Найнебезпечніші хвороби сої у 2023 році

Соя є однією з високомаржинальних культур практично щороку, адже не потребує при своєму вирощуванні значних затрат на добрива та засоби захисту і має стабільний попит як всередині країни, так і на експорт. Але іноді помилки у технології вирощування можуть звести нанівець надії фермерів на гарний врожай. І найчастіше саме ризики хвороб стають критичними на посівах сої.

Особливо у несприятливі роки, коли сівба проводилась не в оптимальні терміни та у не підготовлений належним чином ґрунт, ризики окремих хвороб можуть зростати і до їх поширення слід готуватись заздалегідь.

Разом з Віталієм Брашованом, менеджером з розвитку агротехнологій Центрального та Східного регіонів компанії «LNZ Group», ми розглянемо найнебезпечніші хвороби сої в цьому сезоні, спробуємо розпізнати їх симптоми та з'ясуємо, як можна захистити від них посіви сої у 2023 році.

Три вороги сої

Ворог №1 — Альтернаріоз

Найнебезпечніші хвороби сої у 2023 році фото 1 LNZ GroupАльтернаріоз є однією з найпоширеніших та найагресивніших хвороб сої. Ця хвороба призводить до зниження в кількості урожаю та значного зниження схожості насіння, через зменшення фотосинтетичної поверхні листя. Поширення альтернаріозу спостерігається в кінці цвітіння сої. В місцях ураження, частіше з нижнього боку, з'являються дрібні, кутасті або округлі, коричневі плями. Потім серединка плямок стає світло-коричневою з темно-коричневою облямівкою. Вони збільшуються в розмірі, зливаються, темніють, стають чорно-бурими. Це створює серйозні проблеми для врожаю та вимагає ефективного контролю.

Ворог №2 — Пероноспороз

Найнебезпечніші хвороби сої у 2023 році фото 2 LNZ GroupЩе однією небезпечною хворобою сої є пероноспороз. Основним джерелом інфекції є заражене насіння та рослинні залишки сої, особливо в монокультурі. Хвороба уражає сім'ядолі, де утворюється ніжний наліт спороношення. В результаті сім'ядолі жовтіють і опадають. При локальному ураженні дорослих рослин на верхній стороні листя формуються ясно-зелені плями, які з часом буріють, рослина в критичний момент вегетації втрачає фотосинтетичну площу листя, а значить і врожай.

Ворог №3 — Септоріоз

Найнебезпечніші хвороби сої у 2023 році фото 3 LNZ GroupТретє місце серед найнебезпечніших хвороб сої цього сезону займає септоріоз. Інфекція поширюється від рослинних залишків сої з минулого сезону та зараженого насіннєвого матеріалу. Септоріоз починається знизу, з сім’ядольних листків, де утворюються червоно-коричневі плями з численними пікнідами. На справжніх листках також з'являються плями різних типів, від незграбних до малих та великих, обмежених жилками. Ця хвороба може призвести до опадання листя, що в свою чергу знижує кількість врожаю та погіршення його якості.

Збільшення захворюваності: що впливає на ризик?

1. Погодні умови навесні

Соя походить з теплих та вологих країв, а відповідно, для нормального розвитку, вимагає вологи та тепла. Цьогорічна прохолодна весна та перезволожений ґрунт, особливо ранні строки посіву та на початкових етапах росту та розвитку можуть негативно вплинути на посіви сої. Висока патогенність хвороб, монокультура, насичення сівозміни ріпаком та соняшником, що мають спільні хвороби з соєю, можуть призвести до серйозного ураження хворобами та зрідження посівів. Ситуацію врятують вчасно проведені заходи з захисту: протруєння насіння, профілактичні фунгіцидні обробки на початкових етапах росту.

2. Якість насіння

Найнебезпечніші хвороби сої у 2023 році фото 4 LNZ GroupНайкращу продуктивність та зменшення ризиків хвороб мають високі генерації насіння районованих сортів. Йдеться про супереліту, еліту та першу репродукцію. Нижчі репродукції мають меншу продуктивність та більшу «хворобливість». Недотримання технологічних умов вирощування, слабкий фунгіцидний захист у поєднанні зі складними погодними умовами призводять до того, що ми маємо посівний матеріал вже зі збудником хвороби на насінині, яку висіваємо весною. Тому важливо обирати насіння високої якості, з гарною посівною придатністю.

3. Ігнорування протруйника

Протруйник — це основа вашого врожаю в поточному році. Непротруєне насіння може звести нанівець всі сподівання відносно врожаю  та ще додати витрат на лікувальні фунгіцидні обробки в період вегетації.

4. Нехтування сівозміною

Останні роки на сівозміну особливо не звертають уваги, і не тільки при вирощуванні сої. Правильна сівозміна — чергування культур, які ви вирощуєте, дає можливість не тільки отримати прибавку урожайності сільськогосподарських культур, а й уникнути додаткових затрат на іноді вартісний гербіцидний захист, як приклад цього року висів сої після соняшнику. Також правильне чергування культур може зменшити ваші затрати на фунгіцидний захист, уникаючи, наприклад висіву соняшнику після сої, оскільки ці культури мають багато спільних хвороб. А це все формує економічну ефективність сівозміни.

Рекомендації для боротьби з хворобами сої

Одним із головних аспектів успішного вирощування сої є правильний фунгіцидний захист. Рекомендується проводити декілька фунгіцидних обробок для контролю хвороб. 

Перша обробка — це обовʼязково протруєний посівний матеріал. Кількість наступних обробок залежить від умов вирощування, попередника, стану ґрунту та інших факторів. Треба зважати також на той факт, що внесення фунгіцидів профілактично має більшу економічну ефективність, порівняно з дорогими «лікувальними» фунгіцидами. Якщо ви маєте насіннєві посіви сої з перспективою отримання насіння, то може знадобитися до 4 фунгіцидних обробок.

Найнебезпечніші хвороби сої у 2023 році фото 5 LNZ GroupВ лінійці препаратів DEFENDA є ряд фунгіцидів, які допоможуть аграріям практично на всіх етапах вирощування сої зробити ефективний фунгіцидний захист:

  • Абсолют (карбендазим, 500г/л) 0,5-0,7л/га допоможе в контролі церкоспорозу, білої та сірої гнилі;
  • Дот (ципроконазол, 80г/л + пропіконазол, 250 г/л) 0,5 л/га допоможе проконтролювати септоріоз, білу гниль та іржу;Камзол Турбо (ципроконазол, 80 г/л + метконазол, 60 г/л) 0,5-0,7 л/га допоможе в контролі іржі, фузаріозу, септоріозу, борошнистої роси, альтернаріозу;
  • Парацельс (флутріафол, 250 г/л) 0,5 л/га допоможе проконтролювати септоріоз та іржу;
  • Сальто (тіофанат-метил, 500 г/л) 1,0-1,4 л/га допоможе проконтролювати церкоспороз, іржу та борошнисту росу;
  • Спліт Дуо (дифеноконазол 125 г/л + азоксистробін 125 г/л) 0,5-1,0 л/га допоможе в контролі септоріозу, альтернаріозу, церкоспорозу, пероноспорозу та борошнистої роси;
  • Старк (азоксистробін 250 г/л ) 0,6-0,8 л/га допоможе проконтролювати септоріоз, пероноспороз, склеротиніоз;
  • Талер (тебуконазол, 250 г/л) 0,5-0,75 л/га допоможе в контролі фузаріозу, альтернаріозу, склеротиніозу;
  • Ультралін (цимоксаніл, 350 г/кг + азоксистробін, 250 г/кг) 0,3-0,5 кг/га допоможе проконтролювати пероноспороз, альтернаріоз, септоріоз.

Загалом, боротьба з хворобами сої вимагає комплексного підходу, який включає використання стійких сортів, правильний підбір протруйника та фунгіцидний захист посівів. Він може різнитися відповідно до ґрунтово-кліматичних умов регіону. 

Запам'ятайте! Ефективна боротьба з хворобами сої є важливим аспектом у досягненні успішного вирощування цієї культури та отримання максимальної продуктивності. Постійний моніторинг, правильна організація сівозміни та ефективне застосування заходів захисту допоможуть раціонально використати кошти на захист та забезпечити стабільний врожай, підвищивши прибутковість вирощування цієї важливої культури. Не потрібно забувати і про контроль шкідників, оскільки вони іноді не просто «з’їдають» листя рослини, а через укуси листків поширюють інфекції, які далі вимагають серйозного лікувального захисту.

джерело: Kurkul.com

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta