Однокомпонентні препарати дозволяють підбирати найбільш ефективні рішення

У сезоні 2024 року портфель продукції компанії LNZ Group, яка представлена на ринку засобів захисту рослин брендом DEFENDA, налічує 82 препарати. Тому в компанії можуть на 90-99%, залежно від культури, забезпечити потребу сільгоспвиробників у системах захисту рослин.

Однокомпонентні препарати дозволяють підбирати найбільш ефективні рішення фото 1 LNZ GroupДетальніше про препарати розповів під час онлайн-конференції «Inter AgroLab: шлях до ефективного землеробства» керівник Агродепартаменту LNZ Group Олександр Хмелюк. Він зазначив, що 90% продуктів з лінійки DEFENDA є однокомпонентними, і це одна з ключових переваг даних препаратів порівняно з іншими, які представлені на ринку.

«Наприклад, гербіциди Сора-Нет (пропізахлор, 720 г/л), 2 л/га та Айдахо (тербутилазин, 500 г/л), 1,5 л/га за звичайних умов (базова схема) можуть повністю ефективно проконтролювати однодольні та дводольні бур’яни. При цьому затрати на препарати складуть 1055 грн/га, а за збільшення норми Айдахо — 1109 грн/га. Тоді як оригінальні препарати інших виробників у середньому коштуватимуть, відповідно, на 345 грн та 466 грн більше», — говорить Олександр Хмелюк.

Він запевнив, що, застосовуючи однокомпонентні препарати, можна створювати комбінації, підбирати найбільш ефективні рішення, які потрібні в певний період розвитку рослин і для кожного окремого поля.

«Для контролю бур’янів у посівах озимої пшениці ми маємо набір продуктів з різними д.р.: Примус (2,4 Д + флорасулам); Дикамба Форте; Ефімер (2,4 Д + дикамба); Піраміда (клопіралід, 300 г/л). Усі ці препарати мають жорстке обмеження щодо застосування по фазах розвитку, і їх можна використовувати лише до фази виходу в трубку. Також є більш м’які щодо культури препарати з д.р. трибулерон-метил, флорасулам, флуроксипір», — зазначає фахівець.

Здавалося б, навіщо так багато продуктів? Олександр Хмелюк пояснив, що всі ці препарати будуть контролювати спектр бур’янів, особливо якщо говорити про флорасулам: «Аксакал (флорасулам) та Форит (флуроксипір) не контролюють широкий спектр бур’янів, але вони є відмінними «партнерами» в баковій суміші, коли потрібно отримати синергічну дію і посилити контроль тих чи інших бур’янів. До того ж різні д.р. проявлятимуть різну гербіцидну активність залежно від температури, умов, а окремі з них (2,4 Д, дикамба), навпаки, за низької температури можуть стати навіть токсичними і проявляти фітотоксичність», — розповідає Олександр Хмелюк.

За його словами, ефективним захистом від фузаріозу колоса є внесення фунгіцидів у першій половині фази цвітіння. Застосування фунгіцидів раніше чи в другій половині цвітіння жодного результату не дасть. У портфоліо LNZ є кілька д.р., які мають високу активність проти фузаріозу, — це Талер (тебуконазол), Камзол (метконазол). Або поєднання тебуконазолу з метконазолом, якщо потрібно отримати еліту. Якщо ж, окрім контролю фузаріозу, потрібно забезпечити контроль листкових хвороб (септоріозу, іржі), то можна застосувати Камзол Турбо (метконазол + ципроконазол).

Проти дводольних і злакових бур’янів у посівах кукурудзи у компанії є ціла лінійка гербіцидів (Сахара (ацетохлор), Даблтрай (метолахлор), Сора-Нет (пропізохлор), Айдахо (тербутилазин)).

«Нещодавно на ринку з’явилася д.р., яка дає можливість контролювати дводольні бур’яни в посівах соняшнику. Адже років 10 тому таких препаратів практично не було, і виростити класичний соняшник було проблематично. Сьогодні у нас є гербіцид Айлар (аклоніфен), який можна застосувати у фазу 2-4 справжніх листків як страховий гербіцид. Також даний препарат можна застосовувати як ґрунтовий, але з нормою використання 4–6 л/га», — радить Олександр Хмелюк.

Для контролю хвороб соняшнику, додає фахівець, є ціла лінійка д.р., які можна комбінувати (наприклад, Абсолют (карбендазим) + Сальто (тіофанатметил) + Парацельс (флутріафол)). Застосовувати їх можна дворазово. Олександр Хмелюк  зазначає, що зі шкідниками боротися простіше, але варто розуміти, хто саме шкодить і в які періоди

Для цього компанія пропонує Бомбардир (імідаклоприд), Престо та Октант. Вони мають різну тривалу дію, але мало чим відрізняються за спектром дії.

З повним переліком препаратів та рекомендаціями щодо їхнього застосування можна ознайомитися на сайті DEFENDA.

Джерело: agroportal.ua

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta