Правильний вибір насіння забезпечує лише 15-20% врожайності

На які нюанси при виборі насіння озимих культур слід звернути увагу, якщо у нас брак вологи. Олександр Хмелюк вважає, що цей фактор краще коригувати технологічними процесами, аніж насінням.

Правильний вибір насіння забезпечує лише 15-20% врожайності фото 1 LNZ Group«Річ у тім, що насіння не характеризують посухостійкістю. Генетичний потенціал стійкості до дії будь-яких несприятливих факторів реалізується у більшості культур на пізніших стадіях розвитку. За умови відсутності вологи більш актуальним будуть питання: сіяти чи ні, який строк посіву і, відповідно, сорт обрати? Тому тут краще звернути увагу на технологію вирощування сорту озимих», — зазначив він.

Наприклад, варто пам’ятати, що озима пшениця належить до культур, які повною мірою реалізують потенціал урожаю залежно від попередника.

Правильний вибір насіння забезпечує лише 15-20% врожайності фото 2 LNZ Group«За умов які склались в Україні, найкращими попередниками будуть ті культури, які завчасно звільняють поле і дають можливість півпарового обробітку ґрунту та проведення посіву в оптимальні строки. З поширених культур до кращих можна віднести сою та озимий ріпак, допустимими попередниками є соняшник та цукровий буряк, до гірших слід віднести кукурудзу», — розповів Олександр Хмелюк.

Щодо самого насіння, то на думку фахівця сорт у першу чергу слід вибирати виходячи з умов господарства, ґрунту, строку посіву і т.д. Також він зазначив, що часта зміна сортів ніяк кардинально не впливає на результат.

«Урожайність озимої пшениці лиш на 15-20% залежить від сорту. Значно важливішим є дотримання технології, яка б забезпечила реалізацію потенціалу того чи іншого сорту. Наприклад, візьмемо строк посіву, у нас пізні попередники, а вперто вирощуємо сорт з повільним стартовим ростом, або ті які реалізують потенціал урожайності за рахунок кількості стебел. Відповідно за таких умов ми не дотримуємося базових вимог сорту до технології», — пояснив він.

В підсумку фахівець вказав головне правило, яким слід користуватись в процесі підбору сортів — це мати та висівати сорти, які своїми особливостями відповідають умовам господарства і технологічному процесу.

Джерело: Kurkul.com

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta