Нові краш тести, рістрегуляція соняшнику на LNZ Hub 6.0

LNZ Hub 6.0 повертається на Черкащину. Тепер збільшено кількість випробувальних ділянок, розширено спектр краш-тестів, додано блок рістрегуляції соняшника та ще багато цікавих нововведень. Детальніше про кожен блок та нюанси випробувань розпитали в Сергія Вовка, менеджера з розвитку агротехнологій LNZ Group.

Нові краш тести, рістрегуляція соняшнику на LNZ Hub 6.0 фото 1 LNZ GroupПід сезон 2022 року LNZ Hub, який перед тим щорічно проходив у Центральній Україні, було вирішено перенести північніше. Тож 5-й LNZ Hub відбувся на Волині. Час на підготовку та можливості були обмежені, тому вийшло ґрунтовно, але масштаби проєкту були меншими, порівняно з попередніми роками.

Нині технологічна платформа повертається «додому». LNZ Hub 6.0 2023 року розміщений понад трасою Черкаси-Умань, поруч із с. Станіславчик, що розташоване у Звенигородському р-ні, неподалік м. Шпола.

Тут на 19 га представлено 205 дослідних ділянок. В центрі уваги цьогоріч — кукурудза та соняшник, які на сьогодні є одними з найбільш культивованих та рентабельних у регіоні.

«ЛНЗ Хаб складається з окремих спеціалізованих за різними напрямами блоків, в яких ми проведемо випробування та демонстрацію різних елементів технології вирощування кукурудзи та соняшнику. Зокрема, це блоки з демонстрацією гібридів соняшника різних типів (класичні, сульфо, імі) та гібридів кукурудзи зернового й силосного напрямів із ФАО від 220 до 440», — каже Сергій Вовк.

Зокрема, будуть представлені такі гібриди кукурудзи бренду UNIVERSEED:

  •  зернові: UNI3511 (EXPH003), UNI3717 (EXPM051), UNI 4417 (EXPB 003)
  • силосні: S 2610 (EXPG 600), S3909, S 4211 (EXPG 607)

Серед лінійок гібридів соняшнику — від бренду Strube: Баско ШТ, Орфео ШТ,Сарелія, Мерісан, Фабуло КЛП, Конквест, Фаусто ШТ, Меро ШТ, Капеа ШТ.

Нові краш тести, рістрегуляція соняшнику на LNZ Hub 6.0 фото 2 LNZ GroupГербіцидний захист кукурудзи включає порівняння ґрунтових, страхових та комбінованих систем захисту цієї культури. Різні схеми захисту будуть продемонстровані на зерновому гібриді з ФАО 300. Випробовуватимуть норми та терміни внесення.

«Завданнями ЛНЗ Хабу є розкриття найвищого потенціалу рослин і досягнення найбільшого економічного ефекту при застосуванні аграріями різних систем захисту та живлення культур, а також прийнятті тих чи інших технологічних рішень. Так як майже всі схеми захисту побудовані на застосуванні препаратів бренду DEFENDA, ми хочемо розкрити ефективність їх використання в різних умовах, з якими повсякчас зустрічаються сільгоспвиробники», — каже Сергій Вовк.

У свою чергу, блоки гербіцидного захисту соняшнику включають схеми ґрунтового і страхового захисту класичних гібридів та різні варіанти захисту ІМІ й Сульфо гібридів.

«На блоці фунгіцидного захисту соняшнику, що є надзвичайно актуальним на сьогоднішній момент, ми покажемо різницю між одним, двома, трьома внесеннями, а також різницю ефективності різних діючих речовин препаратів», — додає експерт.

Нові краш тести, рістрегуляція соняшнику на LNZ Hub 6.0 фото 3 LNZ GroupБлоки живлення кукурудзи та соняшнику продемонструють різні схеми позакореневого підживлення цих культур у процесі вегетації.

«Ми заклали випробувальні ділянки з різними фазами внесення мікродобрив, з одним і двома внесеннями тощо. Дози внесення однакові, експериментуватимемо із фазами», — уточнив Сергій Вовк.

За його словами, новинкою цього року буде окремий блок рістрегуляції соняшника, з випробуванням діючої речовини етефон у різні фази розвитку та з різними нормами застосування.

Також, якщо у 2021 році порівнювали наземне внесення гербіцидів і внесення дронами, то цьогоріч, зі зрозумілих причин, застосування дронів неможливе. Тому вирішили провести випробування щодо іншого технологічного прийому. А саме щодо так званого  малооб’ємного внесення. Тобто, якщо стандартно вноситься 200 л/га розчину, то на декількох ділянках спробують 30-50 л/га.

А найбільша новизна цьогорічного LNZ Hub 6.0 — значне розширення блоку краш-тестів.

«Істотно збільшили в цьому році блоки краш-тестів як кукурудзи, так і соняшнику. Зокрема, ми зупинимось на типових помилках аграріїв або вимушених порушеннях технології захисту рослин, і побачимо, до яких наслідків це може призвести. Наприклад, внесення на соняшник і кукурудзу ґрунтових гербіцидів, коли вже починається поява сходів», — каже Сергій Вовк.

Тепер під кожен краш-тест відведено повноцінні ряди, а не 15-20-метрові діляночки, як у попередніх хабах. Їх кількість збільшилась до 205 (у довоєнному 2021-му було трохи більше 120).

І до традиційних краш-тестів додали випробування різних норм інсектицидно-фунгіцидного протруйника, планують спостерігати, як вплине на енергію проростання насіння більша норма д.р. інсектициду.

Дуже цікавим має бути краш-експеримент на соняшнику, в якому на імі-гібридах застосуємо гербіциди з д.р. трибенурон-метил, а на сульфо-гібридах — препарати із класу імідазолінонів. Вирішили включити такі випробування, адже стикалися на практиці з випадками, коли в господарствах з певних причин так вчиняють. Тож хочемо показати, які наслідки це матиме», — каже експерт.

Отже, всі ділянки вже засіяно 8-9 травня. Сходи отримано. За ходом LNZ Hub 6.0 ми спостерігатимемо й далі. А в серпні аграрії всієї України зможуть традиційно відвідати LNZ Hub, аби наочно ознайомитися з технологіями та поспілкуватися з фахівцями компанії.

джерело: Superagronom

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta