Незважаючи на посуху та обмежені ресурси, господарство на Одещині працює завдяки партнерам

За неофіційними прогнозами, більше половини маленьких фермерських господарств уже цього року будуть банкрутами. Та й ситуацію на 2024 рік складно спрогнозувати в умовах обмеженої логістики та низьких цін на агропродукцію. 

Незважаючи на посуху та обмежені ресурси, господарство на Одещині працює завдяки партнерам фото 1 LNZ GroupВласниця ТОВ «Весна Агро» у Роздільнянському районі Одещини Галина Самчук розповідає, що зараз в області посуха, посів озимої пшениці зупинили, оскільки «земля просто гаряча». Наполовину відмовляються від озимої пшениці, повернуться до вирощування нішевих культур. 

Галина Самчук заснувала господарство 9 років тому. До цього мала досвід роботи в Управлінні агропромислового розвитку районної держадміністрації, також працювала головним агрономом в одному з господарств, а раніше отримала сільськогосподарську освіту. 

Незважаючи на посуху та обмежені ресурси, господарство на Одещині працює завдяки партнерам фото 2 LNZ GroupПочинали з 150 га, наразі в обробітку 500 га, на яких працює вона, чоловік та ще три механізатори. Спочатку купили один трактор, через деякий час ще один, дві сівалки оформили у лізинг.

Керівниця господарства зазначає, що наразі працюють на тій кількості землі, яку вона самостійно може обійти, оглянути і проконтролювати всі процеси.

Для збору врожаю наймають комбайн, але Галина завжди знаходиться у кабіні, оскільки так можна оглянути все поле, зробити висновки на наступний сезон, та й комбайнер так більш дисципліновано виконує роботу :)

Для моїх працівників одне завдання — вийти вчасно з технікою у поле, оскільки на тракторі я ще не їжджу, адже у нас не нова техніка. Решта — закупівля насіння, ЗЗР, палива, ведення бухгалтерії, робота з пайовиками, податки, логістика, навіть приготування обідів для працівників — усе на мені. Я навіть сама займаюсь протруюванням насіння на бетономішалці, я це не довіряю нікому.

Початок повномасштабного вторгнення компанія зустріла з проблемами: був відкритий овердрафт для виплати заробітної плати, податків, але рахунок відразу обнулили. На посівну не було дизпалива через його дефіцит та заблоковану логістику. Мусили купувати паливо, переплачуючи удвічі, до того ж це були дуже маленькі партії.

Також не було вчасно доставлене насіння, добрива. Базу в Пологах Запорізької області, де ТОВ «Весна Агро» залишило попередню оплату, розбили росіяни. 

«Я їхала машиною у Миколаїв, де завантажили частину посівного матеріалу — 28 мішків, з чого ми почали посів, — згадує минулий рік Галина. — Всі мої знайомі та друзі з сім’ями виїхали за кордон. Я не могла цього зробити, оскільки у мене земля, зобов’язання, люди».

Минулого року була надзвичайно складна логістика, невпевненість у тому, чи завантажені зерном машини зможуть безпечно доїхати і отримають за нього розрахунок. А це обігові кошти, за що потрібно було закуповувати інші ресурси. 

Галина Самчук говорить, що не змогли повністю покрити свої витрати і впевнено ввійти у посівну вже у 2023 році. Лише завдяки партнерам — компанії LNZ Group та її менеджерам — господарство змогло відсіятись. 

Незважаючи на посуху та обмежені ресурси, господарство на Одещині працює завдяки партнерам фото 3 LNZ GroupГосподарству допомогли американський фонд The Howard G. Buffett Foundation та LNZ Group, які надали наcіння соняшнику, засоби захисту рослин бренду DEFENDA та добрива.

 Завдяки цій допомозі нам вдалось зберегти діяльність підприємства, продовжувати виплачувати заробітну плату, сплачувати податки. А головне — планувати майбутнє. Ця допомога дала нам сили йти вперед. Маємо надію, що зможемо з продуктами LNZ Group за підтримки міжнародних фондів пройти і наступний рік. 

З компанією LNZ Group ТОВ «Весна Агро» співпрацює вже декілька років. Розповідають, що співробітництво почалось із того, що шукали на ринку більш якісні продукти, а саме засоби захисту для соняшнику та кукурудзи. Вже після короткої співпраці впевнились у якості продукції, а далі побачили результати на полі. 

Також Галина акцентує увагу на постійній агрономічній консультації менеджерів LNZ Group, оскільки обов’язки агронома вона виконує самостійно: «Ідеально підібрані схеми, робота менеджера максимально клієнтоорієнтована. І цього року, незважаючи на те, що насіння нам надали як гуманітарну допомогу, компанія підійшла відповідально до підбору гібриду насіння, який максимально підійшов під наші кліматичні умови».

Традиційно ми вирощуємо пшеницю, ячмінь, більша частина — це соняшник та кукурудза, культури, на яких можна було підтримувати економіку підприємства. Цього року на соняшник зовсім немає ціни, більші ставки на кукурудзу. Уже на днях заміряли вологу, будемо починати збір.

Кукурудзу в господарстві планують продавати компанії LNZ Group, оскільки у них закуповують ЗЗР та насіння. «Поки це найбільш вигідний варіант. У мене немає можливості тримати врожай, оскільки маю зобов’язання перед банками, пайовиками, податковою», — зазначає фермерка. 

Раніше господарство вирощувало багато нішевих культур — нут, сочевицю, просо. Цього року не сіяли, хоча шкодують про рішення.   

«Ми не втрачаємо надії на те, що все буде добре. На нас лежить велика відповідальність як перед країною, так і всім світом. Адже ми, агровиробники, забезпечуємо їжею значну кількість людей», — зауважує Галина Самчук.

Джерело: agroportal.ua

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta