No-till і ефективна система контролю бур’янів

No-till і ефективна система контролю бур’янів Сьогодні, 08:00 Думка експерта 25   Бур’яни Основною проблемою інтенсивного землеробства в світі є значне погіршення стану ґрунтів. Механічна обробка різко порушує структуру ґрунту, сприяє дисбалансу поживних речовин, зменшуючи здатність до просочування води в нижні горизонти та збільшуючи ймовірність ерозії.

No-till і ефективна система контролю бур’янів фото 1 LNZ Group

Бур’яни

В аграрному виробництві обробіток ґрунту часто використовують для боротьби з бур’янами, які знижують ефективність сільськогосподарського виробництва. І коли ми відмовляємося від обробітку ґрунту, ця проблема спочатку збільшується в рази.

No-till — технологія господарювання без оранки та поверхневого обробітку землі, натомість поверхня ґрунту вкривається шаром подрібнених залишків рослин — пожнивних решток (мульчею). Теоретично такий підхід має сприяти консервації насіння бур’янів та зниженню забур’яненості полів, але на практиці результати не такі райдужні. Часто, разом зі сходами культурної рослини, поле вкривається сходами інших рослин. Конкуренція за поживу, світло та вологу не дає змоги посівам реалізувати свій генетичний потенціал, різко паде фотосинтетична продуктивність і як наслідок знижується кількість та якість врожаю — а звідси і рентабельність виробництва.

Однією з причин непопулярності no-till технології в Україні є те, що зниження витрат на основний обробіток ґрунту тягне за собою збільшення витрат на засоби захисту рослин, особливо гербіциди, оскільки вони залишаються єдиним ефективним засобом для знищення бур’янів. Це призводить до хімічного забруднення ґрунту, якого можна уникнути за інших систем землеробства.

Якщо ви хочете зберегти ґрунт і не втратити при цьому свої прибутки, розробляючи систему захисту рослин слід звернути увагу на однокомпонентні препарати компанії LNZ бренду DEFENDA.

Під час запровадження ефективної системи контролю забур’яненості посівів основу бур’янових угруповань як за традиційної, так і no-till системи землеробства становлять однорічні бур’яни, для контролю яких необхідно використовувати як ґрунтові, так і післясходові гербіциди.

У посівах ранніх ярих та озимих колосових культур у системах хімічного захисту застосовуються лише післясходові гербіциди. Коли посіви зернових засмічені такими бур’янами, як  осот рожевий, осот жовтий, редька дика, щириця, суріпиця, підмаренник чіпкий, присутні падалиця соняшнику або ріпаку, ефективним буде гербіцид АКСАКАЛ (флорасулам, 250 г/кг) — 20-30 г/га. Його можна використовувати як з осені, починаючи з фази 2-3 листочків, так і навесні — аж до прапорцевого листка включно.

Для контролю дводольних бур’янів на полях, де в осінній період вони переважають,  восени варто провести обробку гербіцидами групи 2,4-Д (найбільш дешевий і достатньо ефективний захист).  Дієвим є використання гербіцидів групи 2,4 Д бренду DEFENDA у посівах зернових і з фази кущення до виходу в трубку.

Компанія LNZ пропонує застосовувати гербіциди:

ДИКАМБА-ФОРТЕ (2,4 Д, 344 г/л + дикамби диметиламінна сіль,120 г/л) – 0,5-0,8 г/га. Знищує більше 200 видів бур’янів. Обприскування посівів від фази кущення до виходу в трубку.

ЕФІМЕР (2-етилгексиловий ефір 2,4 Д, 905 г/л) — 0,6-0,8 л/га. Гербіцид швидко проникає в рослини та проявляє ефектні візуальні симптоми дії. Знищує хрестоцвіті бур’яни, падалицю соняшнику,  амброзію, лободу білу та інші.

ПРИМУС (2-етилгексиловий ефір, 2,4 Д — 452 г/л, флорасулам, 6,3г/л) — 0,4-0,6 л/га. Гербіцид ефективним є в боротьбі з берізкою польовою, підмаренником чіпким та іншими дводольними.

У боротьбі з дводольними бур’янами, в тому числі стійкими до 2,4 Д, при no-till технології ефективним буде гербіцид  ШЕРИФ (трибенурон-метил, 750 г/кг) — 15-25 г/га. Гербіцид сумісний з більшістю засобів захисту рослин, не проявляє фітотоксичності та не має обмежень у сівозміні.

Восени, за змішаного класу забур’яненості, краще використати загальновинищувальні препарати. Адже саме восени вуглеводи, які утворилися у листках протягом вегетаційного періоду, починають рухатися до коренів — в органи резерву поживних речовин, і тоді НАПАЛМ (ізопропіламінна сіль гліфосату, 480 г/л) — 2-8 л/га буде найбільш ефективним.

В умовах недостатнього зволоження, коли ймовірність появи сходів багаторічних бур'янів у другий половині вегетаційного періоду низька, доцільно вносити гербіциди суцільної дії за тиждень-два перед збиранням зернових культур, що значно підвищує ефективність боротьби з багаторічними бур'янами.

No-till і ефективна система контролю бур’янів фото 2 LNZ GroupБур'ян на посівах озимої пшениці

Науково доведено, що в органах накопичення під час осіннього застосування гербіциду гліфосат його кількість була вчетверо більшою, ніж під час весняного.

Навесні, після сівби ярих, до появи сходів культури ефективним буде НАПАЛМ ФОРТЕ (калійна сіль гліфосату, 550 г/л) — 2-4 л/га. Гербіцид досить стійкий до змивання та не справляє негативного впливу на майбутні сходи ярих.

Проте, навіть за оптимального застосування гербіцидів у сукупності з іншими заходами, багаторічні бур'яни можна вивести з поля при no-till технології лише за 3-5 років. Основна вимога при цьому полягає у недопущенні формування післязбиральними бур'янами життєздатного насіння.

Якщо інтенсивна система захисту застосовується лише один рік, то чисельність шкодочинного виду може поновитися через 2-3 роки. Що пояснюється біологічними особливостями бур’янів та різною здатністю протистояти дії гербіцидів.

Під час сівби пізніх ярих сільськогосподарських культур з тривалим весняним передпосівним періодом спочатку слід провести знищення весняних сходів бур'янів гербіцидами суцільної дії, як рекомендовано для ранніх ярих. Застосування ґрунтових гербіцидів у часі варто перенести на післяпосівний період, адже за no-till технології наявні рослинні рештки здатні частково нейтралізувати гербіциди, і тим самим знизити загальну ефективність їх дії.

Застосування гербіцидів у післяпосівний період, але до появи сходів культури, буде більш дієвим. Сошники сівалки проводять певне розпушення ґрунту і загортання рослинних решток, що збільшує ступінь відкритості ґрунту та позитивно впливає на рівень ефективності ґрунтового гербіциду у зоні рядка культури. Компанія LNZ пропонує ряд ефективних ґрунтових гербіцидів бренду DEFENDA для стримування росту та розвитку як дводольних так і однодольних бур’янів.

Для ефективного стримування проростання однорічних дводольних та злакових бур’янів в умовах заходу України в посівах ярих культур є поєднання ґрунтових гербіцидів:

  • СОРА-НЕТ — 2-3л/га (пропізохлор, 720 г/л)
  • АЙДАХО — 1,5-2,5л/га (тербутилазин, 500 г/л)
  • ДАБЛТРАЙ — 1,6-2,5л/га (метолахлор 960 г/л)
  • САХАРА — 1,5-3 л/га (ацетохлор 900 г/л)
  • КЛАТТЕР — 0,15-0,2 л/га (кломазон 480 г/л)
  • МАТАР — 0,5-0,75л/га (метрибузин 600 г/л)
  • ПЕРУН — 2-5 л/га (прометрин 500 г/л)

При підготовці робочих розчинів слід обов’язково ознайомитися з інструкцією щодо застосування препаратів.

Слід наголосити, що схема застосування гербіцидів за будь якої системи обробітку ґрунту не може бути стандартною, вона повинна враховувати особливості кожного конкретного регіону або поля та наявного видового складу бур'янів.  А при no-till технології ще й варто враховувати присутність проміжної культури, яку потрібно знищити до початку сівби.

Після аналізу видового складу бур’янів,  застосувавши гербіциди бренду DEFENDA, ви зможете створити свою, ефективну для кожного окремого поля, бакову суміш і бути впевненим при цьому, що, знищуючи потрібні бур’яни правильними гербіцидами, зводите до мінімуму пестицидне навантаження на екосистему.

Ефективним доповненням no-till технології в боротьбі з забур’яненістю посівів є практика культивування ґрунтопокривних культур.

Ґрунтопокривні культури — це рослини, що вирощуються на полях в міжсезоння. Різноманітність рослинності цілий рік збільшує вміст органічних речовин і вуглецю в ґрунті, а фіксація азоту в ґрунті  знижує потребу в азотних добривах.

Ґрунтопокривні культури — хороший інструмент в боротьбі з бур’янами, адже в конкуренції за воду, світло і поживні речовини, яким вони не дають промиватися в нижні горизонти ґрунту, обмежують розмір бур’янів та їх кількість, сприяючи зменшенню обсягів внесення гербіцидів. Водночас, присутність прілої біомаси на поверхні ґрунту нівелює негативний вплив перепаду денних та нічних температур, зменшуючи цим температурний стрес культурних рослин, та допомагає кращому утриманню вологи з екстремальних літніх опадів.

Ідентифікація видів, які необхідно контролювати, їх біологічні особливості, є ключовими елементами в програмі боротьби з бур’янами, так само як і видовий набір покривних культур, які будуть виробляти біомасу. Тому при виборі ґрунтопокривної культури важливо індивідуально підбирати варіант для вирішення тих чи інших проблем.

Наприклад:

  • сорти озимого жита допомагають руйнувати твердий ґрунт і перешкоджають розвитку дрібних бур’янів;
  • редька дайкон підходить для природного розрихлення ґрунту, оскільки має глибокий стрижневий корінь;
  • вика відмінно підходить для фіксації азоту;

червона конюшина — оптимальний варіант для випасу худоби та залучення комах-запилювачів.No-till і ефективна система контролю бур’янів фото 3 LNZ GroupВ цілому, економічний аналіз ефективності застосування ґрунтопокривних культур вказує, що така практика приносить найбільшу фінансову вигоду, коли посіви використовуються для випасу тварин.

На додаток — збирання урожаю покривних культур з метою продажу насіння теж може бути шляхом підвищення ефективності такої системи обробітку.

Як висновок, можемо стверджувати, що сьогодні ефективне впровадження no-till технології в українських реаліях можливе лише за умови суворого дотримання комплексу адаптованих до ґрунтово-кліматичних умов сівозмін,  застосування гербіцидів з різними способами дії та використанням покривної культури. Саме таке поєднання технологічних рішень, при мінімальному обробітку ґрунту, забезпечить ефективний контроль видового та кількісного складу бур’янів, зведе до мінімуму обробіток ґрунту, не знижуючи при цьому економіку виробництва.

Віталій Лапчинський, менеджер з розвитку агротехнологій у Західному регіоні компанії LNZ Group

Джерело: Superagronom.com

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta