Посуха на Одещині впливає на посівну, проте поки що ситуація не критична

В Україні спостерігається ґрунтова посуха, що впливає на хід осінньої посівної. Зокрема, раніше повідомлялося, що призупинили посівну аграрії Одещини, які через посушливу погоду та відсутність вологи вирішили зачекати більш сприятливих для сівби озимих умов.

Посуха на Одещині впливає на посівну, проте поки що ситуація не критична фото 1 LNZ GroupПро ситуацію з вологою та посівною на Одещині SuperAgronom.com розпитав Олександра Котигору, менеджера із розвитку агротехнологій Південного регіону LNZ Group.

«З другої декади серпня і дотепер на Одещині взагалі не було опадів, вологи в грунті немає. Там, де були якісь локальні опади, аграрії встигли посіяти озимий ріпак, він зійшов. Такі посіви не загинули, вони вегетують. Десь 20-30% аграріїв регіону посіяли озимий ріпак та зернові в «суху землю» в очікуванні майбутніх опадів. Але більшість все одно будуть чекати опадів», — зазначив експерт.

Він пояснив, що час на очікування більш сприятливих умов ще є, адже оптимальними термінами сівби озимих зернових в регіоні є 15 вересня-15 жовтня.

«Якщо підуть дощі, ситуація з посівною і станом озимих виправиться. Там, де посіяли в сухий грунт, зерно поки що лежить, як в коморі, і за умови достатньої кількості опадів воно дасть сходи. Звичайно, урожайність вже буде трохи меншою, ніж за сприятливих умов сівби. Але, якщо опади будуть невеликими, 5-10 мм, або ж їх взагалі не буде найближчим часом, висіяне зерно проросте, але надалі сходи загинуть з високою вірогідністю. Проте сподіваємось на краще, адже на Одещині вже бували роки, коли сіяли в посуху, а потім у жовтні-листопаді йшли дощі», — зауважує Олександр Котигора.

На даний момент він називає ситуацію з посівною та вологою на Одещині тривожною, проте не критичною. Критичною вона може стати, якщо опадів не буде ні до, ні після 15 жовтня. В такому випадку, каже експерт, можливо потрібно буде думати про збільшення ярого клину. Проте для Одещини це також ризики, адже ярі зернові тут практично не сіють, а той же соняшник цього року виявився нерентабельним через низькі ціни.

«Буває так, що весь запас продуктивної вологи в нас накопичується в грунті з жовтня по березень. Тому розраховувати на ярі культури не дуже вдала ідея. Але, можливо, частину посівів озимого ріпаку, який ще не зійшов, доведеться таки пересівати озимими зерновими і потім вже боротися з ріпаком як з падалицею. Ті посіви, де вже є сходи, пересівати не будуть, чекатимуть весняного моніторингу. Вони хоч і слабші, ніж зазвичай, знаходяться переважно у фазі 2 листків, проте є надія на подальші опади та теплу зиму, що виправить ситуацію. Минулого року зима в нас була досить тепла, до грудня температури трималися на рівні +10-15°С, тож рослини продовжували розвиватись та вегетувати», — каже Олександр Котигора.

джерело: Superagronom.com

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta