На Digital Field підбили підсумки експериментів із впровадження точного землеробства

На полігоні аграрних інновацій Digital Field експерти та партнери проекту розповіли про деталі кожного експерименту, про застосовувані технології та про результати проведених досліджень на прес-конференції, яка відбулась 11 листопада безпосередньо на дослідному полі біля с. Велика Олександрівка на Київщині.

На Digital Field підбили підсумки експериментів із впровадження точного землеробства 13 листопада 2020, 15:30 116   Фото: SuperAgronom.com Digital Field На полігоні аграрних інновацій Digital Field експерти та партнери проекту розповіли про деталі кожного експерименту, про застосовувані технології та про результати проведених досліджень на прес-конференції, яка відбулась 11 листопада безпосередньо на дослідному полі біля с. Велика Олександрівка на Київщині. Зокрема, завдяки індивідуальному підходу до кожної ділянки та ощадливому використанню технологічних ресурсів вдалося отримати додатковий прибуток 352 $/га від вирощування соняшника.

«На основі результатів агродіагностики було визначено середньо-багаторічний рівень ефективної врожайності за алгоритмом Agrilab на полях: по соняшнику 3,1 т/га, по кукурудзі 8 т/га. Орієнтуючись за поставлену планку, ми підібрали гібриди з відповідним потенціалом (посівний матеріал наданий компанією LNZ Group). Також в AgriLab створили систему удобрення з урахуванням рівня забезпеченості ґрунту елементами живлення. Наприклад, з’ясувалося, що ґрунти мають високий вміст фосфору та калію, тож на фосфорно-калійних добривах вдалось заощадити, а ті елементи, яких не вистачало — довнесли, застосовуючи добрива BINFIELD», — зазначила Каріна Кулик, агроном Digital Field.

Експериментували також із параметрами сівби культур. Для цього застосували можливості сівалки Massey Ferguson 9108 VE з технологією висіву Precision Planting. Вона здатна автоматично регулювати притискне зусилля секцій сівалки, тим самим витримуючи глибину посіву, а також забезпечувати ідеальну сингуляцію.

«Можна з упевненістю сказати, що з цією сівалкою можна досягти майже 100% точності висіву кукурудзи та 98-99% точності посіву соняшнику. А кожний 1% сингуляції — це від 1 ц/га збільшення врожайності. При цьому продуктивність роботи сівалки збільшується до 2 разів. Тобто ви сієте точніше та швидше. Під час дослідження факторів посіву найбільшу врожайність отримано при швидкості 12 км/год», — зазначив Максим Чикунов, керівник департаменту маркетингу компанії «АМАКО Україна».

Загалом обладнання Precision Planting швидко самоокуповується. Зокрема, окупність сівалки Massey Ferguson 9108VE Precision Planting на 500-600 га становить 1 рік.

«Нині на офлайн-презентації Digital Field ми представили результати врожайності соняшника із демоділянок. Ми підрахували, що збільшення врожайності від використання сівалок Massey Ferguson становить приблизно 400 кг/га. За рік роботи така сівалка при посіві, наприклад, 560 га заробляє $67,2 тис. Для таких підрахунків ми використовували ціну соняшника $300/т», — повідомив Борис Онищенко, спеціаліст із посівної та ґрунтообробної техніки Massey Ferguson.

На Digital Field підбили підсумки експериментів із впровадження точного землеробства фото 1 LNZ GroupНа Digital Field підбили підсумки експериментів із впровадження точного землеробства фото 2 LNZ GroupНа Digital Field підбили підсумки експериментів із впровадження точного землеробства фото 3 LNZ Group

Олексій Савчук, менеджер з розвитку аграрних технологій у Центральному регіоні LNZ Group, зазначив, що для компанії участь у цьому проекті була цікавою тим, що дала можливість вивчити, як проявлятимуть себе вибрані для проекту гібриди кукурудзи ЕХРМ015, ЕХРМ032, ЕХРІ143, ЕХРН003 бренду UNIVERSEED та соняшнику брендів ADVANTA SEEDS і S&W за різних застосовуваних технологій — починаючи від сівби, живлення і до схем захисту. Тут також випробовували системи захисту посівів продуктами бренду DEFENDA — зокрема, експериментували з нормами внесення та комбінаціями гербіцидів з д.р. різних класів.

Ще одним експериментом на Digital Field був новий підхід до управління азотним живленням кукурудзи. Для цього фахівці AgriLab моніторили динаміку мінерального азоту в ґрунті. Оскільки ефективність підживлення азотом значною мірою залежить від наявності вологи, використовуючи сервіс Meteo Farm і метеостанцію iMetos, вдалось визначити оптимальний час для проведення операції. Надбавка до врожайності за рахунок такого підживлення — від 0,6 т/га.

Для моніторингу стану посівів та технологічних операцій на Digital Field використовували, зокрема, онлайн-платформу AgroOnline.

«Digital Field — дуже цікавий проєкт, адже ми вважаємо, що саме демо-поля, досліди дають змогу аграріям поліпшувати результати з кожним роком. Наші клієнти могли слідкувати за експериментальним полем за допомогою сервісу в онлайн режимі. І це цікаво одразу в кількох площинах: ресурси, операції, метеоумови та гроші. Але і для широкого загалу усі дані по проекту, всі цифри, вся економіка доступна в системі AgroOnline. Куди можна зайти, використовуючи публічний логін і пароль. Тож у всіх є нагода перевірити кожну ділянку, дізнатися, яка вигода від використання тієї чи іншої технології, тих чи інших засобів», — зазначив Віктор Боровик, засновник та операційний директор AgroOnline.

Учасники події також могли на власні очі побачити процес збирання кукурудзи з дослідних ділянок комбайном Massey Ferguson 7370 Beta.

Довідка: Digital Field — перший в Україні онлайн демо-полігон аграрних інновацій. Це дослідницький проект, спрямований на пошук шляхів оптимізації виробництва та збільшення урожайності за допомогою технологій точного землеробства. Організатори проєкту — компанія AgriSpace за ініціативи AgriLab та LNZ Group, AGCO, Precision Planting, АМАКО, Agrimatco, BINFIELD, «Метео Фарм», AgroOnline і Drone.UA.

Джерело: SuperAgronom.com

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta