Переваги силосних гібридів кукурудзи Leafy і Leafy-Floury типу

Якісний силос в першу чергу починається з вибору гібриду, який може забезпечити не лише високу урожайність зеленої маси, але і високу поживність та перетравність отриманого силосу. Тому, селекція силосних гібридів є специфічною і відрізняється від зернових, що можуть продемонструвати Вам гібриди Leafy і Leafy-Floury типу.

Перший гібрид кукурудзи з геном підвищеної облиствленості рослин (Leafy) був виведений ще у 80-х роках ХХ століття, після заснування компанії Glenn Seed Ltd. Силосні Leafy гібриди кукурудзи з високою облиствленістю використовуються в молочній промисловості в регіонах Північної Америки, Європи, Австралії та Південної Америки вже понад 25 років, а силосний гібрид Leafy-Floury (з високою облиствленістю та борошнистим зерном) використовується вже майже 10 років.

Силосні гібриди кукурудзи Leafy типу мають вісім або більше листків над качаном, ріст яких обумовлюється особливим геном. Перевагою у вирощуванні силосного гібрида кукурудзи Leafy типу і використанні його як корму є насамперед отримання рослин із додатковим листям. При виборі гібриду для силосування необхідно звертати увагу на напрям його використання. Гібриди універсального призначення при цьому втрачають свою актуальність.

Порівняння оптимальних параметрів гібридів кукурудзи залежно від напрямку використання:

Параметри

Ідеальне зерно

Ідеальний силос

Урожайність

Висока урожайність із високою натурою зерна

Великий загальний вихід добре засвоюваного фуражу

Вологість зерна

Максимально сухе зерно під час збору врожаю

Тривале збереження молочної стиглості зерна на рівні 50% у період збирання на силос

Твердість зерна

Максимально тверде, що дає змогу запобігти пошкодженню

М’яке та крихке, що забезпечує максимальне засвоєння

Розмір зерна

Малий, що дає змогу запобігти пошкодженню

Великий, що сприяє подрібненню

Вологість стебла

Вологе, завдяки чому рослина максимально довго лишається зеленою, аж доки зерно не досягне оптимальної стиглості для збирання врожаю

Висихає до 65% від загальної вологості й довго залишається на цьому рівні, що забезпечує триваліший період збирання

Структура стебла

Тверде та міцне до пізнього збору врожаю на зерно

М’яке та гнучке, проте досить міцне, щоб простояти до пізнього періоду збору врожаю на силос

Розташування качана

Високе, що дає змогу збирати врожай комбайном

Низьке, що забезпечує вищу частку засвоюваної маси над качаном

Оптимальний стан на момент збору

Вологе тверде стебло й качан з твердим сухим склоподібним зерном

Високе м’яке стебло та вологий качан із великим крихким зерном. Стебло й качан висихають із прийнятною швидкістю

Силосні гібриди кукурудзи Leafy характеризуються подовженим періодом, протягом якого культура має ідеальні характеристики для збирання на силос. Зелена маса та качани таких рослин висихають повільніше й приблизно з однаковою швидкістю. Порівняно із силосно-зерновими гібридами вся рослина Leafy довше зберігає майже ідеальний для силосу рівень вологості (65%) і молочну стиглість зернівки (50%). Довший період збирання дає виробникам молочної продукції більше шансів зібрати найкращий урожай і зберегти корм найвищої якості.

Також вони мають високий вміст засвоюваної маси та крохмалю. Додаткове листя над качаном забезпечує вищий індекс листкової поверхні, що сприяє утворенню більшої кількості цукру. Рослини кукурудзи Leafy типу гнучкі та мають великі качани. Додаткове листя також сприяє збільшенню врожайності. Для отримання оптимальної урожайності, силосні гібриди кукурудзи Leafy рекомендовано сіяти з розрахунку 69000–74000 рослин на гектар, оскільки одна така рослина забезпечує більше сухої маси, ніж рослина силосно-зернового гібриду. Таким чином можна отримати більший урожай, посіявши менше насіння.Переваги силосних гібридів кукурудзи Leafy і Leafy-Floury типу фото 1 LNZ Group

Силосний гібрид кукурудзи Leafy має три унікальні особливості, що збільшують засвоюваність клітковини:

1. Качани розташовані низько на стеблі. За рахунок нижчого його розташування збільшується верхня, краще засвоювана частина рослини, а стебло під качаном залишається досить міцним.

2. Стебла рослин, вирощених з дотриманням рекомендованої густоти посіву, товстіші й краще засвоюються, оскільки в них частка м’якої серцевини більша, ніж частка дерев’янистої зовнішньої оболонки.

3. На рослині над качаном розташовано два або більше додаткових листків, в порівняні з класичними гібридами, завдяки чому він забезпечує бездоганний баланс між ефективною клітковиною та засвоюваною масою в раціоні молочних корів і позбавляє необхідності додавати солому.

Дані гібриди готові до використання як корм відразу після завершення процесу ферментації (через 30 днів після початку силосування). Вони характеризуються великими, пласкими, м’якими та вологими зернами, які містять більшу кількість борошнистого крохмалю. Під час подрібнення на силос ці зерна легко розламуються на дрібні часточки, що зменшує потребу в пом’якшенні крохмалю молочною кислотою в силосній ямі для забезпечення його перетравлювання. Завдяки скороченому періоду силосування виробники молочної продукції можуть зменшити втрату сухої маси й заощадити на просторі для зберігання.

Так, дослідженнями університету Вісконсин-Медісон визначили, що незважаючи на вищий вміст крохмалю в силосно-зерновому гібриді (40,7% порівняно з 38,8%), силосний гібрид кукурудзи Leafy забезпечує вищий рівень споживання сухої маси, а також виробництво більшої кількості молока з вищим вмістом молочного білку порівняно із зерновим гібридом кукурудзи. Ними встановлено, що у випадку його споживання стандартна жирність молока перевищує 4% (Clark et al., 2002 р.)

Силосні гібриди кукурудзи Leafy-Floury (LFY) мають ті ж характеристики силосу, що й силосні гібриди кукурудзи Leafy типу, але їхній крохмаль краще розщеплюється, що сприяє виробництву більших обсягів молока. Зерна силосних гібридів кукурудзи Leafy-Floury мають оптимальні для силосу характеристики. Вони інакше формуються та дозрівають, подрібнюються в дробарках, ферментуються в силосній ямі та перетравлюються. Близько 25% зерен на кожному качану мають повністю борошнисту внутрішню частину. Решта 75% зерен складають звичайні зерна як у гібридів Leafy. Усі вони великі та м’які, повільно висихають і легко розламуються під час подрібнення й жування, завдяки чому крохмаль краще засвоюється.

Качан силосного гібрида кукурудзи Leafy-Floury, з зрізаними верхівками для демонстрації будови зерна. Приблизно на 25% зерен повністю борошнисті.Переваги силосних гібридів кукурудзи Leafy і Leafy-Floury типу фото 2 LNZ Group

У випадку переходу поголів’я ВРХ на раціон на основі кукурудзи Leafy-Floury типу, необхідно зменшити вміст кукурудзяного зернового концентрату в повнораціонній суміші. При цьому засвоюваність крохмалю збільшиться на 10-12%. Часточки борошнистого крохмалю краще спливають на поверхню в рубцевому маті, у результаті чого процес перетравлювання триває довше, що сприяє виробленню більшої кількості молока. Силосні гібриди кукурудзи Leafy-Floury типу універсальні. Їх можна збалансовано ввести в раціони різних типів, щоб задовольнити потреби телиць, корів перехідної групи, корів раннього та пізнього періодів лактації та сухостійних корів.

Навіщо вибирати сорт або гібриди, що забезпечує лише одну характеристику силосу, якщо можна отримати всі переваги відразу. У багатьох рослин, що використовуються для силосування, є лише одна основна позитивна якість: засвоюваність клітковини, урожайність або тип зерна. Решта переваг були відібрані з розрахунку вирощування на зерно. У найкращих із виведених силосних гібридів кожна частина рослини має всі необхідні властивості для виготовлення високоякісного силосу. Тому бажано використовувати додаткові переваги своєї силосної культури.

Особливості силосно-зернових, низько лігнінових (BMR), Leafy та Leafy-Floury гібридів.

Переваги силосних гібридів кукурудзи Leafy і Leafy-Floury типу фото 3 LNZ Group

Переваги силосних гібридів кукурудзи Leafy і Leafy-Floury типу фото 4 LNZ Group

Силосно-зернові гібриди мають зерна сучасного типу з більш склоподібним крохмалем, а в силосних гібридів кукурудзи Leafy і Floury-Leafy зерно більш борошнисте.

Високоякісний силос – запорука процвітання молочної промисловості. За допомогою гібридів Leafy і Floury-Leafy типу Ви зможете позбутися зайвих затрат в технологічному процесі від вирощування гібридів до згодовування силосу, швидко отримаєте високоякісний силос з високою поживністю, збільшити надої молока та підвищити його якісні показники, а як наслідок підвищити прибутковість тваринництва.
Переваги силосних гібридів кукурудзи Leafy і Leafy-Floury типу фото 5 LNZ Group Автори: Менеджер з розвитку технологій в північно-східному регіоні, кандидат с.-г. наук Ільченко В.О.

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta