Норми висіву кукурудзи

Перед стартом кожної посівної агрономам доводиться знаходити відповіді на сотні завдань, приймати десятки рішень, від яких залежатиме успішність, результативність року й його безпосередньої роботи.

Відтак, серед буденних, але важливих задач — визначити оптимальну норму висіву культур, що входитимуть до сівозміни тут і зараз.

Норми висіву кукурудзи фото 1 LNZ Group

Визначаючи норму висіву, слід взяти до уваги наступні моменти:

  • генетичний потенціал сорту;
  • тип ґрунту;
  • особливості живлення на даному полі;
  • особливості застосовуваної агротехнології;
  • схожість насіння;
  • групу стиглості;
  • погодні умови до та після сівби, а також загальні кліматичні умови регіону.

При визначенні норми висіву насіння кукурудзи окрім лабораторної схожості насіння слід врахувати ряд факторів, які впливають на польову схожість та ризики зниження кількості рослин під час вегетації до збирання.

Норми висіву кукурудзи фото 2 LNZ Group

Посіви кукурудзи

На польову схожість, головним чином, впливає якість насіння та якість підготовки ґрунту (його структура, наскільки вона забезпечує контакт насіння з ґрунтом) та запаси вологи в ньому.

Крім того, частина рослин втрачається під час вегетації, в основному на ранніх етапах розвитку, зокрема пошкоджуються шкідниками, що підгризають кореневу систему або ж ˮвідгризаютьˮ молоді проростки.

Норма висіву кукурудзи встановлюється з урахуванням наведеного вище і повинна забезпечити передзбиральну густоту. Для досягнення густоти стояння рослин на момент збирання встановлюють страхові надбавки. Вони можуть становити 5-20 %.

Негативний вплив на урожайність будуть мати як збільшення, так і зменшення густоти стояння рослин. За умови зрідженого посіву недобір врожаю буде зумовлено обмеженим потенціалом качана для компенсації кількості рослин, як елемента структури врожаю. При загущенні підвищується конкуренція за вологу та елементи живлення, пригнічується розвиток рослин а пізніше і качанів, сповільнюється дозрівання.

Мета вирощування кукурудзи на зерно чи силос одна – мати якнайвищий урожай зерна, оскільки основна частина енергії, біля 70 %, накопичується у зерні у вигляді крохмалю. Немає різниці між нормами висіву кукурудзи на зерно чи силос.

Норми висіву кукурудзи фото 3 LNZ Group

Качани кукурудзи

Як зауважують фахівці LNZ Group, основний спосіб посіву кукурудзи – пунктирний з шириною міжрядь 70 см іноді 75 см, хоча останнім часом все більшого застосування набуває посів із шириною міжрядь 50 см. Зменшення ширини міжрядь дає можливість оптимізувати площу живлення, ˮжиттєвий простірˮ, рослин, за якого він набуває більш квадратної форми у порівнянні з прямокутною при посіві з шириною 70 см і тим більше 75 см.

Крім того, рослини кукурудзи, при сівбі з меншою шириною міжрядь, швидше затіняють ґрунт, і, як наслідок, зменшується випаровування вологи, що особливо актуально за теперішніх умов, знижується ризик перегрівання ґрунту, знижується ризик появи другої і наступних хвиль бур’янів.

Норми висіву кукурудзи фото 4 LNZ Group

Норми висіву кукурудзи фото 5 LNZ Group


«З урахуванням складних погодних умов останнім часом, головним чином нестача вологи та високі температури, посів із шириною міжрядь 50 см є кращим для реалізації потенціалу урожайності кукурудзи. Проте перехід на таку технологію крім наявності сівалки потребує заміни й іншої техніки для догляду та збирання кукурудзи, зокрема культиваторів для міжрядкового обробітку та жниварок», — розповів Олександр Хмелюк, менеджер з розвитку агротехнологій, к.с.-г.н. компанії UNIVERSEED.

Рекомендована густота перед збиранням залежить від ряду факторів:

  • групи стиглості, висоти рослин
  • ґрунтово-кліматичної зони, вологозабезпеченості та ін., і становить 50-100 тис.росл./га.

Ранньостиглі гібриди потребують більшої густоти стояння у порівнянні з пізньостиглими.

Норми висіву кукурудзи фото 6 LNZ Group

Таблиця №1

Об’їздивши господарства по всій країні, можемо з упевненістю сказати — густота її може кардинально відрізнятись, в залежності, в першу чергу, від регіону.

В одному господарстві Миколаївщини норми знижують до 40 тис./га і, за словами керівника, це не межа. Він бачить в цьому ефективність, що пов’язана з нестачею вологи у регіоні.

Норма висіву в центральних регіонах варіюється в рамках 68-78 тис./га. А Західна Україна вирощує в межах 80 тис./га.

Джерело: SuperAgronom

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta