Оптимізація використання засобів захисту рослин від бренду DEFENDA

Система захисту рослин є складним технологічним процесом і здійснюється шляхом проведення комплексу агротехнічних заходів, спрямованих на підвищення продуктивності сільгоспкультур з урахуванням їхньої конкуренції та протидії шкідникам, хворобам та бур’янам.

Зміна погодно-кліматичних умов змушує агровиробників змінювати технологічні підходи. В поточному році додалося подорожчання насіннєвого матеріалу, ЗЗР, мінеральних добрив. Тому одним із важливих підходів до вирощування сільськогосподарських культур є раціональне використання та внесення ЗЗР.  

В адаптивних системах землеробства безпосередня величина порогів шкодочинності для кожного агрофітоценозу визначається на підставі даних про втрати врожаю, чисельність шкідливих організмів і фактори, що впливають на їхній розвиток. Особливо великі втрати урожаю викликані забур’яненістю посівів!

Бур’яни відзначаються кращою адаптацією до виживання в агресивному середовищі, ніж культурні рослини, тому підтримка поля в чистому від бур’янів стані є важливою передумовою високої продуктивності сільськогосподарських культур.

Хімічний контроль чисельності цих організмів має свої особливості, тому рішення про використання засобів захисту рослин приймаються на основі різних критеріїв до їх використання та оптимізації їх витрат. Це дає можливість підібрати більш збалансовану технологію захисту та оптимізувати її витратну частину в розрізі конкретних препаратів, та для кожного поля окремо. Використання однокомпонентних препаратів бренду DEFENDA дає можливість оптимізувати існуючі системи захисту посівів у господарствах України та підвищити їхню ефективність, зменшити грошові витрати на захист сільськогосподарських культур.

При виборі гербіцидного захисту посівів потрібно звернути увагу на видовий склад бур’янів, фазу їхнього розвитку та чергування культур у сівозміні. Так, погодні умови весни, що спостерігаються останніми роками, стрімке наростання температури навколишнього середовища в квітні та зливові дощі в травні призводять до проблеми внесення страхових гербіцидів на кукурудзі та соняшнику.

Несприятливі погодні умови сприяють переростанню бур’янів, що підвищує конкуренцію між бур’янами та сільгоспкультурами за елементи живлення та вологу як на початкових стадіях розвитку культури, так і в подальшому.

При вирощуванні просапних культур потрібно звернути увагу на обов’язкове використання ґрунтових гербіцидів, які контролюють появу бур’янів досить довгий період, в особливо шкодочинний період конкуренції за елементи живлення та воду (культурна рослина — бур’ян). Показники споживання поживних речовин та води наведені в таблицях нижче.

Оптимізація використання засобів захисту рослин від бренду DEFENDA фото 1 LNZ GroupУ портфоліо  бренду DEFENDA є широка лінійка однокомпонентних ґрунтових гербіцидів, які можна використовувати на соняшнику, кукурудзі, сої та успішно боротися зі шкідливою рослинністю. Зокрема, це такі препарати: Айдахо (тербутилазин, 500 г/л), Дабл-Трай (металахлор, 960 г/л), Перун (прометрин, 500 г/л), Сахара (ацетахлор, 900 г/л), Сора-Нет (пропізахлор,720 г/л), які можна використовувати як окремо, так і в бакових сумішах (для розширення спектру контролю бур’янів та посилення дії партнерів по суміші) та інші.

На кукурудзі, наприклад, найбільш ефективно досходово вносити в баковій суміші ґрунтові гербіциди Айдахо (тербутилазин, 500 г/л) 1,7 л/га + Сора-Нет (пропізахлор,720 г/л) 2,0 л/га, які дають змогу контролювати однорічні злаки та дводольні бур’яни на початкових фазах розвитку культури. Ця бакова суміш є безпечною для культури в різних агрокліматичних умовах України.

За необхідності від фази 3-х листків кукурудзи можна залежно від наявності та видового складу бур’янів внести в баковій суміші або окремо страхові гербіциди — Примус (2-етилгексиловий ефір 2,4 Д, 452 г/л + флорасулам, 6,3 г/л) 0,4-0,6 л/га, Сумаро (мезотріон, 480 г/л) 0,2 - 0,25 л/га проти дводольних бур’янів та падалиці соняшнику та ріпаку, і проти злакових бур’янів Муссон (нікосульфурон, 40г/л) 1,25 л/га.

Бакова суміш однокомпонентних препаратів Сумаро (мезотріон, 480 г/л) 0,25 л/га + Муссон (нікосульфурон, 40г/л) 1,25 л/га дозволяє безпечно та ефективно в широкому вікні від 3-8 листків кукурудзи контролювати потужний спектр злакових та дводольних бур’янів, у т.ч. падалиці соняшнику ІМІ та стійкого до трибенурон-метилу, амброзії полинолистої та ряду інших злісних бур’янів.

Не менш важливою і прибутковою культурою є соняшник. В зв’язку з його прибутковістю були збільшені площі, а також повернення в сівозміні на 2-4 рік. Накопичення на полях рослинних рештків, а також насіння бур’янів призвели до поширення хвороб, шкідників та збільшили їхню шкодочинність. Соняшник можуть уражати понад 20 видів збудників хвороб. Тому аграрії повинні приділяти особливу увагу для складання системи його захисту. В боротьбі з хворобами в першу чергу потрібно діяти на випередження як профілактично, так і на початку прояву хвороби. Важливим заходом у технології вирощування соняшника є захист посівів від бур’янів. Основним заходом в боротьбі із забур’яненням посівів є внесення насамперед ґрунтових гербіцидів.

Для захисту соняшнику від однорічних злакових та дводольних бурянів використовують бакову суміш Айдахо (тербутилазин, 500 г/л) 1,5-1,7 л/га + Сора-Нет (пропізахлор,720 г/л) 1,8-2,0 л/га залежно від вмісту гумусу в ґрунті. Тербутилазин — також не фітотоксичний до соняшнику. За виключенням, при випаданні сильних опадів спостерігається фітотоксичність (підпалювання) сім’ядольних або першої пари листків культури. Надалі культура нормально розвивається. Пропізахлор — це найменш фітотоксична сполука для культури, навіть при випаданні значних опадів. Для знищення однорічних та багаторічних злакових бур’янів у період вегетації бажано до 6 листків соняшнику включно використовувати грамініцид Харума (хізалофоп-П-етил, 125 г/л) 1,0-1,2 л/га.

Окреме питання вирощування ІМІ та сульфостійких гібридів соняшнику. Чи потрібно використовувати ґрунтові гербіциди? Відповідь однозначна – потрібно!

Як зазначалося вище, погодні умови весною, сухий і теплий квітень та опади в наприкінці квітня та в першій половині травня з похолоданням не дають можливості використати спеціалізовані препарати для контролю бур’янів по вегетації соняшнику, особливо це стосується лободи білої та амброзії полинолистої. Тому використання основних гербіцидів «розв’язує руки» агрономам у господарствах.

Оптимізація використання засобів захисту рослин від бренду DEFENDA фото 2 LNZ Group

На фото ІМІ стійкий соняшник (03.06.2022 р. Вінницька обл.) без внесення ґрунтового гербіциду, перед внесенням спеціалізованого препарату! Виникає запитання — скільки ж ці «прекрасні» бур’яни «з’їли» поживи?

Несвоєчасне внесення страхового спеціалізованого препарату, і як наслідок — проблеми боротьби з перерослими бур’янами далі! Урожайність склала 29,1 ц/га. І як приклад, господарство в Черкаській обл. з використанням Сора-Нет 2,5 л/га. Тут навіть не використовували спеціалізований страховий препарат, не було потреби. Поле залишалося чистим від бур’янів до збирання врожаю, а урожайність соняшнику в господарстві склала 39,3 ц/га. Це і є оптимізація витрат!

Оптимізація використання засобів захисту рослин від бренду DEFENDA фото 3 LNZ Group

Оптимізація використання засобів захисту рослин від бренду DEFENDA фото 4 LNZ GroupОптимізація використання засобів захисту рослин від бренду DEFENDA фото 5 LNZ GroupДля ефективної боротьби з падалицею соняшнику, як класичного, так і ІМІ та сульфостійкого в посівах зернових колосових культур, в лінійці торгової марки DEFENDA є гербіцид Примус (2-етилгексиловий ефір 2,4 Д, 452 г/л + флорасулам, 6,3 г/л) 0,4-0,6 л/га, Аксакал (флорасулам, 250 г/л) з нормою внесення 0,02-0,03 кг/га + ПАР Мачо 0,2 л/га або ПАР Супер Мачо 0,075 л/га. Завдяки високій селективності та активній дії обробіток Аксакалом можна проводити за середньодобової температури повітря від +5°С (від 2-3 листочків до прапорцевого листка)

Не меншої шкоди в період вегетації культурам завдають хвороби та шкідники. Невикористання або неправильний підбір препаратів можуть призвести не тільки до зменшення врожайності, а й до повної загибелі. Для контролю шкідників у посівах с-г культур DEFENDA має ряд інсектицидних препаратів, які можна використовувати на багатьох культурах. Зокрема, Престо (клотіанідин, 200г/л, лямда-цигалотрин, 50 г/л) 0,3-0,4 г/га. Внесення Престо потрібно проводити на ранніх фазах розвитку культур, оскільки він має пролонговану дію! Так, на ріпаку його доцільно вносити після відновлення вегетації та до початку гілкування, проти хрестоцвітних блішок та прихованохоботника. На кукурудзі — проти попелиць, лучного та стеблевого метеликів за 10-12 листків культури.

Автор: Жеребко Юрій, фахівець Агродепартаменту бренду DEFENDA

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta