Основні рекомендації зі збирання озимих зернових

Збирання ранніх зернових та зернобобових культур розпочалось у південних областях України. Незважаючи на постійні обстріли, люди та спецтехніка працюють. Уже звітують про майже 50 тис. га обмолоту.

Основні рекомендації зі збирання озимих зернових фото 1 LNZ GroupНаступними збиратимуть урожай аграрії східних областей. Про стан посівів, строки та особливості цьогорічних жнив розповідає менеджер з агротехнологій компанії LNZ Group у східному регіоні Сергій Корнюшенко.

Сергій Корнюшенко «Східні регіони до збору врожаю ще не приступили. Пройшли дощі, і зернові знаходяться в стадії молочно-воскової зрілості.

Тому збір очікується в перших числах липня. Наприкінці червня плануються перші обкоси озимого ячменю». У південних регіонах йде повним ходом збір озимого ячменю, урожайність різна — від 1 до 3 т/га.   В Донецькій, Запорізькій, Дніпропетровській областях недобір урожаю буде на рівні 30-40% від минулорічного. Це зумовлено погодними умовами, зокрема тим, що в зиму посіви заходили ослабленими, без кущення, а весна була з мінімальними опадами. Ріпак, який добре перезимував, матиме 2-3 т/га.  Центральні регіони — Полтавська, Черкаська, Кіровоградська області — наситились опадами. Очікувана врожайність озимого ячменю — на рівні 3-5 т/га.

Як обрати оптимальний строк початку жнив

  • Визначити оптимальні строки дозрівання та жнивування конкретного сорту та гібриду.
  • Враховувати особливості соломи.
  • Визначити схильність рослин до осипання та проростання.
  • Враховувати стійкість сортів до захворювань.
  • При обмолоті враховувати специфіку зерна до механічного впливу, звертати увагу на налаштування комбайну.
  • Враховувати спосіб збирання: роздільний чи прямого комбайнування.
  • При прямому комбайнуванні вологість має бути не більше 18%.
  • Зважати на структуру зерна: воно має потріскувати та міцно триматись колосу.
  • Враховувати обсяги землі для збирання врожаю та кількість наявної техніки, щоб виконати роботи у якнайшвидші строки. Тобто навантаження на комбайн має бути оптимальним.

Лабораторний спосіб визначення оптимальності жнивування

Основні рекомендації зі збирання озимих зернових фото 2 LNZ GroupЗрізати 20 продуктивних колосків, зробити зріз на 20-25 см нижче колосу. На добу поставити у водний розчину 1% Еозин (червоного кольору).

Якщо за цей період 50% колосків зафарбувалось — через 8-10 днів можна збирати врожай. Якщо зафарбувалась лише солома, можна виходити на пробні обмолоти. 

Основні правила для збору ріпаку

Сергій Корнюшенко зауважує, що цього року у східних областях доволі складно визначити оптимальні строки комбайнування:

Основні рекомендації зі збирання озимих зернових фото 3 LNZ Group«Зважаючи на нерівномірність сходів після зими, що пов’язано з посушливістю восени під час посіву, цвітіння рослини також було нерівномірним».  Ріпак цвіте поярусно. Верхній шар відцвітає раніше, середній та нижній — пізніше. 

Агроном має прийняти рішення: вчасно зібрати з мінімальними втратами чи ризикнути верхнім ярусом і обмолотити пізніше, оскільки 70% врожаю приносять середній і нижній яруси. Тому потрібно розділити ризики або ж комбінувати при великих площах та за наявності різних сортів.  Оптимальне до збору зерно ріпаку повинно мати синьо-чорне забарвлення, бути твердим, важко роздавлюватись. Насіння всередині має ворушитись. 

«Досвідчені агрономи також ставлять ємності діаметром 25 см, коли з верхнього ярусу починають сипатись зерна. Якщо випало 80 зерен в одну ємність, то це 5% урожаю. Тобто як тільки починає осипатись з верхнього ярусу — в найближчі строки вже можна збирати врожай», — розповідає спеціаліст. 

Для оптимального збору цього року Сергій Корнюшенко рекомендує проводити десикацію через нерівномірність сходів:

«Для десикації можна використовувати гліфосати або десиканти на основі диквату». Десикація культур наразі стає все популярнішою, минулого сезону кожен другий фермер проводив її на своїх полях через пізній збір урожаю.  Серед причин проведення десикації:

  • нерівномірне дозрівання; 
  • значне забур’янення культури; 
  • потреба раннього збору; 
  • визначення точних строків збору врожаю, адже десикація проводиться за 5-14 днів до нього.

При прямому комбайнуванні варто використовувати ріпакові столи задля зменшення втрат. За неправильних налаштувань комбайна втрати можуть досягати до 90%.

Основні правила збирання озимих ячменю та пшениці

«Пряме комбайнування варто проводити за вологості зерна не більше 18%, зерно повинне мати свій специфічний колір, відповідний культурі.  Колір соломи від жовтого має перейти в сіруватий. Солома ячменю не повинна ламатись. В іншому випадку будуть значні втрати», — застерігає спеціаліст LNZ Group. 

Оскільки нещодавно у східних областях пройшли грозові дощі з вітром 10-12 м/с, ячмінь виляг, що при зборі впливатиме на значні втрати. Тож рекомендується також провести десикацію на посівах.  До того ж на полях також спостерігається наявність бур’яну: амброзії, берізки, що є ще одним приводом для десикації. 

Виклики сезону

Основні рекомендації зі збирання озимих зернових фото 4 LNZ Group«Основною проблемою для всіх аграріїв цього сезону стали дефіцит та здорожчання пального. Друга — несприятливі погодні умови. Третя — досить низька вартість зерна. І ще одна проблема — ускладнена логістика через блокаду портів. Для експорту використовується лише залізниця та автотранспорт, що значно скорочує пропускну здатність та збільшує вартість», — говорить Сергій Корнюшенко. 

Він також додає, що аграрії уже думають про майбутній посів, оскільки в регіонах, де зараз стартують жнива, посів ріпаку відбуватиметься наприкінці липня – у серпні. Відповідно для цього потрібні значні ресурси.

Джерело: Agroportal.ua

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta