici) та борошнистої роси (Blumeria graminis) зернових, пероноспорозу соняшника (Plasmopara halstedii), церкоспорозу цукрових буряків (Cercospora beticola) збільшується, коли пожнивні рештки залишаються на поверхні ґрунту і стають місцем зимівлі та формування плодових тіл патогенів. В цьому разі без застосування фунгіцидів не обійтись.

Компанія LNZ Group пропонує лінійку фунгіцидів під брендом DEFENDA, які забезпечать здоров’я рослинам за no-till технології протягом всього вегетаційного періоду:

АБСОЛЮТ (карбендазим, 500 г/л) є системним фунгіцидом, що володіє потужним «стоп-ефектом» для захисту зернових культур, соняшника, сої та цукрових буряків від грибкових захворювань за різних кліматичних умов. Він відмінно контролює більшість грибкових захворювань за найрізноманітніших кліматичних умов та є ефективним при одноразовому застосуванні.

САЛЬТО (тіофанат-метил, 500 г/л) має швидку і водночас подовжену захисну дію (понад 2 тижні). Гнучкий у змішуванні з іншими препаратами, за винятком лужних препаратів. Завдяки системній дії швидко розподіляється по рослині. Унікально поєднує профілактичну і лікувальну дії, має викорінюючий ефект та сильну дію проти фузаріозу, септоріозу, фомозу, церкоспорозу, парші та інших поширених хвороб.

Проблеми боротьби зі шкідниками та хворобами за no-till технології господарювання фото 3 LNZ GroupДОТ (80 г/л ципроконазолу + 250 г/л пропіконазолу) — універсальний фунгіцид з відмінною превентивною та лікувальною дією. Відзначається унікально швидкою проникністю в рослину та миттєвою дією на збудників хвороб.

КАМЗОЛ (метконазол, 60 г/л) є системним фунгіцидом захисної й лікувальної дії для застосування на зернових колосових культурах та ріпаку. Він також сприяє розвитку потужної кореневої системи та збільшує за часом цикл дозрівання врожаю, що супроводжується його кращою якістю і масою. Підвищує стійкість рослин до несприятливих явищ навколишнього середовища. Однією з переваг є запобігання ламкості рослини.

МЕЦЕНАТ (пропіконазол, 250 г/л) застосовують для захисту посівів зернових колосових культур, соняшника та цукрових буряків від комплексу хвороб. Він відзначається широким спектром фунгіцидної дії та виявляє високу ефективність проти несправжніх грибів (базидіоміцетів, аскоміцетів і дейтероміцетів). Має сильну лікувальну дію, активність знижується в прохолодну і вологу погоду.

ПАРАЦЕЛЬС (флутріафол, 250 г/л) є одним з наймобільніших препаратів із групи триазолів. Відзначається тривалою захисною дією проти комплексу найбільш шкодочинних захворювань зернових колосових, сої, соняшнику та цукрових буряків. Гнучкий у застосуванні (незалежно від фази розвитку культури). Це універсальний системно-контактний фунгіцид захисної та лікувальної дії. Діє як інгібітор біосинтезу поживних речовин шкідливих видів грибів, що призводить до руйнування клітинних мембран збудників хвороб та зупинки їх розвитку. Застосовується в період вегетації за появи перших ознак захворювання.

ТАЛЕР (тебуконазол, 250 г/л) відзначається лікувальним і профілактичним ефектом. Поєднує в собі якості фунгіциду та інгібітора росту із добре вираженим «стоп-ефектом». Фунгіцид широкого спектру дії для захисту озимої пшениці, ріпаку та сої від борошнистої роси, іржі, гнилей, септоріозу, альтернаріозу, та інших хвороб. Він діє як профілактично, так і після ураження хворобою, зберігаючи свою ефективність упродовж декількох тижнів.

СТАРК (азоксистробін, 250 г/л) є ефективним проти 4 класів грибів: Ascomycetes, Basidiomycetes, Deuteromycetes, Oomycetes. Забезпечує відсутність перехресної стійкості патогенів. Проникає до необроблених частин рослин. Не змивається дощем. Проникаючи крізь листову пластинку, препарат Старк захищає її з обох боків від проникнення збудників. Найкращий ефект досягається в разі застосування до початку розвитку хвороби або на її початковій стадії. Має системну, профілактично-лікувальну, викорінюючу дію та трансламінарну властивість. Лікувальна дія становить 2 доби, що дає змогу знищити збудника хвороби під час інкубаційного періоду.

ПЕГАС (прохлораз, 450 г/л) поєднує як профілактичну, так і лікувальну дію. Ефективно контролює хвороби на всіх стадіях розвитку зернових культур. Завдяки локально-системній дії надійно захищає посіви від збудників. Стримує фузаріоз колоса на 50% за обробки після появи ознак хвороби. Прохлораз проникає в усі частини рослини і зберігає активність до 4 тижнів. Слід зауважити, що такі патогени, як гельмінтоспоріозні кореневі гнилі та фузаріоз злаків, за умови зменшення обробітку ґрунту, значною мірою контролюються природним шляхом. Тут присутність мульчі є бар’єром, що порушує рух шкодочинних спор та появу корисних таксонів мікроорганізмів, які складають значну конкуренцію патогенам у прикореневій зоні культурних рослин.

У перші роки впровадження в господарстві прямого посіву не варто повністю покладатися на природні процеси регуляції патогенів корисною мікрофлорою. Як і в умовах обробітку ґрунту, найефективнішим тут буде застосування протруйників насіння з портфоліо DEFENDA. Зростання чисельності корисних комах в посівах сільськогосподарських культур є одним із елементів досягнення стабільності в штучному фітоценозі.

За результатами досліджень українських та закордонних науковців no-till система землеробства в 10-13 разів збільшує щільність хижих комах відносно шкідливих. Особливо збільшується чисельність популяції хижих турунів з ряду Coleoptera родини Carabidae, які живляться шкідниками в посівах культурних рослин, активно переміщуючись в нічні часи по поверхні мульчі та вегетуючих рослинах.

У разі перевищення економічного порогу шкодочинності, коли природні «агенти біологічного контролю» не справляються, ми вимушені відстоювати свій урожай, застосовуючи хімічні засоби захисту.

І тут у пригоді стануть вже перевірені часом і практикою інсектициди:

Альфа Супер (альфа-циперметрин, 100 г/л) — контактно-шлунковий інсектицид для боротьби з широким спектром шкідників.

Атік (ацетаміприд 200 г/кг) — системний інсектицид контактно-шлункової дії для контролю широкого спектру шкідників, також у період цвітіння.

Бомбардир (імідаклоприд, 700 г/кг) — системний інсектицид контактно-кишкової дії проти широкого спектру шкідників із тривалим періодом захисту.

Бомбардир Аква (імідаклоприд, 200 г/л) — високоефективний інсектицид системної і контактної дії проти широкого спектру шкідників із дуже тривалим захистом.

Миральд (фенпіроксимат 50 г/л ) — високоселективний контактний акарицид, який повністю знищує усі рухомі стадії розвитку кліща (личинки, німфи, імаго), а також проявляє високу овіцидну дію.

Октан (тіаметоксам 250 г/кг) — системний інсектицид з контактно-кишковою дією проти широкого комплексу шкідників.

Престо (клотіанідін, 200 г/л + лямбда-цигалотрин, 50 г/л) — інсектицид системної та контактно-кишкової дії для регулювання чисельності шкідливих комах широкого спектру видів.

Синерид (тіаклоприд 240 г/л) — системний контактно-кишковий інсектицид із системною дією проти широкого комплексу шкідників рослин.

Твікс (хлорпірифос, 500 г/л + циперметрин, 50 г/л) — інсектицид широкого спектру застосування, контактно-кишкової, фумігантної, локально-системної та репелентної дії.

Циркуль (лямбда-цигалотрин, 50 г/л) — інсектицид для боротьби з широким спектром листогризучих та сисних шкідників.

Дотримуючись сівозміни — де з року в рік чергуються культури з мичкуватою та стрижневою кореневими системами, ми заощаджуємо енергію та уникаємо багатьох проблем. Бо в разі розпушення ґрунту природним шляхом поліпшується його водно-повітряний режим, а фітонциди, які виділяють корені, пригнічують розвиток ґрунтових патогенів.

Важливою складовою успіху за no-till господарювання є вирощування спеціальних, адаптованих для прямого посіву, стійких до хвороб, шкідників та несприятливих умов зовнішнього середовища сортів та гібридів. Адже використовуючи інноваційні технології та перебуваючи в постійному науковому пошуку, селекціонери вже в насінину закладають ті якості, яких іноді важко досягти застосуванням тонн засобів захисту та мінеральних добрив.

Наостанок, завершуючи розгляд цієї актуальної проблематики, хочу ще раз наголосити, що для досягнення максимальної ефективності, для контролю шкідників та хворб за no-till господарювання, в кожному окремому випадку необхідно комплексно застосовувати перелічені вище тактики боротьби, що буде продуктивніше для нас та краще для природи.

Віталій Лапчинський, менеджер з розвитку агротехнологій у Західному регіоні компанії LNZ Group

Джерело: Superagronom.com

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta