Олександр Котигора: Вплив строків та норм висіву на урожайність соняшнику

Олександр Котигора: Вплив строків та норм висіву на урожайність соняшнику фото 1 LNZ GroupОлександр Котигора, менеджер з розвитку агротехнологій Південного регіону LNZ Group стверджує, що рентабельність соняшнику визначається за критеріями врожайності та вмісту олії. Щоб максимально використати потенціал цих двох елементів, аграрії повинні розуміти фізико-біологічні особливості соняшнику та дотримуватись певних правил під час вирощування культури.

Пан Олександр розповів SuperAgronom.com про нюанси технології вирощування соняшнику, особливості коригування норм та термінів сівби, а також про помилки, яких можуть припускатися аграрії при сівбі культури.

SuperAgronom.com: Як зміни клімату впливають на технологію вирощування соняшнику, зокрема на Півдні?

Олександр Котигора: Сезон 2020 негативно вплинув на вирощування соняшнику. Він увійде в історію як один із найбільш екстремальних, до того погодні умови були  нестабільними у всіх зонах України. Аномально безсніжна тепла зима, холодна затяжна весна на заході здебільшого з дощами, а на сході та півдні — без краплі вологи. У будь-якому разі це для соняшника були неабиякі випробування. У сезоні 2020 року на півдні України були серйозні проблеми із запасами вологи в грунті, а це головний чинник, що вплинув на вегетацію та врожайність соняшнику.


На Кіровоградщині на початку весни було зафіксовано близько 100 мл вологи в метровому шарі, чого, безумовно, недостатньо, та й та волога швидко зникла. На Миколаївщині та Одещині не було і такого об'єму запасів вологи. Коли Бессарабія Одещини вже 2-ий рік потерпає від  посухи, то на Кіровоградщині така ситуація спостерігається вперше за останні роки. В останні сезони на Одещині, Миколаївщині та Херсонщині сівбу починають з 3 декади березня, у 2020 році багато господарств сіяли соняшник 25-26 березня. На Кіровоградщині, зазвичай, посівна розпочиналась не раніше 15 квітня, а минулоріч розпочалась 5 квітня, тобто в надто ранні терміни, аби захопити вологу, якої і так було мало.

Олександр Котигора: Вплив строків та норм висіву на урожайність соняшнику фото 2 LNZ GroupДеякі  аграрії не дослухалися до порад щодо зменшення густоти посіву і сіяли звичними нормами, через що не добрали врожаю. Але ті аграрії, що зменшили норму сівби і проводили висів соняшнику стерньовими сівалками без обробітку ґрунту, отримали ефект — як наслідок ґрунт менше розтріскувався і в ньому краще зберігалася волога, що позитивно позначилось на врожайності. Ми рекомендували на Одещині сіяти по 40-45 тис. рослин/га, а сіяли в господарствах по 50-55 тис. рослин/га. Наприклад, якщо на півдні України за традиційного методу сівби господарство отримало 0,3-2 т/га соняшнику; то ті, хто сіяли методом прямого висіву, отримували понад 2 т/га.

Отже, технологія вирощування соняшнику на півдні нічим не відрізняється від звичайного вирощування соняшнику, але має і свої особливості, які слід обов'язково враховувати:

  • Правильний обробіток ґрунту, що спрямований на максимальне збереження вологи;
  • Відсутність розривів у часі між проведенням технологічних операцій;
  • Максимально стиснені терміни проведення посіву;
  • Правильний підбір гібридів;
  • Зниження норм висіву;
  • Якнайраніший посів;
  • Рекомендується проведення обробітку ґрунту за strip-till технологією, що дозволить підвищити прибуток на 20-30%.

SuperAgronom.com: Як варто коригувати терміни сівби та норми висіву?

Олександр Котигора: Оптимальні терміни сівби гібридів соняшнику з урахуванням їхніх біологічних особливостей настають у період, коли температура на глибині загортання насіння становить 10-12 °C. За умов ранньої сівби період отримання сходів розтягується до 3-4 тижнів, як наслідок — сходи недружні та зріджені. При пізній сівбі часто відчувається дефіцит вологи у верхньому шарі ґрунту. В окремих випадках, коли пізня весна, сівбу можна розпочинати за температури від 8°C.

Мінімальна густота при збиранні 45 тис. рослин/га для забезпечення достатнього вмісту олії. На площах з поливом максимальна густота при збиранні — 70 тис. рослин/га для отримання максимального врожаю.

Олександр Котигора: Вплив строків та норм висіву на урожайність соняшнику фото 3 LNZ Group

Треба також вивчати похибку на реакцію гібриду та загущення, деякі гібриди при загущенні виростають дуже високими, що збільшує ризики вилягання соняшника та втрати врожаю. Також варто враховувати запас вологи в метровому шарі ґрунту. Не варто забувати і про польову схожість насіння соняшника, що на 15-20% нижча, ніж лабораторна. 8-12% рослин будуть знищені під час міжрядного обробітку, а близько 6-10% рослин гинуть через несприятливі фактори вирощування. 

Виходячи з вищесказаного, ми можемо порекомендувати середні норми висіву для трьох агрокліматичних районів України:

  • Степ: 50-55 тис. насінин;
  • Лісостеп: 60 тис. насінин;
  • Полісся: 60-70 тис. насінин.

Олександр Котигора: Вплив строків та норм висіву на урожайність соняшнику фото 4 LNZ GroupSuperAgronom.com: На які фактори слід звернути увагу, плануючи посівну соняшнику?

Олександр Котигора: Їх є декілька.

1. Підбір гібридів соняшнику

Щоб отримати високий врожай соняшнику, потрібно підібрати ті гібриди, що дають найвищу врожайність саме в погодно-кліматичних умовах, де знаходиться господарство. Адже на одному полі різні гібриди соняшнику покажуть різну врожайність і різниця може сягати 40-50%.  Визначним фактором для вибору є середня врожайність того чи іншого гібрида в середньому за 3 роки на ваших полях. Також регулярно з'являються нові гібриди, що потрібно вивчати. Тому висівати слід кілька різних гібридів з різним рівнем стиглості. 

2. Розміщення соняшника в сівозміні

Культуру сіють після будь-яких злакових культур, озимих або ярих зернових на чистих від бур'янів полях. Небажано сіяти соняшник після широколистих хрестоцвітих та олійних культур (соняшнику, цукрових буряків, люцерни та зернобобових), а також після овочів, картоплі, ріпаку, адже деякі ці культури мають схожі хвороби, наприклад, склеротиніоз, сіра та білі гнилі і тд.     

3. Правильний основний обробіток ґрунту під соняшник

Завдання основного обробітку ґрунту під соняшник — розпушування  ґрунту для створення оптимальних умов для подальшого розвитку кореневої системи рослин, росту та розвитку та отримання в результаті високого врожаю. Бувають різні види основного обробітку ґрунту: no-till, strip-till, mini-till, оранка, оранка з одночасним вирівнюванням, дискування, глибоке рихлення, щілювання. 

4. Передпосівний обробіток ґрунту

Основне призначення його — створення гарного насіннєвого ложа, щоб насіння лягло рівномірно на оптимальну глибину і сходи були рівномірні.

5. Удобрення соняшнику

Систему удобрення соняшнику і норми внесення добрив потрібно розраховувати залежно від типу гібриду, запланованої врожайності, рівня вологозабезпечення та результатів аналізу ґрунту. Для формування 0,1 тонни насіння потрібно 6 кг д.р. азоту, 2,5 кг д.р. фосфору та 18 кг д.р. калію.

6. Норми висіву 

Рекомендовано в південних регіонах, де вкрай посушливі умови, висівати 40-50 тис. рослин/га, де посушливі умови — 55-65 тис. рослин/га., в зоні достатнього зволоження — 60-75 тис. рослин/га. У різних ґрунтово-кліматичних зонах гібриди сіють з різною нормою висіву. 

7. Вибір сівалок 

Найкраща якість посіву соняшнику забезпечується при сівбі його пневматичними сівалками точного висіву, наприклад Horsch, Kinza, сучасні моделі John Deere.

SuperAgronom.com: Як слід розраховувати норми висіву, залежно від групи стиглості гібриду?

Олександр Котигора: Норма висіву насіння сортів і гібридів соняшнику повинна забезпечувати рекомендовану оптимальну густоту стояння рослин перед збирання врожаю.

Густота стояння рослин для ультраскоростиглих гібридів з періодом вегетації до 90 днів складає 60-70 тис. рослин/га, для ранньостиглих гібридів з періодом вегетації 96-100 днів слід формувати густоту 55-60 тис. рослин/га, для середньоранніх гібридів з періодом вегетації 105-110 днів рекомендована густота 50 тис. рослин/га. Для сортів соняшника скоростиглої групи з вегетаційним періодом 90-95 днів оптимальна густота 45-50 тис. рослин/га, а для крупноплідних сортів соняшника середньопізньої групи з вегетаційним періодом 115-120 днів — 30-35 тис. рослин/га.

Якщо взяти до уваги польову схожість насіння, його виживання, проведення міжрядних обробітків під час догляду за посівами, норму висіву насіння варто збільшувати на 15-20%. Варто також враховувати, що за ранніх термінів сівби польова схожість насіння нижча. 

SuperAgronom.com: Які помилки можуть допустити аграрії, сіючи соняшник? Як їх уникнути?

Олександр Котигора: Щоб уникнути будь-яких помилок потрібно дотримуватися наступних рекомендацій:

1. Сійте сучасні високоврожайні гібриди.

Одним з головних чинників підвищення врожайності соняшнику є вибір гібридів із високим генетичним потенціалом. Водночас потрібно враховувати їхні вимоги до погодно-кліматичних умов регіону, толерантність до шкодочинних організмів, особливості технології вирощування, адже грамотний підбір гібриду забезпечує 35% врожайності, а решту —  агротехнологічні та ґрунтово-кліматичні фактори. Віддавайте перевагу посухостійким, стійким до вилягання та розсипання, високоолеїновим гібридам, що пристосовані до континентального клімату. Цим характеристикам відповідає гібрид БАСКО ШТ від Strube.

2. Обирайте якісне насіння соняшнику. 

Високих врожаїв можна досягнути за умов використання посівного матеріалу з масою тисячі насінин не менше, ніж 50 г. До того ж схожість для гібридів має бути не нижче 85%, а для сортів — 87-92%. За результатами дослідів, використання крупного виповненого насіння забезпечило підвищення врожайності на 16-18%, порівняно із сівбою некаліброваним посівним матеріалом.

Лінійка ексклюзивних гібридів соняшнику німецької компанії Strube дозволяє підібрати гібрид для будь-якого регіону. Однією з головних переваг її селекції є посухостійкі гібриди, а також багаторічний досвід в селекції «сульфо» гібридів з великим портфоліо в Україні.

3. Не забувайте про боротьбу з хворобами та шкідниками. 

Позитивного ефекту можна досягти при поєднанні протруювання насіння з обробкою його мікродобривами та стимуляторами росту.

4. Дотримуйтеся сівозміни. 

Через зростання попиту на насіння соняшнику спостерігається значне збільшення посівних площ під цією культурою, тому дотримання мінімального періоду повернення соняшника на те ж поле є однією з головних умов отримання високих та стабільних врожаїв. У Лісостепу найкращим попередником для соняшника є кукурудза, озима пшениця та картопля, у Степу — озима пшениця, яку сіяли після зернобобових культур або кукурудзи на силос.

Олександр Котигора: Вплив строків та норм висіву на урожайність соняшнику фото 5 LNZ Group5. Пам'ятайте про важливість передпосівного обробітку ґрунту. Важливим етапом цього процесу є весняне закриття вологи одразу після досягнення фізичної стиглості  ґрунту. Залежно від стану поверхні, обробіток проводять шлейфовими та легкими або зубовидними  боронами. Передпосівна культивація проводиться на глибину проходу сошників сівалки, щоб утворилось щільне вологе ложе, вкрите шаром ґрунту. Враховується рекомендована для насіння глибина загортання насіння для важких ґрунтів — 4-5 см, для легких  — 5-6 см. Під час розміщення у більш глибокому шарі схожість знижується. За посушливих умов посіви обов'язково прикотковуються, щоб забезпечити кращий контакт насіння із ґрунтом та забезпечити дефіцит вологи від випаровування.  

SuperAgronom.com: Як вплине на майбутню врожайність неправильний розрахунок норми висіву?

Олександр Котигора: Вплив строків та норм висіву на урожайність соняшнику фото 6 LNZ GroupОлександр Котигора: Звичайно, негативно. На етапі сівби необхідно врахувати рекомендовану для обраного гібриду чи сорту густоту стояння рослин. Загущення посівів призводить до розповсюдження хвороб, зменшення маси тисячі насінин, збільшення висоти рослин та їхнього вилягання. У зріджених посівах складаються сприятливі умови для розвитку бур'янів, а соняшник не використовує вологу та поживні речовини в повному обсязі.  Густоту стояння рослин варто коригувати залежно від вологозабезпечення: що кращі умови зволоження регіону, то більшою може бути кількість рослин на га. Однак практичний досвід показує, що густота понад 70 тис. рослин/га неефективна за будь-яких умов. 

SuperAgronom.com: Які поради могли б дати аграріям щодо норм та термінів сівби соняшнику у різних регіонах?

Олександр Котигора: Терміни сівби соняшнику — це риторичне запитання, бо хтось сіє в березні, інші в квітні або в травні. Сприятливі умови для проростання насіння соняшнику складаються за наявності достатньої кількості ґрунтової вологи, прогрівання 10-сантиметрового шару  та дотримання температурного мінімуму 8-10 °C. Більш рання сівба може призвести до втрати схожості насіння. Зволікання з термінами загрожує затримкою появи сходів через недостатню кількість вологи, затягуванням періоду вегетації, зниженням врожайності та пізніми термінами збирання врожаю.

Орієнтовна густота стояння рослин соняшнику на час збирання в основних ґрунтово-кліматичних зонах України на богарних землях:

  • посушливий Степ (південні чорноземи, темно-каштанові ґрунти) — 35-40 тис. рослин/га;
  • напівпосушливі умови Степу (звичайні і карбонатні чорноземи) — 40-50 тис. ролсин/га;
  • Степ (лужні та слаболужні чорноземи) — 50-55 тис. рослин/га;
  • зволожений Лісостеп (чорноземи) — 55-60 тис. рослин/га;
  • північ Лісостепу (чорноземи, супіщані ґрунти) — 55-60 тис. рослин/га. 

Джерело: SuperAgronom.com

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta